το ειρηνικό μενού της 25ης Μαρτίου

 
22/03/2015
 
μενού 25ης Μαρτίου - κύρια πιάτα
Κύρια πιάτα για το μενού 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάροι, σκορδαλιές, παντζάρια, μπραντάδα, αλλά και εναλλακτικές γκουρμέ γεύσεις για το καθιερωμένο μενού 25ης της Μαρτίου. Η παράδοση ειρηνική και στα νόστιμά της.

Λίγο ψαρίσιο αίμα την χριστιανική νηστεία και προσευχή δεν βλάπτει – σ’ όλα σοφά υπάρχουν μπόσικα ν’ απορροφάνε άτεγκτους θρησκευτικούς κραδασμούς και να προλαβαίνουν τις μεγαλύτερες παρασπονδίες που ευνοεί κάθε απόλυτη αυστηρότητα. Μια εξαίρεση στον κανόνα είναι και ένδειξη συνδιαλλαγής με τις εγγενείς αδυναμίες. Μια γέφυρα συμφιλίωσης με τα ανθρώπινα και το παράθυρο στη μονολιθική στάση των περισσότερων θρησκειών, που, όταν αμύνονται, εφαρμόζουν με το ζόρι αντί να συστήνουν τα ύψιστα ιδεώδη τους, κουνώντας στους πιστούς το δάχτυλο.

Άλλωστε, παρότι η νηστεία υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα – για τους ιερείς βεβαίως – αλλά και πριν, στους Αιγύπτιους και στους Βραχμάνους, ο τρόπος που εντάχθηκε στην ορθόδοξη πίστη ήταν αποτέλεσμα ‘άμωμων’ διαβουλεύσεων σε Συνόδους θρησκευτικής κορυφής (βλ. Οικουμενικές). Εκεί όμως – όπως πάντα και παντού -, το ‘παιχνίδι’ αφορούσε στην εξουσία της εκκλησίας και στην εδραίωση της (εκατέρωθεν αλάθητης) δύναμής της επί των πιστών, έναντι του κράτους και των υπόλοιπων θρησκειών – διόλου νόστιμες υποθέσεις, θα έλεγα.

Νηστίσιμα ορεκτικά για το μενού 25ης Μαρτίου Νηστίσιμα ορεκτικά για το μενού 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος και παντζάρια

Το classy μενού της 25ης Μαρτίου θέλει ταπεινό μεν, θεϊκό δε μπακαλιάρο τηγανητό -κατά προτίμηση-, συνοδεία αναπάντεχα μυρωδάτης σκορδαλιάς, με ρυθμισμένη την καυτερή ένταση. Αυτά στο κύριο πιάτο. Κι ολόγυρα, νόστιμες νηστίσιμες λιχουδιές. Ιδανικό του συνοδευτικό έχει καθιερωθεί το παντζάρι, με την γλυκιά του γεύση να αγκαλιάζει τις ελαφρώς καυτερές εξάψεις της σκορδαλιάς.

Σ’ αυτό το πνεύμα μπήκαμε για να σας προτείνουμε το μενού που ακολουθεί και για ευκολία συγκεντρώσαμε τις βασικές συνταγές και προσθέσαμε τα πιάτα επιλογής, που μπορούν να κάνουν το τραπέζι της συγκεκριμένης μέρας περισσότερο ενδιαφέρον.
μενού 25ης Μαρτίου -παντζαρια σαλάτα και τερίν

μπακαλιάρος στιφάδο
μπακαλιάρος στιφάδο
μπραντάδα μπακαλιάρου γαλλική και εύκολη
Εύκολη, γαλλική μπραντάδα μπακαλιάρου

Μενού 25ης Μαρτίου

Ορεκτικά (επιλογή από)
κολοκυθάκια τηγανητά, πολίτικη ρεγγοσαλάτα, χούμους με ρεβίθια ή χούμους με κόκκινα φασόλια ή χούμους με παντζάρι πράσινα ντιπ με φασόλια και αραβικά πιτάκια, αυγοτάραχο, μελιτζανοσαλάτα πολίτικη ή μελιτζανοσαλάτα με καραμελωμένα ντοματίνια (και οι δυο καπνιστές)

Πρώτο πιάτο
Τερίν με παντζάρι ή σαλάτα με παντζάρια (αν δεν υπάρχουν στην σκορδαλιά)

Κύριο πιάτο
Μπακαλιάρος σκορδαλιά (με πατάτα ή/και με αμύγδαλο) ή τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου σε αρωματικό κουρκούτι τεμπούρα ή μπακαλιάρος στιφάδο – ο αλλιώς ή μπραντάδα μπακαλιάρου, αν θέλετε να ξεφύγετε εντελώς απ’ τα τηγάνια. Εναλλακτικά, δείτε και τις  γαρίδες με τραγανό καταΐφι και αϊολί (αν η παράδοση δεν είναι το φόρτε σας)


μενού 25ης Μαρτίου: σκόρδα & μαϊντανοσαλάτα

Άλλες σκορδαλιές και σκορδάτα ντιπ
σκορδαλιά με ψωμί και κομμάτια ντομάτας, κοκκινιστή σκορδαλιά με καρύδι (κάντε την κόκκινη σάλτσα χωριστά), αϊολί, ψητά σκόρδα ολόκληρα

Για αντιπερισπασμό στη συμφωνία του σκόρδου: μαϊντανοσαλάτα

Επιδόρπιο
Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή λουκουμάδες με πορτοκάλι και παγωτό βανίλια ή τούρτα χαλβά νηστίσιμη

Θέλετε περισσότερη έμπνευση και επιλογές για το μενού 25ης Μαρτίου; Δείτε τη λίστα όλων των συνταγών πατώντας πάνω στα ‘Περιεχόμενα‘.

Σιμιγλαλένιος χαλβάς, λουκουμάδεςτούρτα χαλβά νηστίσιμη - vegan

Print Friendly, PDF & Email
27

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

1 Comment

    • […] Αν δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει τους τηγανητούς γίγαντες και αν σας αρέσουν τα όσπρια μαγειρεμένα διαφορετικά, αυτή είναι η τέλεια εκδοχή τους. Κι αν τους έχετε δοκιμάσει κάπως, οπουδήποτε, πάλι αυτή είναι η τέλεια εκδοχή. Η σκορδαλιά με ντομάτα είναι επίσης από τις πιο ενδιαφέρουσες πραγματικά νόστιμες σάλτσες σκόρδου, must στο εξής και σε περιπτώσεις εθιμικού χαρακτήρα όπως στο μενού της 25ης Μαρτίου. […]

    Leave A Comment