μοσχάρι στη γάστρα και τα μαγικά κόλπα της πήλινης

 
06/10/2013
 
μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά: καρότα, σέλερι, μανιτάρια - κρέας στη γάστρα με λαχανικά - φαγητα σε πήλινη γάστρα
μοσχάρι στη γάστρα ψημένο στους χυμούς του

Το μοσχάρι στη γάστρα και γενικά το ψήσιμο σε πήλινο σκεύος ή γάστρα είναι από τις παλιότερες μεθόδους μαγειρέματος και όχι ακριβώς συνταγή. Ανήκει στους βασικούς, εύκολους και διόλου εξωτικούς τρόπους, που ενίοτε μέσα στον χαμό των σύγχρονων τάσεων και των κάθε λογής σκευών (και συσκευών) με εγκέφαλο να σκέφτεται πριν από μας (για μας), περνάει σε όσα η σπινταρισμένη εποχή προσπερνάει και (κακώς) ξεχνάει.

Το pandespani προτείνει ανακοπή της ταχύτητας με slow cook σφήνα το γευστικότατο, τρυφερό μοσχάρι στη γάστρα, από ελιά σιγομαγειρεμένη με λαχανικά στο πήλινο σκεύος, μέσα στους χυμούς του. Το μαγείρεμα στο πήλινο, στην πραγματικότητα, στερείται εκζήτησης, με την έννοια της όποιας πολυπλοκότητας επινοείται για την ανάδειξη της γεύσης.

Αν όμως θεωρήσετε αυτό το χαρακτηριστικό ως μειονέκτημα, πλανάστε πλάνην οικτράν. Καθότι εδώ η (εκτελεστική) απλότητα μεγαλουργεί ακόμη και στις ανείπωτες (καλή ώρα) τεμπελιές της.

Τεχνική και τα πλεονεκτήματα της γάστρας

saj - σάτσι αραβικό
σάτσι αραβικό
tajine - μαροκινά σκεύη
tajine – μαροκινά σκεύη

Η τεχνική είναι αρχαία και συναντάται σ’ όλους τους ανάλογους πολιτισμούς, από τους Ατζέκους ως την Μεσοποταμία και από την Ρώμη ή την Αιθιοπία ως την Ιαπωνία.

Στο Μαρόκο έχουμε το γνωστό tajine με το κωνικό καπάκι, στην Ινδία τον tava και το tandoor, στην Κίνα τα κλειστά σκεύη από αμμώδη πηλό.

Το αγυάλωτο πήλινο σκεύος που μουλιάζει πρώτα στο νερό για να το απορροφήσουν οι πόροι του και να χρησιμοποιήσουν αυτή την εξατμιζόμενη, στη συνέχεια υγρασία, στο ψήσιμο του φαγητού, υπήρξε σ’ ανατολή και δύση ο τρόπος για να μαγειρευτούν κρέατα και ψάρια μέσα στον εκλυόμενο ατμό και να αποδώσουν όλη τη γεύση τους χωρίς να καούν ή να στεγνώσουν.

Τα πορώδη, βρεγμένα τοιχώματα διαχέοντας τη θερμότητα, στεγνώνουν σταδιακά μεταφέροντας την υγρασία στον αέρα που περιβάλλει το φαγητό. Έτσι, αυτό δεν χάνει τη δική του καθώς ψήνεται. Στα συν της τεχνικής προσμετρούνται επίσης τα εξής σημεία:

 • 1ον. Δεν χρειάζεται να προστεθούν έξτρα λιπαρά (λάδι, βούτυρο) στα υλικά, άρα το αποτέλεσμα είναι ελεγχόμενο σε θερμίδες και ελαφρύτερο/πιο υγιεινό διατροφικά, εφόσον οι πρώτες ύλες δεν είναι λιπώδεις
 • 2ον. Τα θρεπτικά στοιχεία δεν διαφεύγουν μέσα στο νερό όπως γίνεται για παράδειγμα στο βράσιμο
 • 3ον. Απαιτείται αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία μαγειρέματος και βεβαίως περισσότερος χρόνος, σε σχέση με οποιαδήποτε μέθοδο ξηρού αέρα και
 • 4ον (δικό μου). Είναι η σίγουρη τεμπέλικη μέθοδος για νοστιμότατο αποτέλεσμα 😉 Κόπος μηδέν, καθότι αφού κλειστεί το φαγητό εντός, δεν έχει ούτε ανακάτεμα.
γάστρα παραδοσιακή αριστερά και σε σύγχρονη εκδοχή με έξτρα δακτύλιο
γάστρα παραδοσιακή αριστερά και σε σύγχρονη εκδοχή με έξτρα δακτύλιο

Τι είναι η γάστρα και πως λειτουργούσε παλιά

Το πήλινο ή κεραμικό βαθύ σκεύος, εν είδει κατσαρόλας με ασορτί καπάκι, που πλέον αποκαλείται γάστρα είναι το κατάλληλο για την συγκεκριμένη μαγειρική κατεύθυνση. Λέγεται δε, εκ παραδρομής, μερικές φορές και γιουβέτσι, λόγω της δημοφιλούς κατηγορίας των ομώνυμων συνταγών που μαγειρεύονται σ’ αυτό.

Ωστόσο, η γάστρα (γαστήρ, η κοιλιά)  ή σάτσι (από το saj, saç ή sac, στα τουρκικά και αραβικά), λέξη που ξέμεινε σε πολλά μέρη της Ελλάδος μάλλον απ’ την τουρκοκρατία, αρχικά δεν ήταν παρά ένα μεγάλο θολωτό καπάκι. Ήταν φτιαγμένη από ελαφρύ μέταλλο (λευκοσίδηρο) για να μεταφέρεται εύκολα, είχε λαβή στην κορυφή και λειτουργούσε ως κινητός φούρνος.

Η καμπύλη επιφάνεια (σαν μεγάλη στρογγυλή κοιλιά) έψηνε το φαγητό από πάνω, όσο τα κάρβουνα το έψηναν από κάτω. Γι’ αυτό η μεταλλική γάστρα πρώτα έμπαινε μόνη της, πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα για να κάψει. Μετά, ήδη πυρωμένη, σκέπαζε το ταψί με το φαγητό (κρέας, πίτες, ψωμί κλπ), που βρισκόταν κάτω απ’ αυτή, σε πυροστιά.

Μερικές φορές, μέρος των κάρβουνων τοποθετούνταν και πάνω στη γάστρα για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη θερμοκρασία του μετάλλου. Δείτε τις φωτογραφίες παραπάνω. Είναι από το gastraa.blogspot.gr το οποίο ανήκει σε κατασκευαστή παραδοσιακής γάστρας στα Ιωάννινα.

Δεν είναι λίγοι οι οπαδοί της άποψης ότι το φαγητό που σιγομαγειρεύεται/ψήνεται σε πήλινο σκεύος είναι νοστιμότερο από αυτό που γίνεται αντίστοιχα σε μεταλλικό (π.χ. κατσαρόλα, μαντεμένια γάστρα ή γυάλινη πυράντωχη). Σίγουρο είναι πως η μέθοδος υποστηρίζει απόλυτα το slow cook και αναδεικνύει τα γευστικά του προτερήματα.

μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά

Πήλινη γάστρα και ιδιαιτερότητες – χαρακτηριστικά του υλικού και σημεία προσοχής:

 1. 1. Η αγυάλωτη πήλινη γάστρα έχει ανοικτούς πόρους. Γι’ αυτό πρέπει να γεμίζει με νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά, ιδανικά προτείνεται τουλάχιστον η 1 ώρα, πριν μπουν μέσα της τα υλικά. Αν αυτό δεν γίνει, τότε αφενός ελλείψει υγρασίας στα τοιχώματα, η θερμοκρασία δεν θα είναι κατανεμημένη σωστά. Αφετέρου, θα απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού, το οποίο στο ψήσιμο θα στεγνώσει ή/και θα καεί.
 2. 2. Πριν την πρώτη φορά της χρήσης, αφήστε το σκεύος γεμάτο νερό όλο το βράδυ. Το πρωί πλύντε το με βουρτσάκι και ξεπλύντε το καλά, ώστε να φύγουν τα κατάλοιπα σκόνης που μπορεί να υπάρχουν στους πόρους. Αν ο κατασκευαστής προτείνει άλλη μέθοδο, ακολουθείστε τις οδηγίες του.
 3. 3. Στα πήλινα σκεύη δεν αρέσουν τα σκοτσέζικα ντους. Όπερ, αποφύγετε να τα βάζετε απ’ το κρύο στη ζέστη και τούμπαλιν. Μπορεί να κρακελάρουν ή να αποκτήσουν ρωγμές και να σπάσουν. Συχνά οι κατασκευαστές συστήνουν να μπαίνουν στο φούρνο από την αρχή, όσο αυτός προθερμαίνεται. Γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στις οδηγίες, όταν υπάρχουν, ή ρωτήστε όταν αγοράζετε ένα παραδοσιακό κομμάτι από την πηγή του. Επίσης, όταν το βγάζετε απ’ το φούρνο, μην το ακουμπάτε απευθείας πάνω σε κρύα επιφάνεια κουζίνας (π.χ. από μάρμαρο).
 4. 4. Αν θέλετε να προσαρμόσετε συνταγές για μαγείρεμα σε γάστρα, έχετε υπόψη ότι: επειδή ο βρεγμένος πηλός είναι βραδυφλεγής και δεν πιάνει τη θερμοκρασία όπως το μέταλλο, θα χρειαστεί να ανεβάσετε τους βαθμούς του φούρνου (έως και 50 C) και να παρατείνετε τον χρόνο μαγειρέματος.
 5. 5. Για να καθαριστεί ένα πορώδες πήλινο, πρέπει να μουλιάσει σε ζεστό νερό και να φύγουν τα υπολείμματα φαγητού με τη βοήθεια βούρτσας. Το απορρυπαντικό δεν συστήνεται, γιατί μπορεί να απορροφηθεί από τους πόρους του. Αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε αλάτι ή/και μαγειρική σόδα (3 κουταλιές/λίτρο νερού). Ξεπλύντε το σκεύος πολύ καλά και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς στον αέρα, πριν το τακτοποιήσετε στο ντουλάπι. Για προφανείς λόγους αποφύγετε να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Αν μείνει ελάχιστο απορρυπαντικό με την υψηλή θερμοκρασία στο στέγνωμα θα κλείσει τους πόρους και θα χαλάσει το πήλινο.
 6. 6. Είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε την πήλινη γάστρα ανοικτή με το καπάκι δίπλα. Γιατί; Όχι επειδή αλλιώς κινδυνεύει να σπάσει, αλλά προς αποφυγή της υγρασίας και δημιουργίας μούχλας στο εσωτερικό, αν το πορώδες πήλινο δεν έχει στεγνώσει τελείως.
 7. 7. Τα ίδια ισχύουν και για τα ελαφρώς γυαλωμένα χειροποίητα πήλινα σκεύη, παρότι οι πόροι τους δεν αναπνέουν όσο στα αμιγώς πορώδη.

μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά

Πανεύκολο, «τεμπέλικο» μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά

Η συνταγή για το μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά είναι σούπερ απλή – πιο απλή δεν γίνεται. Το αποτέλεσμα ωστόσο άψογο, γιατί το κρέας ψήνεται σιγά-σιγά και, καθότι από παντού κλειστό, οι χυμοί του δεν μπορούν να αποδράσουν, οπότε δημιουργούν ένα καταπληκτικό ζουμί εν είδει ελαφριάς σάλτσας (ιδανική και για καθωσπρέπει παπάρες).

Σημειώνεται ότι η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι το καθοριστικό στοιχείο στην απλή μαγειρική. Το εξαιρετικό κρέας από μοσχαρίσια ελιά έδωσε το max. του γευστικού αποτελέσματος στο σύνολο, επιτρέποντας στο συνδυασμό των υλικών να παραμείνει λιτός, χωρίς να απαιτείται ούτε πληθώρα λαχανικών ούτε ειδική υποστήριξη από αρωματικά/μυρωδικά.

Ελάχιστα τα υλικά που το συνόδευσαν και αποδείχθηκαν υπεραρκετά στο πιάτο.

Δεν προστέθηκε επίσης ούτε μια σταγόνα ελαιόλαδο, ούτε βεβαίως βούτυρο. Η ελιά μοσχαριού δεν είχε ορατό λίπος στα κομμάτια της. Εντούτοις, αυτό που περικλείονταν στους ιστούς του κρέατος βγήκε κατά το ψήσιμο στην ελαφριά εύγευστη σάλτσα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνταγή (λάιτ, κατάλληλη και για ζεστές εποχές) είναι ανοικτή στις εμπνεύσεις και σε δημιουργικές παρεμβάσεις επί του συνδυασμού των υλικών ανάλογα με τα προσωπικά γούστα. Ή, για λόγους ενίσχυσης της τελικής γεύσης, προσθέστε αρώματα της επιλογής σας, ειδικά αν το επιθυμητό είναι η ένταση ή το κρέας χρειάζεται έξτρα υποστήριξη.

Τέλος, θυμηθείτε να μην υπερβάλλετε στο αλάτι. Γιατί τόσο το κρέας όσο και τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους στοιχεία στη διάρκεια του ψησίματος. Αλατίστε κανονικά προς λιγότερο και βάλτε μια στροφή πιπεριού παραπάνω.

Στα συνοδευτικά του συγκεκριμένου πιάτου προστέθηκε πουρές πατάτας (δείτε τη συνταγή στο λινκ). Αλλά ωραιότατα θα ταίριαζε και ρύζι, ακόμη και δυο κουταλιές ρουστίκ ζυμαρικών (χοντρούτσικα, κοντά μακαρόνια). Σε φάση δίαιτας, μείνετε απλώς στα λαχανικά.

Πανεύκολο μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά - κρέας στη γάστρα με λαχανικά - φαγητα σε πήλινη γάστρα

Μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά & μανιτάρια

Προετοιμασία: 10 λεπτά συν το μούλιασμα του πήλινου σε νερό και 3 ώρες το ψήσιμο. Αν το πήλινο που θα μαγειρέψετε είναι πορώδες, αφήστε το γεμάτο με νερό για 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν συνοδέψετε το μοσχάρι στη γάστρα με πουρέ πατάτας, ετοιμάστε τον όσο ψήνετε το κρέας. Εξαιρετικά εύκολη μέθοδος και συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)

 • 1.5 κιλό μοσχαρίσια ελιά με κόκαλο
 • 2 καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος και στα 2, και μετά στα 5 εκατ.
 • 2 μπαστουνάκια σέλερι, κομμένα στα 5 εκατ.
 • 2 μεσαία πράσα, κομμένα στη μέση και μετά σε μήκος 5 εκατ.
 • 10-12 μανιτάρια μικρά
 • 1 φύλλο δάφνης
 • 150 ml λευκό κρασί
 • 50 ml νερό
 • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το κλείσιμο του σκεύους

 • 2-3 κ.σ. αλεύρι
 • 3 κ.σ. νερό

μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά: καρότα, μανιτάρια, πράσα - κρέας στη γάστρα με λαχανικά - φαγητα σε πήλινη γάστραΠροθερμαίνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα υλικά: Σε κατσαρόλι βράζετε το κρασί να μειωθεί κατά 1/3. Προσθέτετε το νερό.
Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα και τακτοποιείτε στα κενά και δίπλα-πάνω τα λαχανικά. Προσθέτετε τη δάφνη, το μείγμα κρασί-νερό, αλάτι και πιπέρι.

Κλείσιμο σκεύους: Κάνετε μια ζύμη με το αλεύρι και το νερό και την βάζετε στο χείλος του σκεύους -όχι εσωτερικά ώστε μετά να μπορείτε να το ανοίξετε εύκολα. Σφραγίζετε το πήλινο με το καπάκι του σφιχτά, ελέγχοντας να υπάρχει ζύμη όπου οι δυο επιφάνειες εφάπτονται. Αν το καπάκι διαθέτει μικρή τρύπα, την κλείνετε και αυτή. Καθαρίζετε ό,τι περισσεύει υπερβολικά, ειδικά αν πρόκειται το πήλινο να ανοιχθεί κατευθείαν για σερβίρισμα στο τραπέζι.

Ψήσιμο: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 5 ώρες. Αν δεν τον προθερμάνετε και βάλετε απ’ την αρχή το πήλινο στον κρύο φούρνο, ψήστε για 5½ ώρες.
Ετοιμάζετε τον πουρέ ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής μας κοτόπουλο με πουρέ.

Σερβίρισμα: Το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι στη γάστρα σερβίρεται ζεστό. Μεταφέρετε το σκεύος στο τραπέζι και το ανοίγετε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού (γίνεται εύκολα και με κανονικό μαχαίρι ή, ακόμη καλύτερα, ένα κοντό του τυριού πχ. της παρμεζάνας). Μοιράζετε το περιεχόμενο σε ζεστά – ανάλογα και με την εποχή – πιάτα και συνοδεύετε με τον πουρέ.

Print Friendly, PDF & Email
419

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

25 Σχόλια

 • Persa
  7 έτη ago

  Νοστιμοτατη η συνταγή!
  Μήπως όμως μπορείτε να μου πείτε πως ονομάζεται το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος στα αγγλικα.
  Το αυτό και για το νοστιμοτατο κοκκινιστό παλαιότερης ανάρτησης.
  Σας ευχαριστώ πολύ!

  • 7 έτη ago

   θα το έλεγα ότι το συγκεκριμένο είναι γενικά Chuck και ειδικότερα Chuck pot roast ή Chuck 7-Bone Pot Roast ή Chuck Arm Pot Roast.
   Ποιό κοκκινιστό εννοείτε?

 • 7 έτη ago

  Σπουδαίες πληροφορίες για τα σκεύη που δεν γνώριζα!

  Είναι απαραίτητο το κλείσιμο με ζύμη?
  Δηλαδή ενδείκνυται σε όλα τα πήλινα σκεύη τύπου γάστρας??

  • 7 έτη ago

   Για το συγκεκριμένο ψήσιμο/μαγείρεμα που πρέπει η θερμότητα να δημιουργήσει εξάτμιση σε εντελώς κλειστό χώρο είναι απαραίτητο να γίνεται σ’ όλα τα ανάλογα σκεύη. Διαφορετικά, επειδή σε κανένα πήλινο (ούτε και μεταλλικό με εξαίρεση τη χύτρα ταχύτητας) δεν εφάπτεται το κάτω μέρος με το καπάκι απολύτως, ο αέρας θα φύγει νωρίς και το φαγητό είτε θα στεγνώσει είτε θα καεί.

 • Persa
  7 έτη ago

  Θα ζητήσω λοιπόν το κομμάτι , chuck pot roast για τη γαστρα και ελπίζω να τα καταφέρω!
  Για το κοκκινιστο εννοούσα της συνταγής
  «μοσχαράκι κοκκινιστό: πολύ ωραίο για αυτονόητο»!
  Ευχαριστώ

  • 7 έτη ago

   για το κοκκινιστό θα έκανε το ίδιο κομμάτι π.χ. Chuck Eye Roll – 5 Rib (δεν έχει κόκαλο) ή κάποια από τις shoulder cuts ή brisket ή Fore Shin Conical (αυτό που λέμε ‘ποντίκι’) ή αλλιώς Shαnk meat χωρίς κόκκαλο (με κόκαλο είναι για οσομπούκο)

 • Xeni Xenekidou
  7 έτη ago

  στους ποσους βαθμους ψηνουμε ρε παιδια?ολα ειναι τοσο αυτονοητα?

 • Xeni Xenekidou
  7 έτη ago

  Μολις το προσεξα,ζητω συγγνωμη!!

 • 7 έτη ago

  Πολύ ωραία και απλή πρόταση-θα την δοκιμάσω-ευχαριστώ για τη συνταγή!

 • Χρύσα
  6 έτη ago

  Καλησπέρα. Εγώ δεν έχω καταλάβει στους πόσους βαθμούς ψήνουμε. Στους 130 που γίνεται η προθέρμανση θα γίνει και το ψήσιμο?
  ευχαριστώ.

  • pandespani
   6 έτη ago

   Ναι, προθερμασμένος φούρνος και χωρίς ανοιγοκλεισίματα

 • Αναστασία
  2 έτη ago

  Yπέροχο άρθρο με εξαιρετικές πληροφορίες!Αγόρασα γάστρα από το Πήλιο,θα την εγκαινιάσω αύριο!

 • Γεωργια
  2 έτη ago

  Μετά το μουλιασμα της γάστρας όταν την σκουπίζω βγάζει καφέ χρώμα.. είναι φυσιολογικό..??

  • pandespani
   2 έτη ago

   Δεν μπορώ να ξέρω τι γάστρα έχετε. θεωρητικά πάντως, και επειδή έχω κάνει 3 χρόνια μαθήματα πηλού, στην θερμοκρασία που ψήνονται τα κεραμικά σκεύη (και είναι πολύ υψηλή) αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Δηλ. το σκεύος, ακόμη και αγυάλωτο δεν πρέπει να βγάζει σκόνη, ακόμη κι αν διατηρεί τους πόρους του.
   Την έχετε χρησιμοποιήσει αρκετά? Μήπως είναι στην αρχή της χρήσης της και ενδεχομένως, ανάλογα και με την ποιότητα της κατασκευής της βγάζει λίγο επιφανειακό υλικό? Αν την αγοράσατε απο συγκεκριμένο μέρος, μήπως να τους ρωτήσετε;

   • Γεωργια
    2 έτη ago

    Ναι είναι η πρώτη φορά που την χρησιμοποιώ.. την πήρα από την Αίγυπτο και μου είπαν ότι είναι για μαγειρεμα… απλά αναρωτιέμαι αν αυτό που βγάζει θα «περασει» και στο φαγητό..

    • pandespani
     2 έτη ago

     Αν δεν την έχετε χρησιμοποιήσει ως τώρα, μάλλον είναι λογικό ότι βγάζει καφέ σκόνη, οπότε να υποθέσω ότι είναι από κόκκινο πηλό (τερακότα) και αγυάλωτη. Συνήθως, πριν την πρώτη χρήση θέλει επιμελές καθάρισμα ακόμη και βούρτσισμα για να φύγουν αυτά τα μικρά υπολείμματα πηλού. Μετά, χρειάζεται μούλιασμα στο νερό για αρκετή ώρα. Ολόκληρη και το καπάκι. Και μετά πλύσιμο και φυσικό στέγνωμα.
     Στις πορώδεις γάστρες το μούλιασμα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε χρήση.

 • Φίλιππος
  1 μήνα ago

  Δυστηχώς στους 130 βαθμούς δεν είχα επιτυχία, παρόλο που το άφησα 3:30 σε προθερμασμένο φούρνο. Ούτε τα καρότα δεν είχαν ψηθεί. Το άφησα τελικά άλλες 2 ώρες στους 180 για να μαλακώσουν όλα… θα ξαναδοκιμάσω αλλά από την αρχή στους 180 την επόμενη φορά.
  Η γάστρα είναι πήλινη Σίφνου, και ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα…

  • pandespani
   1 μήνα ago

   Γειά σας,
   Αυτό κανονικά δεν έπρεπε να συμβεί. Σφραγίσατε το σκεύος;

 • Φίλιππος
  4 εβδομάδες ago

  Βεβαίως. Όπως είπα πριν, ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα.

  • pandespani
   3 εβδομάδες ago

   Ευχαριστούμε που απαντήσατε. Θα ελεγχθούν ξανά θερμοκρασία και χρόνος και θα επανέλθω.

 • Δημητρης
  1 εβδομάδα ago

  Μια και το ανέφερε ο Φίλιππος να πω ότι και εγώ την πρώτη φορά που ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα (130 βαθμοί και 3.5 ώρες με σφραγισμα) δεν μαλακωσαν ούτε τα καρότα ούτε το κρέας. Χρησιμοποίησα τσικαλι από την Σίφνο (ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΤΣΟΝΙΟΣ).
  Στην επόμενη προσπάθεια το άφησα 6 ώρες στους 150 βαθμούς και έλιωσαν. Ίσως να θέλει και 5 ώρες.

  • pandespani
   6 ημέρες ago

   Σας πιστεύω, κάτι έγινε με τον χρόνο. Έψαξα όλα τα διαθέσιμα revisions του άρθρου, αλλά δεν μπορώ να φτάσω στο αρχικό, γιατί σε κάποια από τις παλιότερες τεχνικές αναβαθμίσεις είχε υπάρξει πρόβλημα.
   Είναι στο πρόγραμμα να ξαναγίνει. Στο μεταξύ θα το διορθώσω σε 5ωρο – αν κάποιος αποφασίσει το αργό μαγείρεμα, το βάζει το πρωί και είναι έτοιμο το μεσημέρι.
   Μόλις μαγειρευτεί θα επανέλθω. Σας ευχαριστώ που το σημειώσατε! Πραγματικά, δεν θέλουμε να υπάρχουν λάθη.

Leave A Comment