τι κάνουμε όταν το λάδι πάρει φωτιά

 
09/04/2011
 
The Zeppelin LZ 129 Hindenburg catching fire on May 6, 1937 at Lakehurst Naval Air Station in New Jersey.
Το Ζέπελιν LZ 129 Hindenburg φλεγόμενο στις 6 Μαϊου 1937

Τι κάνουμε όταν το λάδι πάρει φωτιά; Μπορεί να συμβεί στον καθένα όσο καλά κι αν μαγειρεύει. Ίσως, όμως, οι ερωτευμένοι – είναι και Άνοιξη – και οι αφηρημένοι ανήκουν στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου: τα φαγητά γίνονται φλαμπέ, όχι τα τηγάνια και τα κατσαρολικά ή η κουζίνα. Αυτά είναι φτιαγμένα για να χρησιμοποιούνται κανονικά, ποτέ μόνα τους φλεγόμενα αλά Hindenburg, γιατί τότε η κάπνα μπορεί να μυρίσει και να έχουμε (ανάλογη με το γερμανικό αερόπλοιο) καταστροφή!

Η πιο απλή ή, αν θέλετε, η συνήθης περίπτωση ανάφλεξης υλικού στην κουζίνα είναι του λαδιού. Λίγο να ξεχαστεί κανείς εκεί που αρχίζει και καπνίζει, και νάτο πετιέται. Μια φλόγα ξεμυτάει από το σκεύος και μετά φουντώνει ολόκληρο. Τι κάνουμε τότε;

Τι κάνουμε όταν το λάδι πάρει φωτιά

1ον ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ KAI ΠΟΤΕ, ΜΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΕΡΟ!
2ον ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ.

ΠΩΣ;

Η πιο απλή κίνηση

Κλείνουμε την παροχή θερμότητας, ηλεκτρικό ή γκάζι και βάζουμε αμέσως πάνω στο φλεγόμενο σκεύος ένα καπάκι, κατά προτίμηση μεταλλικό. Δεν πειράζει αν είναι μεγαλύτερο, το θέμα είναι να σκεπάζει την φλεγόμενη επιφάνεια ώστε να μην τροφοδοτείται η φωτιά με οξυγόνο.

Χρήση αλατιού ή σόδας

Το αλάτι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και η μαγειρική σόδα (σκόνη, όχι υγρό) μπορούν να σβήσουν τη φωτιά, αν τα ρίξουμε στο σκεύος σε μεγάλη ποσότητα, τόση που να υπερκαλύψουν την επιφάνεια. Ωστόσο, η λύση αυτή παρότι αποτελεσματική, είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί, γιατί α) δεν είναι σίγουρο ότι έχουμε δίπλα μας τόσο αλάτι β) χρειάζεται αρκετή προσοχή για να μην καούμε, επιχειρώντας το.

Ο πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως

Είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο και καλό είναι να υπάρχει ένας μικρός χημικός πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως στην κουζίνα. Η λεπτή σκόνη που βγάζει σκεπάζει τη φωτιά και την σβήνει αμέσως. Βεβαίως, μετά απαιτείται ένα σούπερ επιμελές καθάρισμα για να μην μείνουν τα χημικά στην κουζίνα.

Αν αγοράσετε, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι πυροσβεστήρων. Η κατηγορία Β είναι για εύφλεκτα υγρά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα λίπη και έλαια. Στα εστιατόρια και στις επαγγελματικές κουζίνες χρησιμοποιείται η κατηγορία Κ, επειδή ο αχνός που παράγεται είναι λεπτός και αποτρέπει το πιτσίλισμα των λιπών και την αναζοπύρωση της φωτιάς.

Βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα

Είναι η περίπτωση του βίντεο. Χρειάζεται ωστόσο, προσοχή καθώς την εφαρμόζετε και καλύτερα είναι να φοράτε κατάλληλα γάντια.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

 1. Ποτέ, μα ποτέ μην ρίξετε νερό σε μια φωτιά που προκλήθηκε από λιπαρή ουσία (λάδι, βούτυρο, οποιοδήποτε λίπος), επειδή αυτό θα λειτουργήσει σαν εκρηκτικό και η λιπαρή ουσία θα πεταχτεί πυροδοτώντας το σκεύος.
 2. Επίσης, ΠΟΤΕ μην μεταφέρετε το ‘χίντενμπουργκ-σκεύος’. Η μετακίνησή του μπορεί να συμβάλει στη διάδοση της φωτιάς, πράγμα παντελώς ανεπιθύμητο.
 3. Τέλος, επειδή ως γνωστόν είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, το σοφότερο από κάθε άποψη είναι να μην καίει οποιαδήποτε λιπαρή ουσία στην μοναξιά της. Όπερ δεν απουσιάζουμε ποτέ όταν το λάδι ζεσταίνεται μέσα στο σκεύος.

Υ.Γ. Αφορμή για το θέμα «τι κάνουμε όταν το λάδι πάρει φωτιά» ήταν η σχετική κουβέντα που πιάσαμε πρόσφατα με τον φίλο μου τον Περικλή. Ο οποίος, αφού μού έθεσε την ερώτηση «τί κάνουμε αν πάρει φωτιά το φαγητό», με έπεισε πως πολλοί πιθανότατα δεν ξέρουν τί πρέπει να κάνουν σε τέτοια περίπτωση και στο τέλος επέμεινε: «Να το γράψεις στο pandespani. Είναι χρήσιμο».
(Περικλή μου, ιδού λοιπόν, εγράφη και σ’ ευχαριστώ για την ιδέα). Τα δύο βίντεο, που βλέπετε στο ποστ βρίσκω πως ιδιαίτερα βοηθάνε στην αφομοίωση.

Στο λινκ υπάρχει επίσης ένα σχετικό άρθρο αρκετά κατατοπιστικό.

Print Friendly, PDF & Email
70

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

20 Σχόλια

 • 10 έτη ago

  Αχρειάστο αλλά χρήσιμο! ευχαριστώ 🙂

 • 10 έτη ago

  Αγαπημένη μου Δέσποινα,

  μακάρι να είχα διαβάσει το post σου πριν παρα λίγο να βάλω φωτιά στη κουζίνα με το αποτριχωτικό κερί (που έχει μέσα λάδι) ! Είναι, όμως, τόσο παλαιά που δεν θυμάμαι αν υπήρχε καν το internet 🙂 Πάντως θυμάμαι ακόμα πόσο γρήγορα είχε ανάψει η κατσαρόλα και πως σε δευτερόλεπτα είχε τυλιχτεί ο απορροφητήρας στις φλόγες..είχα πανικοβληθεί… Έκανα διάφορες ηλίθιες κινήσεις μέχρι τελικά να βρω και να χρησιμοποιήσω τον πυροσβεστήρα…ευτυχώς πρόλαβα το κακό! Από τότε έχω πάντα ένα μικρο στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη… και όταν μου ξαναπήρε, ναι το έχω πάθει 2 φορές το έσβησα αμέσως ! Αλλά κάνει και η βρεγμένη πετσέτα… χμ..έξυπνο!!!!

  • 10 έτη ago

   Νίνα μου,
   τελικά πολλοί από μας την έχουμε ‘πατήσει’ σε κάτι ανάλογο, τουλάχιστον μια φορά. Οπότε, όπως λέει και η Αφροδίτη ‘αχρείαστο αλλά χρήσιμο’ να ξέρουμε τί πρέπει να γίνει. Και btw να το μάθουμε κάπως νωρίς και στα παιδιά μας. Ωστόσο, το χειρότερο όλων είναι ο πανικός, φυσιολογικός μεν αλλά διόλου χρήσιμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

 • 10 έτη ago

  Αγαπητή Pandespani,

  Ευχαριστούμε για το χρήσιμο tip που μας δίνεις. Ειδικά στην περίπτωσή μου, είναι πολύ πιθανόν να μου χρειαστεί, τόσο ξεχασιάρης και επιπόλαιος που είμαι:(

  Θα ήθελα όμως να εκφράσω και τη συμπόνοιά μου στον αγαπητό Greekadman, δεν ήξερα τίποτα για την περιπέτειά του. Του ευχόμαστε όλοι οι φίλοι και αναγνώστες του από την Πόλη γρήγορη & πλήρη ανάρρωση.

  Συνεχίστε να μας «χορταίνετε»!

 • 10 έτη ago

  Ο greekadman ευχαριστεί από το τραπέζι του πόνου… αυτό που δεν έχει ποτήρια κρασιού και όπου όλα τα φαγητά είναι βραστά! Υποθέτω ότι μετά από ένα μήνα σε νοσοκομιακή γκουρμέ κουζίνα θα επανέλθω σε πιο γνωστά γευστικά μονοπάτια και με λιγότερα κιλά!

  Σε σχέση με το ποστ να πώ πως κατα τη γνώμη μου, η μέθοδος με την υγρή πετσέτα είναι η απλούστερη και ότι έχοντας δοκιμάσει το συγκεκριμένο κόλπο, υπάρχει πάντα χρόνος για να πιάσουμε μια πετσέτα να την βρέξουμε και να την στίψουμε καλά, πριν την ρίξουμε πάνω.
  Για όσους θέλουν μια λογική εξήγηση για το χάος που δημιουργείται άν ρίξεις νερό σε καυτό λάδι, να θυμήσω από την Φυσική και την Χημεία, ότι το νερό είναι βαρύτερο απ’ το λάδι. Οταν πέφτει στο τηγάνι λοιπόν πάει από κάτω. Από την υψηλή θερμοκρασία του τηγανιού μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου φτάνει στους 100 βαθμούς και γίνεται αέριο. Ώς αέριο ξαφνικά είναι ελαφρύτερο απ’ το λάδι. Καθώς λοιπόν οι φυσαλλίδες θέλουν να διαφύγουν από το στρώμα λαδιού που βρίσκεται από πάνω τους, το διαπερνούν και πετούν το λάδι πρός κάθε κατέυθυνση. Άν το λάδι είναι απλά καυτό απλώς παθαίνετε έγκαυμα…άν φλέγεται…φουντώνει σε 1 δευτερόλεπτο όλη η κουζίνα και όποιος είναι μέσα της.
  Αξίζει λοιπόν να μάθετε τον συγκεκριμένο κανόνα σε όποιον ζεί μέσα στο σπίτι σας, ειδικά δε σε οικιακές βοηθούς. (Είναι μάλλον αναμενόμενο ότι αν εσείς δεν ξέρατε οτι δεν ρίχνουμε νερό που είναι και η ενστικτώδης αντίδραση, στην χώρα τους, μάλλον δεν τους το έμαθε κανένας… )

 • 10 έτη ago

  Perastika ki apo mena!!!

  xxx

 • virxen
  10 έτη ago

  Εμένα πάντως μία φορά που έτυχε να πάρει μία κατσαρόλα γεμάτη λάδι
  φωτιά την έσβησα ρίχνοντας μπόλικο αλεύρι.

  • 10 έτη ago

   Πολύ χρήσιμη ιδέα επίσης. Ευχαριστούμε.

 • pp
  10 έτη ago

  Περαστικά για την γαστρορραγία.
  Οι οικιακες βοηθοί έρχονται συχνά απο χώρες όπου δεν κυριαρχεί νέφος αμάθειας, όπως υποννοείται (διότι στην απλουστευτική λογική σας φτωχός=αγράμματος) αλλα αντίθετα η μόρφωση είναι το μόνο αγαθό που τους είχε μείνει. Η δική μου, πολωνέζα, ήταν μηχανικός στην χώρα της, και πιστεύω ότι έχει πολλα να μου μάθει για το πώς σβήνει το λάδι….
  Πραγματικά με απογοήτευσε πολύ αυτο που διάβασα.

  • 10 έτη ago

   Η παρατήρησή μου δεν οφείλεται σε κάποια πεποίθηση όπως υπονοείτε, αλλά πολύ απλά, στη δικιά μου εμπειρία. Έχουν περάσει πολλές εθνικότητες και κοπέλες τα τελευταία 20 χρόνια απ’ το σπίτι μου, αλλά καμμία δεν έτυχε να το γνωρίζει. Ταυτόχρονα, ελάχιστοι φίλοι και φίλες μου Ελληνίδες γνώριζαν για τον συγκεκριμένο κανόνα επίσης… (αυτό μήπως θα έπρεπε να μας απογοητεύει;)
   Η ουσία είναι απλά να μοιράζεται κανείς την συγκεκριμένη γνώση, μη θεωρόντας δεδομένο ότι κάποιος (όποιος κι’ αν είναι αυτός) ώφειλε να το ξέρει.

 • θανασης
  4 έτη ago

  Οχι ηταν μονο χρησιμο αλλα παω να αγορασω και ενα πυροσβεστηρα για ωρα αναγκης.

  • pandespani
   4 έτη ago

   🙂

 • ΓΙΑΝΝΑ
  10 μήνες ago

  Το έπαθα το καλοκαίρι και ζω από θαύμα μετακινήσα την κατσαρόλα και με περικυκλώσε η φωτιά

  • pandespani
   10 μήνες ago

   Χαίρομαι που είστε καλά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή με το λάδι!

 • Παναγιώτης
  7 μήνες ago

  Το αλατι στη φλογα προκαλει έκρηξη. Σκεπασμα με καπακι ή αλλο και απομάκρυνση απο την εστια. Ποτε αλατι. Μονο άμμο αν υπαρχει.

  • pandespani
   7 μήνες ago

   Το αλάτι απορροφά μεγάλο μέρος της θερμότητας (από το λίπος που καίγεται) σε σχέση με τον όγκο του. Έτσι δεν υποστηρίζεται η καύση. Αλλά, χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Δεν είναι σαν να αλατίζουμε φαγητό. Πρέπει να καλυφθεί η επιφάνεια. Το οποίο στην πράξη, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο.

Leave A Comment