πως κόβεται σε μερίδες το κοτόπουλο

 
10/01/2010
 
πως κόβεται σε μερίδες το κοτόπουλο
πως κόβεται σε μερίδες το κοτόπουλο

Ναι ξέρω… το αγοράζουμε έτοιμο, κομμένο, ή ζητάμε να μας κόψουν το κοτόπουλο σε μερίδες στο κρεοπωλείο… Βλέπω ακριβώς την εικόνα με τον μπαλτά να κατεβαίνει απανωτά και να κάνει σε ένα λεπτό, επιδεικτικά, τη δουλειά του και χρέη γκιλοτίνας…
Αλλά πάλι, μπορεί και να αγοράσατε ολόκληρο το πτηνό για να το ψήσετε, όμως η έμπνευση γαρ της στιγμής να επιβάλει αλλαγή στη μαγειρική ρότα. Ή, μια ωραία συνταγή που είδατε και ήδη ξερογλύφεστε, να το απαιτεί κομμένο.

μάθε τέχνη και …κάνε σπιτικό ζωμό

Τα κομμάτια που πετιούνται όταν το αγοράζουμε κομμένο είναι εξαιρετικά για να κάνουν εύκολα σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό κρέατος. Αν σ’ αυτά προσθέσετε και το κουφάρι, στην περίπτωση που κρατήσετε για το μαγείρεμα ενός κοκκινιστού κοτόπουλου για παράδειγμα, μόνο τις καθαρές μερίδες, τότε έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη για έναν υπέροχο ζωμό.

πως κόβεται σε μερίδες το κοτόπουλο

Ο τρόπος να κοπεί από τον καθένα σωστά ένα κοτόπουλο σε μερίδες είναι πολύ απλός. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό και καλοτροχισμένο μαχαίρι!
Δείτε τα κατατοπιστικά βίντεο. Κάθε σεφ έχει και κάτι δικό του στον τρόπο που εφαρμόζει, ειδικά αν κρατήσει τα κόκαλα για ζωμό (πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο και το κάνουν άπαντες).

Ωστόσο, στα βασικά όλοι χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο και κάνουν τις ίδιες κινήσεις. Οι οποίες δεν απαιτούν έξτρα δύναμη ούτε τον φοβερό μπαλτά και μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα από το καθένα.

θυμηθείτε τρία ακόμη πράγματα:

  1. Το κοτόπουλο είναι αρκετά ελαστικό και λατρεύει τις …διατάσεις. Οπότε πριν αρχίσετε το χειρουργείο, τεντώστε όσο γίνεται τα μέρη που θα αποχωριστούν.
  2. Κόβετε ακριβώς ανάμεσα στους συνδέσμους των κλειδώσεων, όχι πάνω στα κόκαλα (κι ας το κάνει αυτό ο χασάπης σας με περισσή αυτοπεποίθηση). Είναι το κόλπο που κάνει τη δουλειά παιχνιδάκι…
  3. Πλύνετε πολύ καλά αμέσως μετά, με ζεστό νερό και σαπούνι, τα χέρια σας, τα εργαλεία και την επιφάνεια που ήρθε σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο.

Όσο για το ψαλίδι, δε λέω, είναι ωραίο αξεσουάρ – έχω κι εγώ επενδύσει σε ένα τέτοιο επαγγελματικό αξίας 90 λιρών(!) που δεν έχει ακόμη αποσβεστεί… Πραγματικά, εδώ τουλάχιστον, δεν είναι απαραίτητο.

Save

Save

Save

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
21

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

    Leave A Comment