τα καλύτερα του μήνα – Οκτώβριος 2015

 
18/11/2015
 

Τι δοκιμάσαμε τον προηγούμενο μήνα και μας άρεσε. Και γιατί.

Λίγα και καλά. Τα καλύτερα του μήνα – Οκτώβριος 2015

 

ευβιότοποι βιολογικό κρέας - τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15

Εξαιρετικό βιολογικό κρέας Ευβιότοποι, έτοιμο, συσκευασμένο σε πακέτο. Δοκιμάσαμε το κοτόπουλο και βοδινή μοσχίδα σε κομμάτια· και τα δύο υψηλής ποιότητας απέδωσαν το max. της γεύσης στο πιάτο, το βοδινό μάλιστα, πολύ ωραίο γευστικά από μόνο του ως ωμό, παρότι φρέσκο, έδινε μετά από 3 μέρες στο ψυγείο την αίσθηση του ελαφρώς σιτεμένου. Οι Ευβιότοποι παράγουν πιστοποιημένο βιολογικό κρέας από το 2006, ακολουθώντας ήπιες μεθόδους κτηνοτροφίας, μεγαλώνοντας και εκτρέφοντας τα ζώα με ποιοτικές 100% βιολογικές πρώτες ύλες, χωρίς ορμόνες, συντηρητικά και αντιβιοτικά. Πρόσφατα άνοιξαν το κατάστημα της Ν. Ερυθραίας (Λ. Κηφισίας 359) με συσκευασμένα προϊόντα κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί και κατσίκι), που παραλαμβάνονται αυθημερόν από το σύγχρονο τυποποιητήριο της μονάδας.
Το βιολογικό κρέας δεν είναι το οικονομικότερο, προφανώς, όπως άλλωστε τα περισσότερα ποιοτικά προϊόντα. Είναι όμως ασφαλές και η ποιότητά του είναι διακριτή στην γεύση. Μ’ αυτή τη λογική, αξίζει να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας αλλά καλύτερο.
Περισσότερα σχετικά, μπορείτε να δείτε στο eviotopoi.gr. Tο site διαθέτει επίσης το eat-well.gr e-shop για τα συσκευασμένα είδη, τα οποία παραγγέλνονται online ή τηλεφωνικά και παραδίδονται στη διεύθυνση που θέλετε σε μία μόνον μέρα.

τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15 - gaea

Ελαιόλαδα Gaea και η ερευνητική δράση της επιτυχημένης ελληνικής εταιρίας. Συγκεκριμένα, η Gaea, γνωστή ως τώρα για τα υψηλής ποιότητας και βραβευμένα προϊόντα που εξάγει στη διεθνή αγορά, με πρεσβευτή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χρηματοδότησε μαζί με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, κλινική μελέτη για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία. Η μελέτη έγινε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια.  Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων και η σύσταση τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή στους ανθρώπους έγινε για πρώτη φορά και έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όντας πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την μελέτη και τα αποτελέσματα εδώ.

Η Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη πρωτοπορούν, καινοτομούν και επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη του ελαιολάδου, με στόχο την ανάδειξη της θρεπτικής αξίας του ελληνικού. Μια εξωστρεφής θέση και στρατηγική που προωθεί την αναγνώριση της αξίας του ελληνικού ποιοτικού ελαιόλαδου και την εμπιστοσύνη προς αυτό, στο εξωτερικό.

τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15 - kerrygold

Το νέο στην αγορά Premium βούτυρο Kerrygold. Φυσικά και το ελαιόλαδο είναι η βάση της μεσογειακής μας κουζίνας, το γνήσιο βούτυρο όμως, δεν γίνεται να λείπει απ’ το γευστικό μαγείρεμα, τα γλυκά και τις άπειρες γκουρμέ συνταγές (στο pandespani δεν χρησιμοποιούνε ποτέ μαργαρίνες και συναφή υποκατάστατα, παρότι έχουν κάνει επέλαση στα ράφια των σουπερμάρκετ και πλύση εγκεφάλου στους καταναλωτές, κτίζοντας τον απόλυτο μύθο ότι είναι πιο υγιεινά υλικά).

Το βούτυρο Kerrygold, σε αντίθεση με την πλειονότητα των βουτύρων της αγοράς, δεν είναι λευκό αλλά χρυσοκίτρινο (από μόνο του), χαρακτηριστικό που οφείλεται στην καροτίνη που υπάρχει άφθονη στην φυσική τροφή των αγελάδων. Εννοείται πως δεν περιέχει συντηρητικά ή υδρογονωμένα λιπαρά -τα λεγόμενα τρανς και αποδεδειγμένα βλαβερά για τον οργανισμό. Έχει αυθεντικό άρωμα και πλούσια γεύση όπως κάθε εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο και παράγεται σε μικρές οικογενειακές φάρμες στην Ιρλανδία, από γάλα αγελάδων ελεύθερης βοσκής. Το δοκιμάσαμε σε σάλτσα μπεσαμέλ και μπεαρνέζ αλλά και στον πουρέ (που αποτελεί βασικό τους υλικό), στο χρυσό ριζότο με σαφράν, σε κέικ, φρόστιν, κουλουράκια και πάστα φλόρα όπου απέδωσε καταπληκτική γεύση και υπέροχο φίνο βουτυρέ άρωμα, και βέβαια σκέτο σε ψωμί, μόνο του και με μαρμελάδες -yummy-yummy!  Κοστίζει 2,98€ -όσο δηλ. τα περισσότερα καλά προϊόντα της κατηγορίας- και υπάρχει στα My Market και στα Carrefour. Δοκιμάστε το.

τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15 - karpos-frontidas

Πατάτες κοινωνικής καλλιέργειας Καρπός Φροντίδας από την Πέλλα. Νοστιμότατες, καλοδιαλεγμένες, ελληνικές πατάτες και φρέσκες -σας διαβεβαιώ για την γεύση και την υγιή εμφάνιση. Ξεκίνησαν να καλλιεργούνται εδώ και περίπου ένα χρόνο, κοντά στον Αλμωπό, στην Μακεδονία, με πρωτοβουλία της McCain Hellas, η οποία με τους συνεργάτες της έφτασε μέχρι το ακριτικό χωριό Νότια, της Πέλλας. Εκεί, μια ενέργεια κοινωνικής ευθύνης -όπως αποκαλείται η κατηγορία- μετουσιώθηκε σε έργο -από αυτά που δεν γίνονται πάντα, ειδικά αν έχουν σχέση με δημόσιο. Εδώ όμως, η ιδέα υλοποιήθηκε χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και κυρίως χάρη στο μεράκι και την καθημερινή φροντίδα 25 ντόπιων μικροκαλλιεργητών· ο σπόρος της πατάτας απέδωσε πράγματι καλό καρπό: τον Καρπό Φροντίδας!

Οι πατάτες ήρθαν σ’ ένα καλάθι (αυτό ακριβώς της επάνω φωτό, με χειρόγραφο το @pandespani και με αυτοκόλλητη την ασαφή φωτό στο Instagram). Δοκιμάστηκε η ποιότητά τους ωστόσο, και επιβεβαιώνεται. Είναι το πρώτο -αποκαλούμενο- κοινωνικό προϊόν (νέος όρος, ομολογουμένως) στην κατηγορία φρέσκων λαχανικών. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι και ένα παράδειγμα πρωτοβουλίας, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει, δείχνοντας την υποστήριξή του στους μικρούς παραγωγούς, που αγαπάνε αυτό που κάνουν, μένουν (ή γυρίζουν) στον τόπο τους για να παράγουν αξιόλογα προϊόντα, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και την ελληνική πρωτογενή παραγωγή. Εμείς, -που ως τώρα είχαμε τις κατ’ οίκον πατάτες μας από το μποστάνι του Βασίλη και της Ελένης στο Θεριακίσι-, υποστηρίζουμε τον Καρπό Φροντίδας και χαιρόμαστε για την ενέργεια. Μέχρι στιγμής, κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ ΑΒ, αλλά πραγματικά ευχόμαστε να διευρυνθεί το δίκτυο της διανομής σύντομα και να συνεχίσουν με την ίδια ποιότητα.

τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15 - crincle-cutter

Crinkle Cutter. Μια που μιλάμε για πατάτες, το τελευταίο απόκτημα (δικό μου) λέγεται Crinkle Cutter, όπερ κόφτης για τσαλακωμένα υλικά και οι πατάτες είναι το προσφιλές του είδος – κάνει όμως και για καρότα, κολοκύθια, ρέβες, αγγούρια, μελιτζάνες, ραπανάκια κλπ, κλπ, ακόμη και για βούτυρο. Κόβετε κάθετα, δίνοντας το αποτύπωμα με τα τετραγωνάκια, που αρέσει πολύ και όταν το λαχανικό τηγανιστεί είναι διπλά τραγανό. Δεν το είδαμε κάπου στα ελληνικά μαγαζιά -μπορεί και να υπάρχει όμως. Κάνει μόνον £2.23 (3.2 ευρώ περίπου), είναι ωραιότατο δώρο για τους γκατζετάκηδες της κουζίνας και το αγγλικό amazon το παραδίδει οπουδήποτε και σπίτι σας χωρίς φόρους. Nice?

τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15 - maltezos

Chevre με στάχτη Μαλτέζος. Έχετε σίγουρα δοκιμάσει το μαλακό και υπόξινο κατσικίσιο τυρί σκέτο, φρέσκο ή πιο ώριμο, καλυμμένο με βότανα, καρύδια, πιπέρια κ.ο.κ. Τις περισσότερες εκδοχές του, θα τις βρείτε γενικά, μάλλον εύκολα. Αλλά το βελούδινο chevre με στάχτη είναι ιδιαίτερο, ‘smoky’ σε εμφάνιση και με αρκετά λεπτή άποψη γεύσης. Το έβρισκες παλιότερα στις γιορτές, ανάμεσα στα πολυτελή -και καλά- εποχιακά προϊόντα. Τον υπόλοιπο χρόνο κυκλοφορούσε σπανιότερα έως καθόλου, ακόμη και ‘στου πουλιού το γάλα’ σουπερμάρκετ δεν υπάρχει πλέον.
Το τυροκομείο Φάρμα Μαλτέζος στα Στύρα Ευβοίας, βγάζει το chevre με στάχτη σε σχήμα πυραμίδας, στην στάνταρ παραγωγή του και είναι εξαιρετικό. Δοκιμάστε το μόνο του ή μαζί με άλλα τυριά αλλά και σε συνταγές για σαλάτες, ορεκτικά (έχουμε αρκετά με chevre στο pandespani) κλπ., ψημένο ή ωμό. Δείτε στο site τα σημεία διανομής και βρείτε αυτό που βρίσκεται κοντά σας.

τα καλύτερα του μήνα - Οκτώβριος '15 - bofrost-sparagia

Πράσινα σπαράγγια της Bofrost για όλο το χρόνο. Εξαιρετικής ποιότητας φρεσκοκαταψυγμένα σπαράγγια, ωραιότατα σε γεύση και με τραγανή υφή.  Mαγειρεύονται όπως τα φρέσκα και αποδίδουν τέλεια στο πιάτο -δείτε την άψογη κορυφή σερβιρισμένη. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς όταν τα χρειάζεται για τη συνταγή και μπορεί να μην τα βρίσκει φρέσκα στην αγορά (μην σκεφτείτε καν τα μαλθακά παραβρασμένα, που κυκλοφορούν σε κονσέρβα ή σε βάζο -δεν λένε ούτε για σούπα).
Πρώτη φορά τα δοκιμάσαμε φτιάχνοντας τα λινγκουίνε με σάλτσα από σπαράγγια (αν δεν τα έχετε κάνει ως τώρα, κυριολεκτικά χάνετε). Η Bofrost (τηλ. 210 2881000) παραδίδει όλα τα προϊόντα της στην πόρτα σας, σε θερμοκρασία -18C για να μπουν απευθείας στη δική σας κατάψυξη. Τα πράσινα σπαράγγια τα διαθέτει σε 2 συσκευασίες των 600 γρ. εκάστη, στα 6.95 ευρώ, τιμή που ανταγωνίζεται τα εισαγόμενα φρέσκα. Η μια συσκευασία περιέχει ολόκληρα σπαράγγια (δείτε και συνταγές μας εδώ) και η άλλη (κάνει και για τεμπέληδες) τα έχει ήδη τεμαχισμένα, έτοιμα και για την ομελέτα, τη σούπα ή τη σάλτσα.

H νέα διαφήμιση της Μisko – «Ποιο κριθαρότο κουκλίτσα μου;» -last but not least. Γιατί: Πρώτον, επειδή έχει την ίδια έμπνευση μαζί μας για την καταπληκτική συνταγή ‘κριθαράκι με απάκι‘ (δεν κυκλοφορούν και πολλές) κι ας ακολουθεί το τρέντι …’κριθαρότο’ αντί του ελληνικού ‘κριθαράκι’, το οποίο είναι μια χαρά και χωρίς το upgrade. Δεύτερο, γιατί η ιδέα είναι πραγματικά ωραία. Τα γνωστά μακαρόνια, Νο1 στην Ελλάδα, επικοινωνούνται αυτή τη φορά με έναν φρέσκο τρόπο, που δίνει το προβάδισμα στο συνδυασμό ‘δημιουργικότητα και κέφι» στην κουζίνα, αυτό ακριβώς που στο pandespani γράψαμε πρώτο-πρώτο, 6 χρόνια πριν, στην πρώτη μέρα του blog, στο About: Τίτλος: Μαγειρεύοντας σοβαρά για διασκέδαση! Πειραματιζόμενοι δηλαδή με τα υλικά και τις γεύσεις, παίζοντας με τις νόστιμες ιδέες (Delicious Ideas λέμε στο logo του pandespani, όχι συνταγές) και απολαμβάνοντας την ώρα που το φαγητό γίνεται. Ναι, μας αρέσει πολύ που μια τόσο μεγάλη εταιρία με ποιοτικά ελληνικά ζυμαρικά ξεπερνά την κλασική λογική του -έστω cult πλέον- Ακάκιου, αλλά μαζί και τους αυστηρούς κανόνες του σεφ-authority και δίνει ευθέως το λόγο στην μαγειρική ευχαρίστηση του καταναλωτή. Μπράβο!

Print Friendly, PDF & Email
10

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

 • persy stefanidou
  5 έτη ago

  εξοχα ολα καλη χρονια και καλο κουραγιο!!!!!!!!!!!!!!!!

  • pandespani
   5 έτη ago

   Καλή σας χρονιά! 🙂

  Leave A Comment