νουά με μανιτάρια: η επιστροφή του καλού κρέατος

 
14/09/2013
 
μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια - νουά με άσπρη σάλτσα
Μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια – αφιερωμένο στη μητέρα μου Ηώ

Κάθε αναφορά στο νουά με μανιτάρια με πάει αυτόματα σε οικογενειακά τραπέζια των παιδικών χρόνων και ειδικά στη μητέρα μου, την περιβόητη Ηώ, να’ ναι καλά στα 80τόσα της ως ακούραστη γιαγιά. Η μάνα μου, το στερνοπαίδι μετά από τρεις γιούς, μεγάλωσε ως κέντρο της προσοχής μιας εύπορης – κατά καιρούς – αθηναϊκής οικογένειας με ρίζες απ’ τη Σμύρνη. Όλοι της έκαναν τα χατίρια και την είχαν στα ώπα-ώπα. Έτσι, αφενός ανέπτυξε ιδιοτροπίες που είναι γραφικές (π.χ «δεν τρώω τα ‘μαύρα’» = σκουρόχρωμα εδέσματα πάσης φύσεως), αφετέρου από μικρή απέφυγε να κάνει πράγματα τα οποία άλλοι έκαναν γι’ αυτή.

Το μαγείρεμα το είχε αναλάβει η γιαγιά Ναυσικά, που ήταν κοσμογυρισμένη και μορφωμένη Σμυρνιά και πραγματικά άπαιχτη μαγείρισσα (συνταγές της ελαφρά πειραγμένες έχουν ήδη δημοσιευθεί στο pandespani – βλ. ντοματοπιπεριές γεμιστές και κρεμμυδοντολμάδες). Η μάνα μου δεν είχε ασχοληθεί με το σπορ μέχρι ν’ αρρωστήσει η γιαγιά παρότι την παρατηρούσε και μάθαινε σιωπηλά χωρίς η ίδια να πλησιάζει σε εστίες και φούρνους. Αναπάντεχα όμως και προς ευχάριστη έκπληξη όλων, όταν ήρθε η σειρά της ν’ αναλάβει το πόστο, η γαστρονομική απόλαυση της οικογένειας παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα της γιαγιάς.

μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια - οικογειακή παράδοση

Εκείνη την εποχή οι γονείς μου είχαν έντονη κοινωνική ζωή και καλούσαμε συχνά κόσμο στο σπίτι όπου το στάνταρ φαγητό ήταν νουά λεμονάτο, που τότε η Ηώ το ονόμαζε «ουρά». Με τον καιρό και επειδή είναι πολύ συστηματική, το έβγαζε «τέλειο», απέκτησε φήμη σε όλη τη παρέα και θεωρώντας το ως το «καλό της φαγητό», το τρώγαμε τουλάχιστον κάθε δεκαπενθήμερο, είτε με ρύζι είτε με πατάτες. Είχαμε και έναν καλό χασάπη στη γειτονιά, τον Μυκονιάτη κύριο Γρυπάρη, που της έδινε πάντα το καλύτερο, γιατί αλλιώς, με τέτοια τελειομανία που είχε, θα τον έπρηζε τον άνθρωπο.

Επομένως, το νουά ήταν πάντα το «καλό κρέας», το φαγητό για καλέσματα, το πιάτο που η οικογένεια είναι περήφανη να μοιραστεί. Αντίστοιχες ιστορίες υπήρχαν και υπάρχουν σε πολλά ελληνικά σπίτια, το νουά ήταν πολύ της μόδας κάποτε και εκλεκτό έδεσμα, καθότι άπαχο και θρεπτικό.

Το νουά αποτελεί ένα ποιοτικό, άπαχο κομμάτι κρέατος,

που ταιριάζει με νόστιμες, λευκές κατά βάση σάλτσες

και ποικιλία γαρνιρισμάτων,

έχει σημαντική θρεπτική αξία και, αν μαγειρευτεί σωστά,

έχει τον δικό του ρόλο στο σύγχρονο τραπέζι.

Με την επικράτηση της κουλτούρας της ταβερνο-ψησταριάς, της μπριζόλας και του σουβλακιού στα 80’s και εντεύθεν, το μοσχαρίσιο νουά σιγά-σιγά έχασε την πρωτοκαθεδρία του «καλού επίσημου κρέατος» που είχε στο αστικό οικογενειακό τραπέζι.

Οι πλούσιες νεωτερικές επιλογές το έκαναν να μοιάζει λίγο 60’s και παρωχημένο, υποτιμώντας ένα μεγάλο του ατού, χάρη στο οποίο διατηρήθηκε ζωντανό αν και στην αφάνεια. Το νουά, εκτός από έντονες μνήμες και συναίσθημα (βασικό στοιχείο για ένα πιάτο) αποτελεί ένα ποιοτικό, άπαχο κομμάτι κρέατος που ταιριάζει με ωραίες, νόστιμες, λευκές κατά βάση σάλτσες, ποικιλία γαρνιρισμάτων, έχει σημαντική θρεπτική αξία και, αν μαγειρευτεί σωστά, έχει τον δικό του ρόλο στο σύγχρονο ελληνικό τραπέζι. Άλλωστε, είναι εύκολο να βγει καλό, αρκεί να κατανοήσει κανείς πως πρέπει να το χειριστεί τεχνικά και γιατί.

Είναι ιδανικό κρέας για παιδιά επειδή είναι άπαχο (τα δικά μου το τσακίζουν όταν το φτιάχνω και το κάνω αρκετά συχνά διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση), μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς κρύο, την επόμενη μέρα. Σας καλώ λοιπόν σε κίνημα αναβίωσης του νουά στα οικογενειακά τραπέζια μας και γι’ αυτό παραθέτω τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα το κάνουν να πετύχει, δίνοντάς σας μια συνταγή εύκολη αλλά και εμπλουτισμένη με υλικά που το φέρνουν στη γευστική παλέτα της εποχής μας.

Tι είναι το νουά

Το πρώτο που μετράει στο νουά (noix de veau = top rump), ως γνωστόν, είναι η ποιότητα του κρέατος.  Όσο καλός μάγειρας και να είσαι, ειδικά αυτό το κομμάτι «δεν σώνεται» αν δεν είναι καλό. Κι αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της φυσιολογίας του κομματιού. Το νουά είναι ένας πίσω εσωτερικός μυς, που βρίσκεται πριν την ουρά του ζώου και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ για την κίνησή της. Έχετε δει πόσο συχνά οι αγελάδες κουνάνε την ουρά τους για να διώξουν τα έντομα που τις γαργαλάνε.

Είναι ένας εξασκημένος, γραμμωμένος μυς χωρίς λίπος, κάτι που καταχωρείται στα θετικά, αλλά μαγειρεμένο το κομμάτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό. Προσωπικά έχω πετάξει νουά κατσαρόλας τρεις φορές τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω σκληρότητας και έντονων ινών, έχοντάς το αγοράσει από σουπερμάρκετ (χωρίς να είναι σιτεμένο σωστά) και έμαθα πιά να προσέχω.
Τι είναι το νουά και πως μαγειρεύεται - μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια

Παρέλαβα λοιπόν, ένα νουά (της φωτό) από μεγάλο μοσχάρι Aubrac σιτεμένο τρεις ολόκληρες εβδομάδες από τη Φάρμα Μπράλου, που έχει ανεβάσει τη τελευταία χρονιά την κρεατοφαγική μας εμπειρία κατακόρυφα. Σ’ αυτή την κορυφαία επιλογή -πόσω μάλλον σε νορμάλ κομμάτια του εμπορίου με ελάχιστο ή καθόλου σίτεμα- θα πρέπει κανείς να προσέξει τεχνικά τα 5 σημεία που ακολουθούν και εξηγούνται αναλυτικά:

5 σημεία προσοχής για το μοσχαρίσιο νουά

1. Να έρθει το νουά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα
2. Να τσιγαριστεί σε υψηλή θερμοκρασία
3. Να μαγειρευτεί αργά και όχι υπερβολικά (από medium έως well done – με την διεθνή έννοια του όρου, όχι την ελληνική «άστο εκεί να βράζει να μαλακώνει»…)
4. Να κοπεί κρύο σε λεπτές φέτες (κάθετα στις ίνες του μυ)
5. Να ζεσταθεί ευγενικά πριν σερβιριστεί

Είναι προφανές πως αν πάρετε νουά από μοσχάρι γάλακτος, θα είναι βέβαια πιο μαλακό, αλλά πολύ πιο άγευστο και βέβαια οι χρόνοι της συνταγής θα πρέπει να μειωθούν ίσως και στο μισό, ανάλογα με την διάμετρο του κομματιού. Το κομμάτι της συνταγής, ωμό είχε  12εκ. διάμετρο περίπου (με το συμπάθιο, που λένε…). Σκεφτείτε ότι όλο το παιχνίδι είναι να φτάσει σιγά-σιγά η θερμότητα στο κέντρο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία που χρειάζεται ώστε να βγει medium (53°-57° C) ή well done (62°-67°C).

Μην ξεχνάτε επίσης ότι αφού το κρέας βγει απ’ την κατσαρόλα, η θερμότητα απ’ έξω προς τα μέσα συνεχίζει να μεταφέρεται για αρκετή ώρα σε ένα τόσο ογκώδες κομμάτι, άρα η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του, εκτός κατσαρόλας) θα ανέβει εντέλει περίπου άλλους 5°C, μέχρι να κρυώσει ενιαία όλο μαζί. Αν θυμάστε από τη φυσική στο σχολείο και το κεφάλαιο της θερμότητας, να μια περίπτωση που αποδεικνύεται χρήσιμη στην κατανόηση της μαγειρικής καθημερινότητάς μας.

Αρκετά είπαμε, όμως. Καιρός να φέρουμε πίσω το νουά στο ελληνικό τραπέζι, με τη συνταγή που συνδυάζει το μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια και αξίζει να την δοκιμάσετε για να τελειοποιήσετε την τεχνική στο μαγείρεμα του κρέατος και ειδικά αυτού του κομματιού.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Mοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια

Προετοιμασία: 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου συν ο χρόνος για να κρυώσει το κρέας και να κοπεί. Μπορείτε κάνετε το νουά με μανιτάρια την προηγουμένη (ή και νωρίτερα), αφήνοντας το δέσιμο της σάλτσας για την ημέρα που θα σερβιριστεί. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 8 άτομα)
1.5 κιλό. νουά μοσχαρίσιο
500 γρ. μανιτάρια
15 γρ. αποξηραμένα porcini
200 ml λευκό κρασί ξηρό
2 κ.γ. γεμάτα σκόνη μουστάρδας
1/2 λίτρο βραστό νερό
50 ml ελααιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο εστραγκόν (εναλλακτικά δεντρολίβανο)
αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. αλεύρι
1 κ.γ. βούτυρο

μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια

Προετοιμάζετε κρέας και μανιτάρια: Βγάλτε το νουά απ’ το ψυγείο και τη συσκευασία του τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το μαγειρέψετε, ώστε να αποκτήσει ολόκληρο (από τους 4°C) ενιαία θερμοκρασία δωματίου. Σκουπίστε το με χάρτινη πετσέτα να είναι εντελώς στεγνό.

Σημείωση: Η τακτική ισχύει για κάθε κρέας, στο νουά ειδικότερα κρίνεται απαραίτητη. Λόγω μεγέθους, ενιαίου όγκου, πυκνότητας μυών και έλλειψης λίπους, η θερμότητα μεταφέρεται πιο αργά απ’ έξω προς το κέντρο. Αν δεν ξεκινήσει όλο μαζί το μαγείρεμα απ’ τους 25°C της κουζίνας και μείνει π.χ. στο κέντρο το κρέας κρύο, δεν θα ψηθεί ισορροπημένα (ή θα παραψηθεί εξωτερικά προκειμένου να φτάσει η θερμότητα στο κέντρο ή το κέντρο δεν θα ψηθεί όσο πρέπει).

Μουλιάζετε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε λίγο (200 ml περίπου) απ’ το βραστό νερό.

μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια - μαγείρεμα στην κατσαρόλα

Μαγειρεύετε το κρέας: Σε μεγάλη κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βάζετε το λάδι να κάψει. Ακουμπάτε με προσοχή το στεγνό κρέας (αν ήταν υγρό θα πιτσιλούσε λάδι παντού) και το τσιγαρίζετε από κάθε πλευρά του, 5-6 λεπτά συνολικά, γυρνώντας το ανά 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει μελί χρώμα παντού, περιλαμβανομένης της στρογγυλής πλευράς. Αυτή η πρώτη διαδικασία τσιγαρίσματος είναι που ενισχύει την κρεάτινη γεύση του.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και με προσοχή (μην πιτσιλιστείτε με καυτό λάδι) ρίχνετε το κρασί και αφήνετε για 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση. Προσθέτετε τα υπόλοιπα 300 ml βραστό νερό και ανά 15’ το γυρνάτε 2 φορές. Στη μισή ώρα (η εσωτερική θερμοκρασία στο κέντρο είναι στους 32°C-35°C) προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (μανιτάρια, μουστάρδα, εστραγκόν ή δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι), πάντα σε πολύ σιγανή φωτιά.

Το ξαναγυρνάτε ανά 15’ πλευρά πάνω και κάτω. Αν το νουά σας είναι του μεγέθους και πάχους που βλέπετε στις φωτογραφίες, στη 1 ώρα η θερμοκρασία στο κέντρο του θα είναι περίπου 54°C που σημαίνει ότι είναι medium που συνιστάται, δεδομένου ότι θα ξαναζεσταθεί κομμένο σε φέτες πριν σερβιριστεί (και αναπόφευκτα θα μαγειρευτεί λίγο ακόμη).

Στη 1:15’ η θερμοκρασία στο κέντρο θα είναι 65°C που σημαίνει well done αλλά ελαφρά ροζ με τα υγρά του μέσα. Αν το αφήσετε παραπάνω θα αρχίσει να στεγνώνει και επειδή το κομμάτι είναι άπαχο θα βγει εντέλει υπερβολικά σκληρό.

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε το κρέας απ’ τη κατσαρόλα και το αφήνετε να ξεκουραστεί και να πέσει η θερμοκρασία του για 1-2 ώρες τουλάχιστον ή συνεχίζετε τη διαδικασία την επομένη μέρα. Αφήνετε τη σάλτσα με τα μανιτάρια στη κατσαρόλα να κρυώσουν.

μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια - κόψιμο σε φέτες

Κόβετε το νουά σε φέτες: Όταν το κρέας έχει κρυώσει (και μόνον τότε, αλλιώς θα χάσει όλα τα υγρά του) το κόβετε με κοφτερό μαχαίρι σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες. Οι λεπτές φέτες (κάθετα στο νουά) σπάνε τις μυικές ίνες και βοηθάνε ένα μασίφ κομμάτι κρέατος να μασιέται εύκολα.

μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια - το δέσιμο της σάλτσας

Ζεσταίνετε το κρέας και δένετε τη σάλτσα: Βάζετε τη σάλτσα με τα μανιτάρια σε ήπια φωτιά να ζεσταθεί. Σε λογική τεχνικής roux βγάζετε ένα κύπελλο με ζεστή σάλτσα και προσθέτετε σ’ αυτό μια κουταλιά αλεύρι και μια κουταλιά βούτυρο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο υγρό και το προσθέτετε στη σάλτσα.

Δυναμώνετε τη φωτιά, ανάβετε και τον εξαεριστήρα στο δυνατό για να βοηθήσει στην εξάτμιση των υγρών και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα τη σάλτσα να μειωθεί και να αρχίζει να πήζει. Μετά 5′-8′ που η σάλτσα αρχίζει να αποκτά πυκνότητα, αφαιρείτε τα ζεστά μανιτάρια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε τις φέτες του κρέατος για να ζεσταθούν ευγενικά.

Σε 3′ τις αφαιρείτε (αν τις αφήσετε περισσότερο θα αρχίσουν να ξαναμαγειρεύονται) και τις βάζετε σε σκεύος σερβιρίσματος. Προσθέτετε γύρω τα μανιτάρια και περιχύνετε το σύνολο με τη μισή σάλτσα. Την υπόλοιπη την σερβίρετε σε σαλτσιέρα χωριστά.

μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια σε φέτες

Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή πυρίμαχο σκεύος που να χωράει όλο το νουά με μανιτάρια. Βάζετε σε κάθε πιάτο 2-3 φέτες και μανιτάρια με σάλτσα. Σερβίρεται με ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, πατάτες βραστές ή τηγανητές πάνω στα οποία βάζουμε σάλτσα ή και ριζότο Milanese (με σαφράν) στο οποίο δεν προσθέτουμε σάλτσα. Συνοδεύεται από πράσινη ή βραστή σαλάτα.

νουά με μανιτάρια

Print Friendly, PDF & Email
113

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

13 Σχόλια

 • dtel
  7 έτη ago

  Πόσα μου θυμίσατε αγαπητέ greekadman!!!
  Εκτός από τα μανιτάρια που λείπανε από την εκδοχή της δικής μου οικογένειας, κατά τα λοιπά, ακριβώς ιδια συνταγή -όσο μπορώ να θυμάμαι- εκτελεσμένη αρχικά από την Σμυρνιά γιαγιά μου (πραγματικά άφθαστη μαγείρισσα) και στην συνέχεια από την μητέρα μου…Μου φέρατε στη μνήμη γεύσεις «εμβληματικού» οικογενειακού πιάτου, το οποίο δεν μπόρεσα να συνεχίσω επί των ημερών μου, ακριβώς για τις αιτίες που εύστοχα επισημάνατε…οι μοναδικές όπως πάντα περιγραφές σας, γέμισαν τις αισθήσεις μου από τις μυρωδιές του βούτυρου στην κατσαρόλα της γιαγιάς και μετά της μητέρας μου, να ενώνονται με το κρέας και να μοσχοβολάει όλη η γειτονιά…
  Πραγματικά σας χρωστώ χάρη, για τις νοσταλγικές μνήμες που μου ανακαλέσατε και την συγκίνηση για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασα…
  Σας ευχαριστώ τόσο πολύ…

  • greekadman
   7 έτη ago

   Εγώ ευχαριστώ για το τρυφερό σας σχόλιο! Ήλπιζα ότι θ’ αγγίξω αυτή τη νοσταλγική νότα και απ’ ότι βλέπω και από σας και από τα σχόλια στο facebook το κατάφερα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Όντως στην αυθεντική εκδοχή του τότε το τσιγάρισμα ήταν με βούτυρο (ή και Φυτίνη) και έμπαινε χυμός λεμόνι λίγο πριν το τέλος.

 • Ομηρος
  7 έτη ago

  Καλησπέρα. Τρώω μαμίσιο νουα εδώ και 40 χρόνια. Η μαμά το θεωρεί signature dish εμένα απλώς μου φαίνεται συμπαθές και η γυναίκα μου το σιχαίνεται. Να προσθέσω ότι η μαανούλα βαζει σκορδο, λεμόνι και το κρέας στην αυτόματη. : (( Σήμερα εκτέλεσα τη συνταγή σας με μια μικρή παραλλαγή (σωτάρισα μανιτάρια με λίγο βουτηρο και λιγο γοοστερ και τα έριξα μετά στη σάλτσα ). Θα σας πω μόνο ότι η γυναίκα μου τρώει ακόμα…
  Εχω κάνει πολλές συνταγές σας (τρελά νερα, κοκκινιστό κλπ). Ειστε εξαιρετικός. Η λεπτομερής σας προσέγγιση είναι που κάνει το μαγείρεμα απόλαυση αλλά και τον ουρανίσκο μας να αναρωτιέται που ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί οι θυσαυροί τόσα χρόνια. Συγχωρήστε το γλαφυρό μου ύφος αλλά φταίει το νουά σας.

  1. Σκέφτεσται να προτείνετε συνοδευτικά κρασιά με τις συνταγές σας ?
  2. Αν αλατοπιπερώσω το κρέας πριν το βάλω στη φωτιά τι θα γίνει?

  Σας ευχαριστούμε

  • greekadman
   7 έτη ago

   Το να πώ ότι με συγκινήσατε με τα λόγια σας είναι λίγο… πραγματικά χαίρομαι και αισθάνομαι προνομιούχος που μπορώ να συμμετέχω εμμέσως στο τραπέζι σας, στην απόλαυσή σας αλλά και στην βελτίωση των μαγειρικών σας γνώσεων και ικανοτήτων (κίνητρο που ομολογώ ότι έχει αντίκτυπο και σε μας γιατί προσπαθώντας να κάνουμε όσο πιο υπεύθυνα τις συνταγές μας, όλο και μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε). Απλά δεν είμαι μόνο εγώ, είμαστε τρείς φίλοι που γράφουμε τις συνταγές και τις ιστορίες μας, επιδιώκοντας ακριβώς αυτό που εισέπραξα σήμερα μέσα απ’ τα λόγια σας.
   Για τα κρασιά προτείνουμε κάποιες φορές, όταν το θεωρούμε σημαντικό, αλλα πιθανά να το επεκτείνουμε στο μέλλον σε όλες τις συνταγές.
   Όσο για το αλατοπίπερο, θεωρητικά όταν στο κρέας θέλουμε να κρατήσουμε τους χυμούς μέσα, καλύτερα να μπαίνει προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί αλλιώς – λόγω όσμωσης- φέρνει τα υγρά του στην επιφάνεια και το στεγνώνει. Όμως σε ένα κομματι του πάχους (σε επίπεδο διαστάσεων) του νουά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί πέρα από κάποια χιλιοστά της επιφάνειας, άρα δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα. Σε άλλες παραλλαγές της συνταγής (π.χ. όπως το έκανε η μητέρα μου) κάνω σχισμές στην επιφάνεια και βάζω μέσα στο κρέας σκορδο, αλάτι και πιπέρι και ενίοτε σκόνη μουσταρδας και δεντρολίβανο. Δεν έχω δει να στεγνώνει, αν κρατήσω το μαγείρεμα στα όρια που περιγράφεται πιο πανω.

 • Maria
  6 έτη ago

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί αν και σχετικά αρχάρια μαγείρισσα, μέσα από τις συνταγές σας, έχω βγει πολλές φορές ασπροπρόσωπη.. Λόγω του ότι έχω χάσει την μητέρα μου εδώ και χρόνια, δυστυχώς όποτε θέλω να μαγειρέψω κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο, πάντα αγχώνομαι και δεν μπορώ να βρω κάτι που να με βοηθήσει αρκετά. Εσείς όμως γράφετε τις συνταγές τόσο ωραία και αναλυτικά, που είναι κατανοητές και φαίνεται σχετικά εύκολο να τις εκτελέσει κάποιος..σαν να είστε δίπλα εκεί στην κουζίνα και να μας δίνετε οδηγίες..
  Θα ήθελα όμως να σας κάνω μια ερώτηση για την συνταγή παραπάνω του νουά..
  Επειδή σκέφτομαι να την φτιάξω για τις γιορτές, αν ετοιμάσω το κρέας από την προηγούμενη μέρα, θα πρέπει να το βάλω στο ψυγείο, την επόμενη μέρα που θα το σερβίρω θα είναι πιο στεγνό από το να το ετοίμαζα αυθημερόν?
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  Και πάλι συγχαρητήρια και συνεχιστέ την εξαιρετική δουλειά όπως κάνετε ως τώρα!

  • pandespani
   6 έτη ago

   Το νουά δεν είναι έτσι κι αλλιώς ο ορισμός του ζουμερού κρέατος. Αλλά βγαίνει ωραίο επειδή υποστηρίζεται καλά από τη σάλτσα. Προσέξτε στο ψήσιμο και μην το αφήσετε παραπάνω. Αν το βάλετε στο ψυγείο, μπορείτε να το βγάλετε πολύ νωρίτερα και να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με την ησυχία του. Η διαφορά δεν είναι αξιοσημείωτη. Στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, αν το σπίτι σας δεν είναι παντού φούρνος, θα μπορούσε όμως και να μην μπει στο ψυγείο. Μεταφέρετέ το απλώς σκεπασμένο στον λιγότερο ζεστό χώρο -είναι ένα κρέας πλήρως μαγειρεμένο και δεν θα πάθει κάτι σε μια μέρα. Προσωπικά αυτό θα έκανα.

 • ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  5 έτη ago

  Πολυ καλη η συνταγη 2-3 φορες που την εφαρμοσα ειχε επιτυχια.
  ερωτηση..το μαγειρεμα με καπακι η οχι?
  την δευτερη φαση την ολοκληρωσα βαζοντας το σκευος στο φουρνο με πολυ καλο αποτελεσμα.
  ευχαριστω.
  Θ.Κ

  • pandespani
   5 έτη ago

   Ναι, θα πρότεινα, όσο σιγομαγειρεύεται το κρέας -για να διαχέεται η θερμοκρασία και να μην εξατμίζονται υπερβολικά τα υγρά της σάλτσας.
   Και η εναλλακτική με το τελείωμα στο φούρνο είναι σωστή. Εφόσον οι θερμοκρασίες/χρόνοι ελέγχονται για να μην ξεφύγει το ψήσιμο και στεγνώσει το κρέας.

 • μαρω
  5 έτη ago

  Μα είστε τόσο υπέροχος στις περιγραφές σας.Οταν θέλω να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα πάντα σας συμβουλεύομαι.Μου αρέσει ότι πάντα πίσω από μια συνταγή υπάρχει μια ιστορία.Αγαπώ τις ιστορίες και σας ευχαριστώ πολύ.

 • Μαρια
  5 έτη ago

  πολυαγαπημενη συνταγη! η μητερα μου κρυβει πιπερι κ σκορδο καπου μεσα στο κρεας  το κανει πιο βαρυ βεβαια! θα προσπαθησω να βρω αυτο το κομματι στην Ολλανδια… γιατι με τις ονομασιες και τα προ-συσκευασμενα εχουμε θεμα…

 • Moraiti Marilena
  3 έτη ago

  Αντί για σκόνη μουστάρδας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική μουστάρδα??Ευχαριστω

  • pandespani
   3 έτη ago

   Ναι, γιατί όχι? Ίσως, χρειαστεί λίγη ποσότητα παραπάνω, μια και η σκόνη είναι πιο έντονη.

Leave A Comment