15/10/2013
 
Γκουρμέ πάπια με πορτοκάλι στην κατσαρόλα και στο φούρνο
Γκλοριόζα πάπια με πορτοκάλι: η μεγάλη κυρία των πτηνών

Για μεγάλο διάστημα παλιότερα, η πάπια με πορτοκάλι υπήρξε το πιάτο που ουκ ολίγοι σεφ μαγείρευαν στα σπίτια, όταν οι οικοδεσπότες δέχονταν πολλούς καλεσμένους. Τις περιόδους αιχμής που η συχνότητα των καλεσμάτων αυγάταινε, έφτανες όντας προσκεκλημένος, να κάνεις στο πιάτο test & taste drive.
Με το που έβλεπες την πορτοκαλοπάπια – αχ, άντε πάλι -, ήξερες ακριβώς απ’ το χρώμα της πέτσας, του κρέατος και την πυκνότητα της σάλτσας, πόσο τοις εκατό τραγανή ή στεγνή θα ήταν, αν το gravy είχε παραδέσει στο ζέσταμα, ακόμη κι αν ήταν ο ίδιος μάγειρας/σεφ που, την προηγούμενη βδομάδα, στο σπίτι άλλων φίλων είχε εκτελέσει την ίδια συνταγή καλύτερα!

Ο κλισέ έρωτας της πάπιας αλ οράνζ, με το ρο να τρίζει τα γαλλικά σαν κόκκινη, λουμπουτέν σόλα σε γυαλισμένο παρκέ, κράτησε κάμποσα χρόνια. Μέχρι που ζαλίστηκε κι αυτός κι οι σεφ κι οι οικοδέσποινες κι οι καλεσμένοι. Και ευτυχώς, αποφάσισαν ομόφωνα να θυμηθούν τον βαθιά κρυμμένο τρεντ σέτερ μέσα τους για να στραφούν άπαντες στο ξετέλειωμα δια της καθιέρωσης άλλων ευγενών πιάτων.

Η πάπια με πορτοκάλι μετά το αρχικό διάλειμμα απ’ τα main stream τραπεζώματα, αφιχθείσης και της κρίσης, πήρε κανονικό sabbatical. Και μαζί το χρόνο της για να ανασυντάξει τη ζουμερή της εικόνα και το γευστικό της στάτους.

Ξανασυστηνόμαστε επομένως, με ένα πιάτο που έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες και τιμές στην υψηλή κουζίνα και σε όλες τις μεγάλες κουζίνες που έκρυβαν και κρύβουν πίσω τους εμπνευσμένους ενορχηστρωτές των γεύσεων.

γκουρμέ πάπια με πορτοκάλι στην κατσαρόλα και στον φούρνο

Μια πάπια, μα ποια πάπια με πορτοκάλι;

H άφιξη της πάπιας των 2.5 σχεδόν κιλών συνοδεύτηκε εξαρχής απ’ τον προβληματισμό για την επιλογή της συνταγής. Το ερώτημα ήταν αν μια όλως κλασική μαγειρική προσέγγιση είχε λόγο για το ντεμπούτο του πτηνού στο pandespani [μεταξύ μας επίσης, μ’ έτρωγε η εκδοχή Peking duck, αλλά μην το πείτε –😉 ].

Από τους διάσημους ανά τον κόσμο σύγχρονους σεφ, κάποιοι σνομπάρουν την πάπια με πορτοκάλι. Μεταξύ αυτών και ο αγαπητός Gordon Ramsay. Ενώ, για άλλους θεωρείται η γκλοριόζα κυρία, της οποίας η αναγνώριση ξεπερνά όχι μόνον τη μόδα και τις εποχές αλλά και τις ίδιες της τις ρυτίδες. Το ανάλογο δηλαδή, της απίστευτης Louise Bourgeois στην τέχνη [σκέφτηκα και αμέσως συντάχθηκα με τους δεύτερους].

Μια ολόκληρη πάπια τραγανή εξωτερικά με ζουμερό ροζ κρέας εσωτερικά, που συνοδεύεται από πικάντικη πορτοκαλένια σάλτσα είναι πολύ ωραία και πολύ σίγουρη για να συμπεριφέρεται σαν fashion victim.

Κι αφού εννοιολογικά ξεκαθαρίστηκε το θέμα, επιλέχτηκε σαν βάση η αρκετά παλιά συνταγή του René Lassere, θέλοντας να επιστρέψει η πάπια με πορτοκάλι σε καιρούς αυθεντικής δόξας.

Ο René Lassere (1912-2006) ήταν ο τελειομανής ιδιοκτήτης του ομώνυμου αειθαλούς παριζιάνικου εστιατορίου (3 αστέρια Michelin κάποτε), με τους πολλούς χώρους πνιγμένους σε αντικείμενα και ορχιδέeς, τις βαριές ταπετσαρίες, τις βελούδινες κουρτίνες και τα αληθινά περιστέρια(!), που ενίοτε αφήνονταν να πετάξουν στον μπαρόκ χώρο, τον οποίο τιμούσαν ο Νταλί και ο Μαλρό.

Πάπια στην κατσαρόλα και στο φούρνο

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και προκλητικό σαν ιδέα να δεις με φρέσκο μάτι κάτι παλιό. Ειδικά αν περιλαμβάνει -από εξτραβαγκάντζα ακόμη και για την εποχή της-, υπερβολικούς συνδυασμούς σε υλικά, όπως εν προκειμένω η συνταγή χρησιμοποιεί τρία ποτά, τα οποία όμως εντέλει κάνουν τη σάλτσα πορτοκαλιού τέλεια και μοναδική σε γεύση -trust me.

Άλλαξε όμως, αρκετά το μαγείρεμα (η πάπια κατά Lassere γίνεται εξ ολοκλήρου στην κατσαρόλα). Προσαρμόστηκαν οι χρόνοι και προστέθηκε το τελικό στάδιο στο φούρνο, ώστε η πάπια να βγει πιο τραγανή.

Η παντεσπανική εκδοχή πορτοκαλόπαπιας γεφυρώνει τις γαλλικές και ιταλικές ρίζες προέλευσης του πιάτου. Καθότι, ως γνωστόν, την πάπια με πορτοκάλι διεκδικούν και οι δύο χώρες. Οι Γάλλοι την συνδέουν με την εποχή του Λουί Κατόρζ (Λουδοβίκου XIV) και τον 17ο αιώνα. Τότε, που η αυτοκρατορική αυλή προωθεί το τρίδυμο τέχνη-μόδα-κουζίνα στον έξω κόσμο, κάνοντας επί της ουσίας την γαλλική γαστρονομία εξαγώγιμο προϊόν.

Οι Ιταλοί, από την άλλη, ισχυρίζονται πως η ψητή πάπια με πορτοκάλι προϋπήρχε στη δική τους κουζίνα. Από την οποία μεταφέρθηκε στη γαλλική νωρίτερα, τον 16ο αιώνα. Όπως και νάχει, η συνταγή είναι εξαιρετική και προσπερνάει το ντιμπέιτ.

Γκουρμέ πάπια με πορτοκάλι στην κατσαρόλα και στο φούρνο, με γαλλικές πατάτες βουτύρου

Υπάρχουν σημεία που πρέπει κανείς να γνωρίζει για την πάπια και τους τρόπους μεγειρέματος, όπως και αν επιλέξει τελικά να την κάνει.

 • 1. Η πάπια αντιμετωπίζεται από τη γαστρονομία διαφορετικά σε σχέση με τη χήνα, την οποία ξεπερνάει σε φήμη. Εκτιμάται πολύ περισσότερο για το ιδιαίτερο κρέας της, που έχει ένταση και ισχυρή γευστική άποψη στο πιάτο.
 • 2. Το κρέας της πάπιας έτοιμο-μαγειρεμένο πρέπει πάντα να είναι ζουμερό και οπτικά ροζ (ελαφρώς με αίμα). Mια πάπια καλοψημένη, τύπου κρέατος well done, είναι μαγειρικό λάθος εξ ορισμού. Οπότε, αν είστε της συγκεκριμένης σχολής, παρακάμψτε αυτό το πτηνό.
 • 3. Οι πάπιες που μαγειρεύονται ανήκουν διεθνώς σε πολλά είδη, άλλα οικόσιτα και άλλα άγρια. Από τα πρώτα, γνωστότερα είναι τα γαλλικά Nantes, Croiset, Barbary, Rouen και τα αγγλικά Αyelesbury, Gresshingham, Norfolk, με διαφορετικά χαρακτηριστικά βάρους και γεύσης/υφής κρέατος. Η γνωστή μας πάπια Πεκίνου (Peking duck) είναι διασταύρωση της αγγλικής Αyelesbury και της αμερικάνικης ράτσας Long Island.
 • 4. Το είδος, η τροφή και το μέγεθος διαμορφώνουν την ποιότητα του κρέατος της πάπιας. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η μαγειρική προσέγγιση και ο χρόνος, ώστε το τελικό πιάτο να βγαίνει νόστιμο και σωστό.
 • Στο ψήσιμο γενικά ισχύει ο κανόνας 20 λεπτά ανά 500 γραμ. πάπιας. Τα κάπως μεγαλόσωμα πουλιά – όπως η εν λόγω οικόσιτη ελληνική πάπια – έχουν αρκετό κρέας για 6 άτομα. Από αυτή την άποψη (σε συνδυασμό με την τιμή), το πιάτο ξεφορτώνεται τις περιττές ελιτίστικες διαστάσεις. Παραμένει ωστόσο, γευστικά ιδιαίτερο και συνολικά ξεχωριστό.
 • 5. Οι άγριες πάπιες είναι αισθητά μικρότερες. Και βεβαίως, πιο σπάνιες στην αγορά και πιο ακριβές.
 • 6. Η ολόκληρη μαγειρεμένη πάπια, με πορτοκάλι ή χωρίς, κόβεται και σερβίρεται όπως η γαλοπούλα. Δηλαδή, έτσι που όλοι να μπορούν να δοκιμάζουν κρέας τόσο από το στήθος όσο και από το μπούτι. Σημειώστε ότι αυτό έχει τη δική του υπόσταση (ναι, δεν είναι ευκαταφρόνητο -βλ. και φωτό).
 • 7. Τα πορτοκάλια με τα οποία μαγειρεύεται η πάπια δεν είναι ποτέ τα πολύ γλυκά, αλλά τα κάπως υπόγλυκα ή ξινόγλυκα.

Πάπια αλ οράνζ σε κόνσεπτ pandespani

Η πάπια της φωτό ήρθε συσκευασμένη αεροστεγώς και είχε μηδενικά σχεδόν υπολείμματα φτερών. Αυτά αφαιρέθηκαν με το χέρι. Δεν χρειάστηκε ούτε τσιμπιδάκι ούτε καψάλισμα, που είναι οι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης της σχετικής τριχοφυΐας.

Αφαιρέθηκαν επίσης, οι φτερούγες και ο λαιμός της, για λόγους αισθητικούς αφενός και για να κάνουν ριζότο αφαιτέρου – σε ντουμπλ-φας λογική επέκτασης της απόλαυσης. Αλλά και σε πνεύμα μαγειρικής οικονομίας.

H συνταγή για πάπια με πορτοκάλι του Lassere χρησιμοποιεί 3 λικέρ: Grand Marnier (λικέρ πορτοκαλιού), λικέρ μανταρινιού και λικέρ βερίκοκου. Αντ’ αυτών χρησιμοποιήθηκαν Cognac, Cointreau και λικέρ κουμκουάτ – το τελευταίο άκρως ιδιαίτερο και ελληνικό.

πατάτες βουτύρου γαλλικές – – Oh là là
πατάτες βουτύρου γαλλικές – – Oh là là
Πατάτες-μάφιν
Πατάτες-μάφιν

Το πτηνό, πέραν των πορτοκαλιών, συνοδεύτηκε από πατάτες μάφιν, που έγιναν με 3 κ.σ. από την έτοιμη σάλτσα της πάπιας κρατώντας και λίγο από το ωραίο της λίπος, το οποίο πραγματικά αξίξει να χρησιμοποιήσετε σε όποιο συνοδευτικό κι αν επιλέξετε. Εναλλακτικά, δοκιμάστε τις γαλλικές πατάτες βουτύρου, τις θα μαγειρέψετε με το λίπος της πάπιας, αντί για βούτυρο.

Η αλ οράνζ πάπια μας – το σημειώνω προφανώς για έμφαση – και η άπαιχτη σάλτσα της ενθουσίασε μικρούς (δύσκολους) και μεγάλους. Εξ ου και σαφώς σας προτείνω να την τιμήσετε την μεγάλη κυρία των πουλερικών σε πρώτη ευκαρία.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Πάπια με πορτοκάλι

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 1½ ώρα το μαγείρεμα. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο σκεύος (βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα) που να χωράει την πάπια. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με μπράντι και να περιορίσετε τα ποτά στα δυο συνολικά, αντί για τρία. Υπολογίστε το χρόνο προθέρμανσης του φούρνου σας και ανάψτε τον εγκαίρως. Έτσι, θα είναι ήδη ζεστός όταν η πάπια χρειαστεί να μπει. Το πιο δύσκολο μέρος της συνταγής είναι τα γυρίσματα της πάπιας (λόγω του όγκου της) μέσα στο σκεύος. Κατά τα άλλα η εκτέλεση είναι μάλλον εύκολη.

Υλικά (για 6 άτομα)
1 πάπια περί τα 2.5 κιλά
1 κ.σ. βούτυρο
100 ml Cognac
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ.σ. ζάχαρη
3 πορτοκάλια, τον χυμό
100 ml Quantreau
100 ml λικέρ κουμκουάτ (ή μανταρίνι ή άλλο ανάλογο)
6 μεγάλα πορτοκάλια καθαρισμένα από τη φλούδα και το άσπρο τους και κομμένα σε φέτες (5-6 φέτες ανά πορτοκάλι) χωρίς κουκούτσια
αλάτι, πιπέρι

πάπια και τρόποι μαγειρέματος

Προετοιμάζετε την πάπια:

Την πλένετε και την στεγνώνετε. Αν έχει φτερά και πούπουλα, την καψαλίζετε τοπικά ή τα αφαιρείτε με τσιμπιδάκι. Κόβετε τις φτερούγες στις κλειδώσεις και αφαιρείτε το λαιμό. Καθαρίζετε επίσης το πάνω μέρος του πωπού της (της φάρμας Μπράλου ήταν ήδη καθαρισμένος).

Αν δεν σας αρέσει να βγει στο τέλος με ανοιχτά πόδια, τα συγκρατείτε με σπάγκο κουζίνας σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους. Βάζετε προηγουμένως στο εσωτερικό της αλάτι και πιπέρι.

Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα (να χωράει το πουλί) ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ροδίζετε την πάπια από όλες τις πλευρές (περί τα 8-10 λεπτά συνολικά). Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 60 λεπτά, γυρίζοντάς την πλευρό ανά 15λεπτο.

Την περιβρέχετε με το κονιάκ και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά.
Βγάζετε την πάπια. Την μεταφέρετε σε σκεύος για τον φούρνο (ή ακόμη και στον δίσκο που θα σερβιριστεί). Την διατηρείτε ζεστή (σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο).

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C (κάντε το νωρίτερα ώστε να έχει πιάσει τη θερμοκρασία).

Σάλτσα πορτοκαλιού για πάπια στην κατσαρόλα

Eτοιμάζετε τη σάλτσα πορτοκαλιού:

Σουρώνετε τον ζωμό της πάπιας από το αρχικό σκεύος σε μικρότερο κατσαρόλι. Αν κάνετε τις νοστιμισμένες μ’ αυτόν πατάτες μάφιν, κρατάτε μερικές κουταλιές για να τις ανακατέψετε μαζί τους. Ή, τις κόβετε απευθείας στην κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε η πάπια με πορτοκάλι και τους προσθέτετε αλατοπίπερο).

Βάζετε το κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη ανακατεύοντας να διαλυθεί. Ρίχνετε τον χυμό των 3 πορτοκαλιών, το Cointreau, το λικέρ κουμκουάτ, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε (θα χρειαστεί σίγουρα) και ζεσταίνετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι σημείου βρασμού. Αποσύρετε.

Πάπια με πορτοκάλι – Ολοκλήρωση: Αλείφετε την πάπια με λίγη σάλτσα (με πινέλο). Την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, έτσι ώστε το δέρμα της να ενισχυθεί σε χρώμα και να είναι τραγανό. Σκεπάζετε την ψημένη πάπια με χαλαρό αλουμινόχαρτο, όταν τη βγάλετε. Την αφήνετε έτσι επί 10λεπτο.

Κάνετε τα πορτοκάλια: Τα βάζετε σε τηγάνι και μέτρια προς χαμηλή φωτιά, περιχύνοντάς τα με 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα. Θα πρέπει απλώς να ζεσταθούν για 1-2 λεπτά και όχι να βράσουν (γιατί θα διαλυθούν).

πάπια με πορτοκάλι και πατάτες μάφιν: πως κόβεται και σερβίρεται

Σερβίρισμα: Βάζετε την πάπια με πορτοκάλι σε δίσκο σερβιρίσματος (ζεστό), με τα πορτοκάλια τριγύρω. Περιχύνετε με τη σάλτσα, σερβίροντας την υπόλοιπη χωριστά. Αν τα καταφέρνετε με τα κοψίματα, την κόβετε (με κοφτερό μαχαίρι) σε φέτες παρρησία στο τραπέζι.
Κόβετε κάνοντας παράλληλες, κατά το δυνατόν, τομές στην πάπια -σχετικά διαγωνίως προς το σώμα- σε στήθος και πόδι. Σερβίρετε σε κάθε πιάτο το κρέας μαζί με φέτες πορτοκαλιού και σάλτσα. Διαφορετικά, δείξτε το για την όρεξη σε όλους και κόψτε το χωρίς τρακ στην κουζίνα, μεταφέροντας στο τραπέζι το δίσκο με τις κομμένες φέτες για σερβίρισμα α βολοντέ.

Print Friendly, PDF & Email
274

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

24 Σχόλια

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  Πολύ γαργαλιστικές φωτό πάντως για να τις αγνοήσει κανείς…πάντα με δελέαζε το να φτιάξω πάπια, μια φορά μόνο δοκίμασα, την έκανα με κρέμα και μούρα και δεν πολυπέτυχε, ευκαιρία να ξαναπροσπαθησω. Παρεμπιπτόντως, έχουμε προτασεις για εορταστικό δειπνο γενεθλίων;

  • 7 έτη ago

   να την δοκιμάσεις, βγήκε απίστευτη!
   Προτάσεις άπειρες, ένα ολόκληρο μπλογκ 🙂 Σε ποιά κατεύθυνση?

 • 7 έτη ago

  Ενδιαφερουσα συνταγη και θα την δοκιμασω. Θυμαμαι ομως μια υπεροχη παπια σε τρια διαφορετικα πιατα στην Tour d’ Argent και πολυ θα εκτιμουσα αν μπορουσε καποιος να βρει τις συνταγες….

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  Ευχαριστώ! Θα δοκιμαστεί μόλις πάω να αγοράσω πάπια. Σωστά, ένα ολόκληρο μπλογκ (και το μπλογκ!) προτάσεις! Θέλω να κάνω ένα πάρτι για 15 άτομα για τα γενέθλια του συζύγου, μπουφέ ή καθιστό δείπνο δεν ξέρω ακόμα (εσείς τι θα λέγατε;:)) και δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω, αυτό είναι το θέμα και λέω να πάρω τα πολύτιμα φώτα σας για το τι θα επιλέγατε εσείς για ένα πάρτι.

  • 7 έτη ago

   15 άτομα είναι τόσα που βολεύονται και στις δυο περιπτώσεις. Το καλό με τον μπουφέ είναι ότι ο καθένας σερβίρεται μόνος του και αυτό κάνει όλο το θέμα πιο φιλικό (και πιο εύκολο/χαλαρό για τους οικοδεσπότες). Οπότε το προτείνω με την έννοια ότι το ίδιο θα έκανα και προσωπικά εκτός αν είχα 2 άτομα να βοηθάνε (και ο ένας να ξέρει να φτιάχνει τα πιάτα όπως θα ήθελα). Μεταξύ φίλων επίσης, έχει πιο πολύ πλάκα να μην είναι όλο το πράγμα ταγμένο σε επισημότητες. Αν μου δώσεις 2-3 φαγητά που σου αρέσουν, θα σου στείλω e-mail με εναλλακτικές. Σκέψου και τι δεν τρώνε π.χ. οι προσκεκλημένοι. Μπορώ επίσης, να σου πω τί θα έκανα εγώ, αν βοηθάει. Ό,τι θέλεις, let me know 🙂

 • 7 έτη ago

  Ενδιαφέρουσα συνταγή για μια διαφορετικό γεύμα!Θα δοκιμάσω να το φτιάξω!!!

 • 7 έτη ago

  Πολύ εξαιρετικό και εντυπωσιακό πιάτο για μια εορταστική μέρα!

  Θα μπορούσε ν’αντικαταστηθεί και με κοτόπουλο σε πολύ λιγότερο χρόνο
  όμως για κυνήγι(πέρδικα,μπεκάτσα)τι θα προτείνατε??

  • 7 έτη ago

   Το κοτόπουλο προσαρμόζεται άνετα. Πέρδικες και μπεκάτσες από κυνήγι, έχουν σχετικά ανάλογο τρόπο. Θέλετε χρόνους και προσαρμογή για κάποιο είδος?

 • Αγάπη Μαργετίδη
  7 έτη ago

  Το άρθρο σας όπως πάντοτε, γλαφυρότατο και διασκεδαστικότατο! Έχω πολλά χρόνια να μαγειρέψω πάπια με πορτοκάλι, νομίζω κι εγώ ότι καιρός είναι να ξανασυστηθούμε! Όσον αφορά το σχόλιο του George Zervos και την απάντησή σας για την πάπια στην πρέσσα, πρώτον έχω να σας πω ότι έχω την τύχη κάθε φορά που ταξιδεύω στο Παρίσι να θαυμάζω αυτό το εκπληκτικά εντυπωσιακό αντικείμενο στο σπίτι της ξαδέλφης μου και του Γάλλου συζύγου της : ο πατέρας του ήταν chef με 2 αστέρια Michelin στην Βουργουνδία και βεβαίως στο menu περιλαμβανόταν η περίφημη αυτή συνταγή. Δυστυχώς όταν εγώ ζούσα στο Παρίσι, ο chef είχε ήδη αποσυρθεί λόγω ηλικίας και κανένα από τα 5 παιδιά του δεν τον διαδέχθηκε στο επάγγελμα. Τους έχουν μείνει όμως τα καταπληκτικά πορσελάνινα σερβίτσια με το οικόσημο στα οποία τρώμε πολύ συχνά, τα διπλώματα και βεβαίως και η πρέσσα. Την επόμενη φορά που θα πάω στο Παρίσι θα φωτογραφίσω το αντικείμενο και θα σας στείλω την φωτογραφία. Έχω όμως φάει πρεσσαριστή πάπια σε βραζιλιάνικο εστιατόριο στο Παρίσι, όταν έμενα εκεί, την δεκαετία του 80. Φαίνεται ότι είναι και βραζιλιάνικη σπεσιαλιτέ. Θυμάμαι ότι ήταν πολύ νόστιμη.

  • 7 έτη ago

   Είναι όντως γοητευτικό εργαλείο η πρέσα και βεβαίως ο τρόπος που επενδύθηκε η φήμη της ήταν εξαιρετικός, αν σκεφτείτε πως ο περίφημος Frederic του Tour d’ Argent έκανε τις πάπιες που περνούσαν από αυτή …αριθμημένες! Το νούμερο 328 ήταν του πρίγκηπα Εδουάρδου της Ουαλίας, το 253.452 του Τσάρλι Τσάπλιν και πάει λέγοντας.
   Ίσως θα άξιζε να παροτρύνετε την ξαδέλφη σας να δοκιμαστεί εκ νέου το μηχάνημα με πάπια. Η συνταγή δεν είναι δύσκολη, πάντως. Έτσι, θα μας στέλνατε φωτό μετά πρόσφατης γεύσης!
   Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω τη βραζιλιάνικη βερσιόν. Η κλασική σπελιατέ πάπιας από την κουζίνα της Βραζιλίας είναι με κίτρινη σάλτσα από (κίτρινη) μανιόκα/ταπιόκα που οπτικά μοιάζει με την πορτοκαλοπάπια, αν αυτή εννοείτε.

   • ΑΓΑΠΗ ΜΑΡΓΕΤΙΔΗ
    7 έτη ago

    Η ιδέα της δοκιμής της πρέσας είναι όντως πρόκληση. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρη για το ποιος από την παρέα θα δεχθεί να θυσιαστεί για την εκτέλεση της πάπιας! Παρόλο που το ζώο θα έχει αποχαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο, φοβάμαι ότι θα λιποψυχίσουμε στην ιδέα του μεσαιωνικού βασανιστηρίου! Θα ρίξω όμως την ιδέα και ίσως βρεθεί εθελοντής! Όσον αφορά την βραζιλιάνικη εκδοχή, θυμάμαι ότι μας είχαν αναφέρει πως η βάση της σάλτσας ήταν το αίμα της πάπιας και επίσης θυμάμαι ότι το χρώμα της ήταν σκούρο καφέ και ήταν πολύ πηχτή. Το κακό είναι ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και ούτε καν σε ποια περιοχή του Παρισιού βρισκόταν το εστιατόριο θυμάμαι, ούτε το όνομά του για να ψάξω να δω εάν υπάρχει ακόμη.

    • 7 έτη ago

     Αχ, αυτή η θυσία είναι μεγάλο θέμα*. Εύχομαι ολόψυχα να υπάρξει ο εθελοντής!
     Την κουζίνα της Βραζιλίας δεν την ξέρω, δυστυχώς, ακόμη.

 • λίνα οικονόμου
  7 έτη ago

  pandespani μου καλή, σε ευχαριστώ τρελά, θέλω κάτι με γλυκιά γεύση και κάτι με πιο συμβατική, δεν λατρεύω μοσχάρι όμως. Ευχαριστώωωω

 • 7 έτη ago

  Αν θέλετε, για πέρδικα μην καταστρέψω
  την γεύση αυτού του δύσκολου θηράματος!

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • greekadman
   7 έτη ago

   Υπάρχει και η συνταγή μας για πέρδικα με αχλάδι

  • 7 έτη ago

   Γενικά πάντως στο μαγείρεμα της πέρδικας αλλά και όλων των αντίστοιχων πουλερικών έχουν σημασία δυο θέματα: 1. Το βάρος 2. Η ηλικία
   Μια μικρή και νεαρή πέρδικα μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα (ακόμη και σε 10 λεπτά στο φούρνο, αφού περάσει από τηγάνι). Για μεγαλύτερες και πιο ώριμες πέρδικες (ηλικίας πάνω από 12 μηνών), ενδείκνυται το σιγομαγείρεμα στην κατσαρόλα για περισσότερο χρόνο ή ο συνδυασμός κατσαρόλας-φούρνου.

 • 7 έτη ago

  Γενικά πάντως στο μαγείρεμα της πέρδικας αλλά και όλων των αντίστοιχων πουλερικών έχουν σημασία δυο θέματα: 1. Το βάρος 2. Η ηλικία
  Μια μικρή και νεαρή πέρδικα μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα (ακόμη και σε 10 λεπτά στο φούρνο, αφού περάσει από τηγάνι). Για μεγαλύτερες και πιο ώριμες πέρδικες (ηλικίας πάνω από 12 μηνών), ενδείκνυται το σιγομαγείρεμα στην κατσαρόλα για περισσότερο χρόνο ή ο συνδυασμός κατσαρόλας-φούρνου.

 • 7 έτη ago

  Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις τις κρατώ και ελπίζω να έχω επιτυχία μ’αυτά
  τα «ιδιαίτερα» πουλιά στην κατσαρόλα :))

Leave A Comment