πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες & αρωματική μους τυριού

  • Αρχικη
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • πιτακια με κατσικισιο τυρι, πατατες & αρωματικη μους τυριου
 
08/08/2019
 
πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, μπλε πατάτες & αρωματική μους τυριού
Ανοιχτά πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, μπλε πατάτες & αρωματική μους τυριού με πορτοκάλι και μαστίχα

Με τι θα συνοδεύσετε ένα ωραίο, παγωμένο Gin & Tonic; Αλλά και ένα Gin Fizz ή ένα Tom Collins, ένα Gin Rickey; Δοκιμάστε αυτά τα ανοιχτά, τραγανά πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, μπλε ή/και άσπρες πατάτες, με επικάλυψη αλμυρή μους από το ίδιο τυρί, μαριναρισμένο με πορτοκάλι και μαστίχα. Αυτή είναι και μια πληρέστερη περιγραφή της συνταγής για ένα ιδιαίτερο, τύπου finger food ορεκτικό ή σνακ (ανάλογα με το μέγεθος), με συγκεκριμένους τους συνδυασμούς σε υφή, γεύση, χρώμα και άρωμα. Γκουρμέ κριτσανιστές μπουκιές ταιριαστές στο αθάνατο G&T (τζιν με τόνικ), που όμως θα κάνουν πολλά ακόμη κοκτέιλ με την έντονη βοτανικότητα του Gin ακόμη πιο ευχάριστα.

πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες & αρωματική μους τυριούπιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες & αρωματική μους τυριού

Καρτολίνα από την εκδήλωση με το menu του pandespani
Καρτολίνα από την εκδήλωση με finger food από το pandespani

Τα συγκεκριμένα αρωματικά πιτάκια δημιουργήθηκαν εξαρχής για να συνδυάσουν δύο ξεχωριστά …κατσίκια, τα οποία βρέθηκαν μαζί πίνοντας G&T: Το στιλάτο παρδαλό κατσίκι από το ομώνυμο, ελληνικό brand ρούχων The Motley Goat και το γευστικό κατσικίσιο τυρί Ήπειρος, στην παρουσίαση της κομψής και μίνιμαλ συλλογής του πρώτου, που οργάνωσε η διαφημιστική εταιρία Out of the Box. Αποκλειστικό ποτό της εκδήλωσης ήταν το επίσης ελληνικό, βραβευμένο, αρωματικό Grace Gin με τόνικ.

Εξ ου και ολοκληρωμένη η παρασκευή για τα πιτάκια με κατσικίσιο τυρί περιέχει ανάμεσα στην γέμιση της βάσης και στην μους της επικάλυψης, μια λεπτή, γλυκιά στρώση από καραμελωμένα κρεμμύδια, αρωματισμένα με κέδρο.

πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες & αρωματική μους τυριού

Χαρακτηριστικά της συνταγής, εναλλακτικές και απλοποιήσεις

Παρά την κάπως σύνθετη εκτέλεση, τα υλικά είναι εξαιρετικά απλά. Το ίδιο και τα ενδιάμεσα στάδια. Δένουν όμως, με ένα (ή και δύο) τουίστ, κατευθύνοντας το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ταίριασμα. Η γενική ιδέα της σύνθεσης αξιοποιεί τα επιμέρους στοιχεία οργανώνοντάς τα με περισσότερες αναφορές.

Για λόγους ευκολίας ακολουθούν και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, αν θέλετε να απλοποιήσετε τη συνταγή.

Α. Μπλε ή μοβ πατάτες & γέμιση.

Στην γέμιση της βάσης χρησιμοποιήθηκαν οι μπλε-μοβ πατάτες, μια παλιά ποικιλία που συνήθως προέρχεται απ’ το Περού, αλλά καλλιεργείται και στην Ευρώπη (συχνά έρχονται απ’ τη Γαλλία) και στην Ελλάδα. Αυτές οι μικρόσωμες, ιώδεις πατάτες που διαθέτουν ανθοκυανίνες (όπως το παντζάρι και το μπλε-μοβ λάχανο) είναι άλλοτε πιο ανοιχτόχρωμες (προς μπλε) και άλλοτε πολύ σκούρες μελανί, σχεδόν μαύρες – αμφιβάλλω πάντως, αν θα πετύχετε δύο φορές τις πατάτες με το ίδιο ακριβώς μπλε-μοβ χρώμα.

Μπλε - μοβ πατάτες
Μπλε-μοβ πατάτες, σχετικά ανοιχτόχρωμες

Διαθέτουν επίσης, μια ήπια γλυκύτητα, ξεκάθαρη μεν αλλά πολύ λιγότερη από τις κανονικές γλυκοπατάτες. Αυτό το στοιχείο τους ισορροπεί ωραία με το κατσικίσιο τυρί και τα υπόλοιπα αλμυρά υλικά. Επιπλέον, οι μπλε-μοβ πατάτες δανείζουν μέρος από το χρώμα τους στο σύνολο, κάνοντάς το ασυνήθιστο και αρκούντως εντυπωσιακό.

Αν δεν βρείτε μπλε-μοβ πατάτες, χρησιμοποιήστε τις κανονικές λευκές που προορίζουμε για ψητές ή βραστές. Η σύνθεση θα έχει λιγότερο χρώμα και κοντράστ, ωστόσο γεύση και υφή θα παραμείνουν ωραιότατες. Επίσης, αν θέλετε το αποτέλεσμα vegetarian, παραλείψτε το προσούτο.

Β. Μαρμελάδα από καραμελωμένα κρεμμύδια με κέδρο.

Σημειώνεται ως προαιρετικό στάδιο στη συνταγή, κυρίως για λόγους απλοποίησης μιας σπιτικής εκτέλεσης. Παραλείποντάς τα, αν βιάζεστε, θα χάσετε ένα γλυκό γευστικό επίπεδο, εντούτοις, δεν θα χαλάσετε το σύνολο.

Στα καραμελωμένα κρεμμύδια με δυο τρόπους και τα μυστικά τους έχουμε ήδη αναφερθεί αναλυτικά. Είναι τόσο ωραία που ποτέ δεν είναι αρκετά όταν υπάρχουν έτοιμα στο ψυγείο. Εδώ, γίνονται για ευκολία στο φούρνο και αρωματίζονται με κέδρο. Έτσι, η παρουσία τους ως διαστρωμάτωση στο κέντρο δημιουργεί αντίθεση με το αλμυρό σάντουιτς αφενός και γέφυρα για τα χαρακτηριστικά του Grace Gin, αφετέρου.

Γ. Κατσικίσιο τυρί – μαρινάρισμα – μους.

Το λευκό, γίδινο τυρί (από 100% κατσικίσιο γάλα) ντύνεται και παρφουμάρεται με μαστίχα και πορτοκάλι. Τα αρώματα δένουν με τον ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα του, ενώ προσθέτουν στη μους τσαχπινιά κι ένα ευχάριστο ξεπέταγμα.

Για περισσότερη ένταση μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο στο μαρινάρισμα, κάνοντάς το πχ. από την προηγουμένη και βάζοντας τα υλικά στο ψυγείο. Για απλοποίηση, μπορείτε να μαρινάρετε μόνον το κατσικίσιο τυρί της μους.

Στα πλεονεκτήματα της παρασκευής συγκαταλέγεται ότι η μους, λόγω της προσθήκης πατάτας διατηρείται εξαιρετικά σταθερή για αρκετό χρόνο – πολύ περισσότερο από δίωρο, έως και 8ωρο. Εντούτοις, για λόγους ασφαλείας, καλό είναι ο χρόνος να λαμβάνεται υπόψη και να ελαχιστοποιείται κατά το δυνατόν, όταν έχουμε πατάτες και κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Με δυό λόγια

Τα πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες και επικάλυψη από μους τυριού με πορτοκάλι και μαστίχα είναι ένα ιδιαίτερο ορεκτικό με άποψη. Είναι ιδανικό για να συνοδέψει το Gin & tonic σας, ειδικά αν το κοκτέιλ είναι φτιαγμένο με ένα αρωματικό ποτό όπως το Grace Gin. Μπορεί να ετοιμαστεί και για πολλούς και για λίγους. Δοκιμάστε τα επίσης με ένα κλασικό Martini, ένα Aviation ή ένα Hanky Panky.

πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες & αρωματική μους τυριού

Τραγανά πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, μπλε πατάτες & αρωματική μους τυριού με πορτοκάλι και μαστίχα

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά συν 10-11 λεπτά το ψήσιμο. 1 ώρα και 30 λεπτά για τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο, χωρίς όμως να ασχολείστε μαζί τους για περισσότερο από 5 λεπτά. Μπορείτε να μαρινάρετε το κατσικίσιο τυρί και από την προηγουμένη, βάζοντάς το στο ψυγείο. Θα χρειαστείτε φόρμα για μάφιν. Τα ολοκληρωμένα πιτάκια με κατσικίσιο τυρί των φωτογραφιών είναι από φόρμα για μικρότερα μάφιν. Τα υλικά της συνταγής αφορούν σε κανονική, διαμέτρου βάσης 5 εκατ. και πάνω χείλους 7 εκατ. Σύνθετη συνταγή αλλά με εύκολα επιμέρους στάδια.

Υλικά για 12 πιτάκια μεγέθους κλασικού μάφιν

Για την γέμιση
450 γρ. μπλε πατάτες ή κανονικές άσπρες για βραστές ή ψητές
1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 180 γρ.) ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
6 λεπτές φέτες (100 γρ.) προσούτο κομμένο σε μικρούς κύβους
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (30 γρ.)
150 γρ. κατσικίσιο τυρί κομμένο σε μικρούς κύβους
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. μαστίχα (5-6 δάκρυα)
100 ml κρέμα γάλακτος
50-60 γρ. (3 κ.σ.) παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
12 φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα

Για τα φύλλα
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 χοντρά φύλλα ζύμης (χωριάτικα)

Προαιρετικά – για τα καραμελωμένα κρεμμύδια με κέδρο
4 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες 0.5 εκατ.
1 κ.γ. σπόρους κέδρου
100 ml ξίδι από λευκό κρασί
70 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο σε μικρούς κύβους
αλάτι, πιπέρι

Για την μπλε ή λευκή μους με κατσικίσιο τυρί
200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) παγωμένη (απ’ το ψυγείο)
50 γρ. κατσικίσιο τυρί
50 γρ. μπλε πατάτες (βρασμένες και καθαρισμένες)
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα μαστίχα
λευκό πιπέρι

Μαρινάρετε το κατσικίσιο τυρί: Βάζετε σε μπολ το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κύβους και προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και την μαστίχα.

κατσικίσιο τυρί - μαρινάρισμα με πορτοκάλι και μαστίχα

Ανακατεύετε, σκεπάζετε με μεβράνη και αφήνετε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1/2 ώρα (ή και όλο το βράδυ, αν κάνετε αυτό το στάδιο την προηγουμένη).

γέμιση για τα πιτάκια: μπλε πατάτες, κρεμμύδι, μαϊντανός, προσούτο

Ετοιμάζετε την γέμιση: Βράζετε όλες τις πατάτες για 10-12 λεπτά – θα πρέπει να καρφώνονται με το πιρούνι αλλά να μην διαλύονται. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κύβους 1 εκατ. Κρατάτε χωριστά τα 50 γρ. για την μους.

Ετοιμάζοντας την γέμιση για τα πιτάκια: μπλε πατάτες, κρεμμύδι, μαϊντανός, προσούτο, κατσικίσιο τυρί

Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 3 λεπτά ανακατεύοντας, για να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτετε τις πατάτες και μαγειρεύετε για άλλα 3 λεπτά. Αποσύρετε και βάζετε την κρέμα, το προσούτο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το κατσικίσιο τυρί σουρώνοντάς το από την μαρινάδα.

Ολοκλήρωση της γέμισης για τα πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, μπλε πατάτες, κρεμμύδι, μαϊντανός, προσούτο, κρέμα

Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C με αέρα.

Προετοιμάζοντας το φύλλο για να δεχτεί την γέμιση

Κάνετε τα κελύφη με φύλλο: Αλείφετε ελαφρώς με πινέλο τις 12 θέσεις της φόρμας με λιωμένο βούτυρο. Κόβετε τα φύλλα κάθετα στα 6 και οριζόντια στα 2 (βλ. φωτό πάνω δεξιά). Θα έχετε 24 (12Χ2) φαρδιές λωρίδες συνολικά.

Σημείωση: Κρατήστε τα κομμάτια όσο δουλεύετε σκεπασμένα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην στεγνώσουν και διαλύονται. Κάποια μικρά σπασίματα στις άκρες θα συμβούν, αλλά είναι αποδεκτά και – κατ’ εμέ – μάλλον ωραία 😉

Βάζετε σε κάθε θέση της φόρμας 2 λωρίδες φύλλου, κάθετα τη μια στην άλλη και τις αλείφετε ελαφρώς με βούτυρο.

Φύλλα βάσης - ψήσιμο

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω (τελευταία) σχάρα για 4.5-5 λεπτά – όχι παραπάνω. Αποσύρετε.

Κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 170 C χωρίς αέρα.

πιτάκια με κατσικίσιο τυρί - ψήσιμο

Μοιράζετε στα κελύφη την γέμιση και προσθέτετε στην επιφάνεια λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν.

αλμυρή μους από κατσικίσιο τυρί μαριναρισμένο σε πορτοκάλι με μαστίχα

Ετοιμάζετε την μους από κατσικίσιο τυρί: Χτυπάτε στο μπλέντερ (ή με ραβδομπλέντερ) το κατσικίσιο τυρί με τις πατάτες και λίγη κρέμα γάλακτος (50 ml) να ενοποιηθούν. Προσθέτετε λίγο γάλα αν η μους είναι πολύ πηχτή. Αν την θέλετε πιο μπλε – που δεν χρειάζεται να είναι αφύσικη -, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Αδιεάζετε την μους σε σακούλα με μύτη φαρδύ αστέρι και την κρατάτε στο ψυγείο, αν τα πιτάκια δεν έχουν ακόμη κρυώσει.

Προαιρετική παρασκευή: καραμελωμένα κρεμμύδια με κέδρο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C.

καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο με κέδρο

Στρώνετε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο αφήνοντας το κομμάτι μεγαλύτερο ώστε να γυρίσει και να σκεπάσει το περιεχόμενο. Απλώνετε τα κομμένα κρεμμύδια και προσθέτετε τα κεδρόμηλα, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε με το τμήμα που περισσεύει και το κλείνετε διπλώνοντας το αλουμινόχαρτο περιμετρικά.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αποσύρετε, ανοίγετε το αλουμινόχαρτο (με προσοχή, ο ατμός καίει) και ανακατεύετε. Μοιράζετε το βούτυρο και ξαναβάζετε στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.

Αποσύρετε και αφαιρείτε τους σπόρους κέδρου. Αφήνετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια να κρυώσουν εντελώς.

πιτάκια με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα από καραμελωμένα κρεμμύδιαπιτάκια με κατσικίσιο τυρί, πατάτες & αρωματική μους τυριού

Ολοκλήρωση – σερβίρισμα: Όντας τα πιτάκια με κατσικίσιο τυρί κρύα, προσθέτετε στο καθένα τους ένα στριφογυριστό καπάκι από μους και στολίζετε με ένα φύλλο μαϊντανού. Σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Print Friendly, PDF & Email
30

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment