Προσθετική επικοινωνίας: συνταγή πολιτικής κουζίνας

 
27/09/2010
 

communication prosthesis, Sascha NordmeyerΗ δύσκαμπτη γραμμή του κραγιόν φωτογραφίζει τη ροζ στοματική υγεία καθώς αλλοιώνει το πρόσωπο και το σπρώχνει πίσω, σε δεύτερο πλάνο. Tο ελλειπτικό κόκκινο στόμα προτάσσει το τονισμένο του σχήμα και μεγαλοποιεί τις -έτσι κι αλλιώς- παράξενες εκφράσεις. Τα ούλα της νεαρής Γιαπωνέζας σεφ δίνουν συνέντευξη, με θέμα την έμπνευσή της να συνδυάσει την κουζίνα της πατρίδας της με την ελληνική. Τα τραβηγμένα σχιστά της μάτια, πίσω απ’ την παρωδία χαμόγελου Colgate, προσπαθούν ακόμη πιο πολύ να είναι πειστικά για το fusion και το ταλαντούχο confusion. Πιο αποτελεσματική στην επικοινωνία -και αν μη τι άλλο, μονοσήμαντη-, η άσπρη καπελαδούρα της κουζίνας.

Το κυκλικό gadget για την “πειστική” επικοινωνία είναι αποτέλεσμα προσθετικής και σχεδιάστηκε από τον Sascha Nordmeyer και το στούντιό του στη Ρεμς (Reims ή Reihms). Άπαξ και τοποθετηθεί στο στόμα, μιλάει από …μόνο του και προβάλλει τις προθέσεις του χρήστη (αποκαλύπτει πιθανότατα μαζί και το εγώ του, εύχομαι), πιο καθαρά και με σαφήνεια. Ο Nordmeyer το περιγράφει ως «το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας» για όσους έχουν πρόβλημα να εκφραστούν αλλά και για τους πανταχού καταφερτζήδες με το λόγο και δημιούργησε μια σειρά από φωτογραφίες για να το συνοδεύουν, όπου το φοβερό μηχανηματάκι φοράνε διάφοροι «κλασικοί επαγγελματίες”, ανάμεσα στους οποίους ένας πολιτικός (αλίμονο), μια μαία, ένας τεχνίτης, μια ηθοποιός κ.λπ. -αναρωτιέμαι πως θα έδειχνε το στόμα της Τζούλια Ρόμπερτς και του Πάγκαλου ή του Παπανδρέου σε συζητήσεις με τους Κινέζους και το Κατάρ.

Sarah Lucas, self-portraitΑνοίγω μια απ’ τις συνοδευτικές φωτογραφίες στην οθόνη του κομπιούτερ. “’Εχει κάτι από Σάρα Λούκας (Sarah Lucas), μου λέει η Iόλη και συμφωνώ. Αισθάνεσαι ότι σχολιάζει το γίγνεσθαι και με έναν αντιληπτό τρόπο, σου φτύνει σχεδόν την προκλητικότητα της καθημερινότητας, αλλά η οικειότητα της αντίληψης αντί να σε χαϊδεύει, πετάει αγκάθια κι αναρωτιέσαι γιατί στη λαϊκή δεν πουλάνε τελικά και βιολογικά …μπαζούκας.

Περιδιαβάζω τα sites με τις κυριακάτικες εφημερίδες (όλο και πιο συχνά αρνούμαι πια να τις αγοράσω – τα παλιά νέα ανακυκλώνονται με στόχο την πώληση), ό,τι έχασα λόγω ωραίου καιρού και τεμπελιάς είναι ανεξίτηλο στο διαδίκτυο, η fusion και confusion ενημέρωση δεν αλλάζει, τα ίδια λάθη ξαναμαγειρεμένα με ηλίθιες δικαιολογίες, η ίδια απαράδεκτη πολιτική κουζίνα, με την ίδια απαίσια γεύση, ξαναζεσταμένη τόσες αναποτελεσματικές φορές, μπαγιάτικη εδώ και μήνες σερβίρεται στους πολίτες καθημερινά, θεωρώντας πως η μούχλα περνάει για ευγενές μπλε τυρί ή ροκφόρ…. κάτι stagionato (ώριμο) τέλος πάντων, αλλά limited παραγωγή – εννοείται-, το κέρδος πάλι σε συγκεκριμένες τσέπες, τρύπιες μόνιμα.

Προτείνω να παραγγείλουμε 300 τέτοιες συσκευές για τη βουλή. Ίσως, αν τις φορέσουν όλοι αυτοί και δουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, να πάρουν μυρωδιά και μικρή πικρή γεύση της γελοιότητάς τους και της απέχθειας που καταντάει να αισθάνεται κάποιος ως νοήμων πολίτης αυτής της χώρας, την ώρα που καταβάλλουν τόσο κόπο για να υποτιμούν την νοημοσύνη μας και το καθημερινό στρες.

Καλή εβδομάδα.

Print Friendly, PDF & Email
7

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

    Leave A Comment