ρεβιθάδα Σίφνου: η αρχόντισσα των οσπρίων

 
09/12/2015
 
ρεβιθάδα Σίφνου - σιφνέικη ρεβυθαδα στο πήλινο στο φούρνο
Μοναδική σε γεύση ρεβιθάδα Σίφνου

Κυριακάτικο φαγητό με εντοπιότητα, η ρεβιθάδα Σίφνου ηγείται των πιάτων με όσπρια της νησιωτικής ελληνικής κουζίνας. Μια (σχεδόν) σούπα με ρεβίθια, αργομαγειρεμένα όσο δεν παίρνει, σε σφραγισμένο πήλινο σκεύος, με ελάχιστα υλικά, αποκτάει όλα τα μαγικά χαρακτηριστικά της ‘μεγάλης γεύσης’.

Η σιφνέικη ρεβιθάδα είναι το ένα από τα δύο διάσημα φαγητά του κυκλαδίτικου νησιού – το άλλο είναι το μαστέλο, για το οποίο η συνταγή θα ακολουθήσει. Η ρεβιθάδα υπήρξε η ανάπαυλα της νοικοκυράς και μαγείρισσας. Το φαγητό έμπαινε από το Σαββατόβραδο στο φούρνο και ήταν έτοιμο για να έρθει στο τραπέζι, μετά την εκκλησία της Κυριακής. Κρίνοντας μάλιστα, από τον αριθμό των λευκών μοναστηριών και των γαλαζότρουλων εκκλησιών – 237 διάβασα -, η θρησκευτική παράδοση θησαυρίζεται στη Σίφνο.

Τα ρεβίθια ψήνονταν για ώρες στον ξυλόφουρνο, σιγόβραζαν στο κλειστό σκεύος και μέλωναν στο περίσσιο ελαιόλαδο, αγκαλιασμένα με τα κρεμμύδια και τη δάφνη ή τη ρίγανη. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό τους μαγείρεμα στη Σίφνο δεν έχει αλλάξει. Στα χωριά της Μεροπίας (ένα από τα πολλά αρχαία ονόματα του νησιού), ο φούρναρης παραλαμβάνει τα καπνισμένα τσουκάλια των νοικοκυριών το βράδυ, για να τα παραδώσει μετά το δι’ ευχών.

Σίφνος - φωτογραφίες του νησιού
Φωτογραφίες του νησιού από την επίσημη τουριστική πύλη της Σίφνου, sifnos.gr

Ρεβιθάδα Σίφνου στην σκεπασταριά

Η αυθεντική ρεβιθάδα Σίφνου γίνεται στην ‘σκεπασταριά’, ένα πήλινο όρθιο σκεύος (τσουκάλι ή τσικάλι) με καμπύλες, λαβές εκατέρωθεν (για τον χειρισμό του) και χωστό καπάκι.

Το πανέμορφο νησί του Σίφνου (πρώτου οικιστή του εξ Αττικής) υπήρξε ιδιαίτερα πλούσιο στην αρχαιότητα, γνωστό για τα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής τέχνης. Το αργιλώδες έδαφος, το νερό και ο ήλιος ήταν οι δωρεάν πρώτες ύλες που τα επιδέξια χέρια των μαστόρων του πηλού και του τροχού, μεταμόρφωσαν σε χρηστικά κεραμικά αντικείμενα (πρωτίστως) και διακοσμητικά, για τα οποία η Σίφνος είναι ονομαστή.

Πολλά αγγειοπλαστεία λειτουργούν στο νησί, δημιουργώντας ωραία παραδοσιακά και σύγχρονα σκεύη για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του φαγητού.

Σκεπασταριά, το πήλινο σκεύος για την σιφνέικη ρεβιθάδα και κεραμικά της Σίφνου
Μεγάλη φωτό: σκεπασταριά με ρεβιθάδα Σίφνου από το site του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 101ου Δημοτ. Σχολείου Αθηνών. Υπόλ. φωτό: Sifnos.gr

Γιατί η ρεβιθάδα Σίφνου είναι μοναδική

Η κανονική σκεπασταριά δεν είναι ακριβώς ένα καλά γυαλωμένο πήλινο σκεύος, ούτε σφραγίζει απόλυτα το καπάκι της με ζυμάρι. Μέσα σ’ αυτό το σκεύος, το φαγητό παίρνει κάποιες ανάσες και επηρεάζεται από τον περιβάλλοντα χώρο κατά το αργοψήσιμο. Γι’ αυτό και η ρεβιθάδα Σίφνου (μαγειρεμένη στον ξυλόφουρνο) αποκτάει μια ελαφριά καπνιστή γεύση, που την κάνει μοναδική και αξεπέραστη.

Το έτερο, εξίσου σημαντικό στοιχείο του σιφνέικου εδέσματος είναι το νερό, το οποίο δεν είναι της βρύσης (ή της πηγής, παλιότερα) αλλά βρόχινο, για να είναι μαλακό (και χωρίς άλατα), ώστε τα ρεβίθια να βράσουν πιο εύκολα και να χυλώσουν.

Σ’ αυτόν τον απέριττο συνδυασμό ‘τσουκάλι – ξυλόφουρνος με κλαδιά – βρόχινο νερό’, τα φτωχά υλικά ξεπερνούν τον εαυτό τους και τις προσδοκίες, και καθώς ανταλλάσουν αρώματα και υφή, ανεβάζουν ψηλά το γευστικό μέτρο.

Η ορίτζιναλ ρεβιθάδα Σίφνου, φτιαγμένη από την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, είναι η πιο γκουρμέ λιτή ρεβιθάδα που θα δοκιμάσει κανείς έβερ, σε νησί.

ρεβιθάδα Σίφνου

Πως να κάνετε την καλύτερη ρεβιθάδα Σίφνου σε πήλινο, στο φούρνο – τα κύρια σημεία  

Πήλινο σκεύος – νερό:

Η συνταγή για ρεβιθάδα – προφανώς – έχει προσαρμοστεί στις προδιαγραφές του σπιτιού της πόλης. Απαραίτητο για να γίνει είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι. Τα σύγχρονα τέτοια σκεύη είναι συνήθως καλά γυαλωμένα.

Αν έχετε παλιό σκεύος, εντελώς αγυάλωτο, βάλτε το κάτω από τη βρύση και αφήστε την να τρέχει με την λιγότερη δυνατή ροή νερού για 1 ώρα. Έτσι, οι πόροι του πήλινου θα απορροφήσουν υγρασία από το νερό και όχι από τα υλικά του μαγειρέματος (διαβάστε σχετικά και το άρθρο για το μαγείρεμα στη γάστρα). Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό αντί της ΕΥΔΑΠ.

Κρεμμύδια και μυρωδικά:

Τα κρεμμύδια απαντώνται άλλοτε κομμένα σε φέτες κι άλλοτε ψιλοκομμένα. Καμία από τις δυο επιλογές δεν αλλάζει άρδην το γευστικό αποτέλεσμα, παρά μόνον το αισθητικό μέρος του τελικού πιάτου. Και βεβαίως, τον τρόπο που γίνεται αντιληπτό το κρεμμύδι στο στόμα.

Προτείνεται το λεπτοκομμένο, που λιώνει και ενσωματώνεται εν μέρει στο υγρό στοιχείο· η ρεβιθάδα Σίφνου είναι μεστή και αρκετά ρουστίκ από μόνη της, τόσο που αυτός ο χαρακτήρας της δεν χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση.

Στα αρωματικά, must αποτελεί μόνο η δάφνη. Το δενδρολίβανο της ταιριάζει επίσης θαυμάσια και προσθέτει πόντους στο φαγητό.

Θερμοκρασία:

Η ρεβιθάδα Σίφνου ψήνεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες. Μ’ αυτή την έννοια, η διάρκεια του ψησίματος μπορεί να είναι και όλο το βράδυ (>12 ώρες δηλαδή). Αν ακολουθήσετε την συγκεκριμένη τακτική, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 80-90 °C.

ρεβιθάδα Σίφνου - κλείσιμο & σφράγισμα πήλινου σκεύους

Σκέπασμα ή μη:

Στην εδώ συνταγή, το πήλινο σκεύος σφραγίστηκε με ζυμάρι για να κρατήσει το φαγητό την υγρασία του και να ψηθεί μ’ αυτή – στον οικιακό ηλεκτρικό φούρνο άλλωστε, δεν γίνεται κάπνισμα κλαδιών. Το κάπνισμα με αρωματικά έχει επίσης τις αστικές δυσκολίες του, πέραν του ότι κινδυνεύετε να θεωρηθείτε ο Νέρων του σπιτιού ή του κτηρίου.

Αν δεν θέλετε να κλείσετε το σκεύος, θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του νερού, υπολογίζοντας ότι ένα μέρος του θα εξατμιστεί και θα διαφύγει μέσα στο φούρνο. Η θερμοκρασία, σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει χαμηλή και το ψήσιμο πολύωρο.

Ελαιόλαδο – ρεβίθια – λεμόνι:

Το καλό ελαιόλαδο αποτελεί βασικό υλικό για να πετύχει γευστικά η σιφνέικη ρεβιθάδα και στην παραδοσιακή εκτέλεση αφθονεί.

Επειδή όμως, είναι σίγουρο ότι θα σερβιριστείτε δις (μπορεί και τρις), προτείνεται να μην την κολυμπήσετε στο λάδι. Τα 120 ml μπορούν να θεωρηθούν το max. (για την ποσότητα της συνταγής).

Είθισται, ενίοτε, στην ρεβιθάδα Σίφνου να προστίθεται λεμόνι – προφανώς για να ‘κόβει’ κάπως την αίσθηση του λαδερού. Παρότι μέγας φαν του ξινού εσπεριδοειδούς, το βρίσκω εδώ περιττό.

Τέλος, τα ίδια τα ρεβίθια πρέπει να είναι βραστερά και να χυλώνουν – σ΄αυτό βοηθάει και η αφαίρεση της φλούδας. Τα νησιώτικα όσπρια θεωρούνται καλόψητα. Η καλύτερη επιλογή είναι τα νέας εσοδείας ρεβίθια και βιολογικά.

Μια γρήγορη διασκευή – ‘προσομοίωση’:

Αν δεν είστε ακριβώς του slow-cooking και θέλετε απλώς μια εισαγωγή στο θέμα, έτσι για να μπείτε στο πνεύμα της ρεβιθάδας χωρίς το πολύωρο ψήσιμό της, μπορείτε να κάνετε την εξής παραλλαγή:

 • βράστε τα μουλιασμένα ρεβίθια ως ένα σημείο (40-50 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητά τους) στην κατσαρόλα και
 • συνεχίστε με ψήσιμο σε φούρνο 170 °C για άλλη 1-1.30 ώρα.

Σαφώς, η γεύση και η υφή δεν θα είναι ίδιες με την αυθεντική ρεβιθάδα Σίφνου. Αλλά η περίπου προσομοίωση θα σας βάλει σίγουρα στον πειρασμό την επόμενη φορά να είστε traditionally correct.

αυθεντική ρεβιθάδα Σίφνου - κυκλαδίτικη, σιφνέικη ρεβυθάδα σε πήλινο στο φούρνοαυθεντική ρεβιθάδα Σίφνου

Εν ολίγοις:

Το πιάτο συστήνεται μετ’ ενθουσιασμού. Η ρεβιδάδα Σίφνου είναι vegan – νηστίσιμη, ευχάριστα χορταστική και τρώγεται σχεδόν όλο το χρόνο. Είναι μάλιστα ιδανική για περιόδους που προηγούνται ή έπονται γιορταστικής κρεπάλης. 😉 😉

Άλλες κυκλαδίτικες ρεβιθάδες:

 • Ρεβιθάδα Πάρου, που γίνεται με ρεβίθια, κρεμμύδια και σκόρδα σιγομαγειρεμένα στο σκούνταβλο, όπως  ονομάζεται στην Πάρο το παραδοσιακό σκεύος.
 • Ρεβιθάδα Σερίφου με σταφίδες.
 • Ρεβιθάδα Σικίνου με φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και ξερή ρίγανη.

Η τεχνική είναι που ακολουθείται είναι ίδια. Όλα τα μικρόκαρπα κυκλαδίτικα ρεβίθια μαγειρεύονται/ψήνονται αργά σε  πήλινο σκεύος, στο φούρνο.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;

Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη  γνώμη σας στα σχόλια


Pεβιθάδα Σίφνου σε πήλινο, στο φούρνο – η συνταγή

Προετοιμασία: 10 λεπτά συν το μούλιασμα των ρεβιθιών και τον χρόνο για το μπάνιο τους στη σόδα. Τουλάχιστον 6 ώρες το ψήσιμο, με το αποτέλεσμα να αξίζει και το τελευταίο της λεπτό. Απαιτείται πήλινο σκεύος με καπάκι. Εξαιρετικά εύκολη συνταγή και εξαιρετικά αργή – βάλτε την ρεβιθάδα Σίφνου στο φούρνο και πάτε βόλτα.

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. ρεβίθια (κατά προτίμηση βιολογικά) νέας εσοδείας, βραστερά
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 σχετικά μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο (τα φύλλα)
1.3 lt νερό (βλ. οδηγίες)
1 κ.σ. αλάτι
αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το κλείσιμο του πήλινου
3/4 -1 φλ. αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους)
6-7 κ.σ. νερό

αυθεντική ρεβιθάδα Σίφνου βήμα-βήμα - κυκλαδίτικη σιφνέικη ρεβυθάδα στο πήλινο, στο φούρνο

Προετοιμάζετε τα ρεβίθια: Βάζετε τα ρεβίθια σε μεγάλο μπολ και τα υπερσκεπάζετε με νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες ή ολοβραδίς.

Προσθέτετε τη σόδα και τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα. Τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά. Τα τρίβετε ώστε, κατά το δυνατόν, να αποχωριστούν οι φλούδες (Σημείωση: αυτό δεν θα συμβεί πάντα. Ακόμη και με την σόδα, συχνά όλες οι φλούδες δεν φεύγουν. Βγάλτε όσες αποκολλούνται και συνεχίστε).

Ετοιμάζετε τη ρεβιθάδα Σίφνου: Αδειάζετε τα ρεβίθια σε πήλινο σκεύος (με καπάκι) και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε με νερό, που να περισσεύει κατά 3-4 εκατ.
κυκλαδίτικη σιφνέικη ρεβυθάδα στο πήλινο, στο φούρνο: ζύμη για το κλείσιμο του πήλινου σκεύους

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το νερό, ώστε να έχετε μια μαλακή ζύμη που κολλάει. Με ένα κουτάλι ή μαχαίρι απλώστε την ομοιόμορφα στο χείλος του πήλινου (ή στο καπάκι του – ό,τι σας βολεύει).
Σημείωση: Προσοχή! Μην την βάλετε εσωτερικά. Η ζύμη θα πρέπει να περισσεύει εμφανώς στην εξωτερική πλευρά όταν κλείσετε το σκεύος, έτσι ώστε στο τέλος να μπορείτε εύκολα να το ανοίξετε.

Σκεπάζετε, ελέγχοντας ότι το σκεύος έχει σφραγίσει και δεν υπάρχουν κενά.

Ψήσιμο: Τοποθετείτε το σκεύος στον φούρνο, στους 140 °C (δεν χρειάζεται προθέρμανση). Ψήνετε για 6 ώρες (ή και παραπάνω).

Σερβίρισμα: Σε μπολ, ζεστά τις κρύες εποχές, δίπλα σε καλό ψωμί και ωραίο κρασί. Η ρεβιθάδα Σίφνου είναι το πιάτο με τα αργομαγειρεμένα ρεβίθια, που τιμάει κανείς με το παραπάνω.

Αν σας αρέσουν τα κεραμικά της σιφνέικης αγγειoπλαστικής, δείτε και το video με την κατασκευή τους στον κλασικό τροχό:

Print Friendly, PDF & Email
206

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

20 Σχόλια

 • Ελισαβετ
  5 έτη ago

  Μετά απο 12 ωρες ψησίματος, εβγαλα το καλά σφραγισμένο με ζυμαρι σκεύος μου μόνο και μόνο για να διαπιστώσω οτι δε μπορώ να το ανοίξω. Tip για όσους δεν ειναι εξοικειωμένοι με το σφράγισμα με ζυμάρι: το βάζετε σε σημεία μόνο εξωτερικά του σκευους. Εγώ το έμαθα the hard way..

  • pandespani
   5 έτη ago

   Το προσθέτω στις διευκρινίσεις. Συνήθως, προσπαθώ να προλάβω τα σημεία που κάποιος μπορεί να μπερδευτεί ή να κάνει λάθος. Αλλά αυτό δεν το σκέφτηκα. Ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε.

   • Χρηστος
    3 έτη ago

    ΤΟ βρόχινο νερό αντικαθίσταται με το λεγόμενο απιονισμενο Το οποίο βασικά είναι καθαρό Η2Ο όπως ακριβώς το βρόχινο

    • pandespani
     3 έτη ago

     Σωστά 🙂

 • ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  5 έτη ago

  Μαγειρεύω την σιφνέικη ρεβυθάδα στη σκεπασταριά πολλές φορές το χρόνο -συνήθως πρωτομηνιά για το γούρι-, τα τελευταία 13 χρόνια. Σας διαβεβαιώ ότι η σόδα δεν χρειάζεται καθόλου, αν τα ρεβύθια είναι καλής ποιότητας -εγώ χρησιμοποιώ τα ΑΒ ελληνική γη Λάρισας- και μουλιάσουν για 8 ώρες σε αλατισμένο νερό.
  Όσο για το σφράγισμα της σκεπαστεριάς μετά την αρχική ταλαιπωρία με τα ζυμάρια, καθιέρωσα διπλό αλουμινόχαρτο: ένα κάτω απο το καπάκι και ένα από πάνω με τις άκρες που περισσεύουν ενωμένες και διπλωμένες.

  • pandespani
   5 έτη ago

   Ωπ, ωραίο κόλπο κι αυτό -αν και δεν πρέπει να σφραγίζει απόλυτα το σκεύος. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά. Τώρα ναι, τα όσπρια αν είναι καλά και φρέσκα, βράζουν πολύ ευκολότερα.

 • Κώστας Κωσταράς
  5 έτη ago

  Έτσι ακριβώς! Το ίδιο ακριβώς ένοιωσα και εγώ όταν την πρωτοέφαγα. Από τότε την φτιαχνω τακτικότατα στη σκεπασταριά, το ειδικό πήλινο σκεύος!!!
  Υ.Γ. Μερικές φορές προσθέτω μια κονσέρβα μικρά λευκά μανιταράκια, που τα έχω πριν ξεπλυνει καλά με νερό και λεμόνι, για να μην μυρίζουν .

  • pandespani
   5 έτη ago

   🙂

 • Δημητρης
  4 έτη ago

  Μολιαζω τα ρεβίθια απο βραδύς σε ζεστό νερό αλατισμένο έως το πρωί.
  Κατόπιν τα ξεπλένω 3-4 φορές και τα βράζω σε κατσαρόλα για μια ώρα ώσπου να μαλακώσουν λιγο.
  Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά μια πατάτα ψιλοκομμένη, ένα κρεμμύδι, 3 φίλα δαφνη, φρέσκο μαύρο πιπέρι ένα φλυτζάνι καλό ελαιόλαδο και τα ψήνω σε ηλεκτρικό φούρνο για 2 -3 ώρες περίπου σε 170 βαθμούς Κελσίου.
  Προσθέτω το αλάτι στο τέλος με το χυμό ενός λεμονιού.
  Γίνοντε Θαυμάσια

  • pandespani
   4 έτη ago

   Είμαστε στην ίδια λογική 🙂 Είμαι σίγουρη πως γίνονται θαυμάσια.

 • Χρυσή
  4 έτη ago

  Θαυμάζω τον τρόπο που απαντάτε με τόση ευγενεια

  • pandespani
   4 έτη ago

   🙂

 • Αγαμεμνων
  2 έτη ago

  Την έφτιαξα σήμερα και δυστυχώς δε μπορώ να σταματήσω! Εξαιρετική

  ΥΓ μένω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, ωστόσο σας διαβάζω από όταν εμένα στην Ελλάδα.
  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω επειδή έχω μάθει πολλά πράγματα από εσάς! Οι εισαγωγές απίστευτες , οι συνταγές «να γλύφεις τα δάχτυλα
  σου»
  Φιλιά πολλά από Νέα Υόρκη

  • pandespani
   2 έτη ago

   Πολύ χαίρομαι 😀
   Επίσης φιλιά από την Αθήνα

 • Adonis
  2 έτη ago

  Στην περίπτωση που αναφέρετε για μεγάλη διάρκεια μαγειρέματος >12, το βάζουμε δηλαδή 12 ώρες στους 90° ή παραπάνω; Ευχαριστώ

  • pandespani
   2 έτη ago

   Καταρχάς ναι, στους 90 C. Ο χρόνος για να γίνουν με μέθοδο sous vide τα ρεβίθια (βαλμένα μέσα σε σακούλα με νερό και μετά στο water bath) είναι 3 ώρες και 15 λεπτά, στους 90 βαθμούς C ακριβώς. Αλλά βεβαίως η επαφή είναι πολύ πιο άμεση.
   Η θερμοκρασία των ρεβιθιών μέσα στο πήλινο σκεύος θα φτάσει πιο αργά στους 90 βαθμούς. Τώρα, αν κάποιος δεν θέλει να πειραματιστεί και πολύ με τον ηλεκτρικό φούρνο, μπορεί και να ανέβει στους 110-120 C.

 • Μαριλενα Σκουλουδη
  1 έτος ago

  2 ερωτησεις. 1, Αν χρηισμοποιησουμε τα αποφλοιωμενα ρεβυθια, να υποθεσω οτι η σοδα δεν χρειαζεται ετσι? Η πρεπει οπωσδηποτε να χρησιμοποιησουμε τα ρεβυθια με το φλοιο? Αλλα τοτε γιατι τον αφαιρουμε? Και, 2, Στην κατσαρολα τα ξαφριζουμε, οταν τα εχουμε στο πηλινο?????? Τοτε γιατι ξαφριζονται τα ρεβυθια???? Ευχαριστω!

  • pandespani
   1 έτος ago

   Γειά σας,
   1. Αν χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένα ρεβίθια, δεν χρειάζεται η σόδα. Κάποιοι δεν την βάζουν έτσι κι αλλιώς. Βάλτε τα να μουλιάσουν όμως, και προσθέστε λίγο αλάτι στο νερό.
   2. Ναι, τα ξαφρίζουμε όταν γίνονται στην κατσαρόλα για να φύγουν οι μη καθαρές προσμείξεις, αυτό που βγάζουν. Προσωπικά πετάω και το πρώτο νερό, μετά από 5-7 λεπτά βρασμού και ξάφρισμα. Αλλά στο πήλινο αυτό δεν γίνεται και γτ τεχνικά δεν ανοιγοκλείνουμε το σκεύος, αλλά και γιατί ψήνονται πολύ αργά με τον ατμό σε θερμοκρασία χαμηλότερη. Σκεφτείτε ότι παλιά ψήνονταν όλο το βράδυ σε ξυλόφουρνο, όπου σταδιακά η θερμοκρασία έπεφτε κιόλας.

Leave A Comment