spooky μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη

 
29/10/2012
 

spooky μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη - halloweenΤο halloween δεν είναι ελληνική γιορτή ούτε τα ελληνικά μπισκότα με μέλι ή χωρίς έχουν σχήματα νεκροκεφαλής, κολοκύθας, φαντασμάτων, νυχτερίδας και μαύρης γάτας. Αλλά οι αλληλεπριδράσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον και ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι νόστιμο.

Στα καθ’ ημάς, το halloweem θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ένα mix ‘n match αποκριάς και παραμονής των Αγ. Πάντων (από το All-hallow-even και eve η παραμονή), που στο ορθόδοξο ημερολόγιο καταχωρείται  στις 10 Iουνίου. Όμως, προς δυσμάς τοποθετείται στις 31 Οκτωβρίου, τη μέρα που εμείς – λέει – γιορτάζουμε τον Απελλή ή Απέλλη, την Αμπλία, τον Αριστόβουλο και τον Νάρκισσο, την Στρατονίκη, τον Στρατή και τη Νίκη (άλλη Νίκη μάλλον από αυτή του Αγ. Νικολάου). Όλα αυτά τα διάβασα, καθότι με το θέμα των γιορτών έχω προκλητικά ελάχιστη σχέση, κι ευτυχώς οι φίλοι μου μ’ αγαπούν αρκετά για τα ελαττώματά μου ώστε να μην με παρεξηγούν – εννοείται πως ξεχνάω και την ημέρα του Αγ. Παντεσπάνι.

Συμφωνίες του Τζακ και ιστορίες του halloween

Γιορτή με χιούμορ και μυστικιστικές προεκτάσεις το halloween, και με το υπερφυσικό να πριμοδοτείται από τις ανθρωπόμορφες σουρεάλ ημιτρομαχτικές κολοκύθες-φαναράκια, να θυμίζουν τις φολκλόρ ιστορίες για τον ξύπνιο αγρότη Τζακ, που κατά τον ιρλανδικό μύθο (λέγεται και σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία) ξεγέλασε με ένα σταυρό την αυτή εξοχότητα τον διάβολο, καταλήγοντας σε αποκλειστική συμφωνία μαζί του ώστε ο ίδιος (ο πονηρούλης και τεμπελάκος Τζακ) και αμαρτωλός ων γαρ, να επωφεληθεί την αποφυγή τού να καεί στην κόλαση και το πυρ το εξώτερο, για πάντα. Δεν γλύτωσε όμως, και την αιώνια περπλάνησή του στη γή, μέσα στα φλαμπέ πορτοκαλί φανάρια, εξ ού και Jack-o’-Lantern (=Jack of the Lantern).

To Samhain για τους Κέλτες σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού, της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, την αρχή του «άλλου, πιο σκοτεινού μισού» του έτους, όπου τελετές, θυσίες (μπορεί και ανθρώπινες), παιχνίδια μαντείας και άλλα παγανιστικά δρώμενα άνοιγαν την πόρτα στις ψυχές των νεκρών, τις νεράιδες, τα ζόμπι και τα πνεύματα, αμφιλεγόμενα ή μη, καλά ή κακά – όλα περνούσαν το κατώφλι της παράδοσης, εκείνη τη μέρα είχαν ελευθέρας. Απέναντι σ’ όλα αυτά και για να προφυλαχθούν οι άνθρωποι, πρώτιστα από τις γιγαντιαίες προλήψεις τους, μασκαρεύονταν (όπως ακριβώς γίνεται στις απόκριες). Φορώντας κοστούμια, οι μισοί γύρναγαν την πόλη και μάζευαν τροφή για τις γιορτές και τις θυσίες και οι άλλοι μισοί πρόσφεραν την τροφή, θεωρώντας πως έτσι εξευμένιζαν τα πνεύματα, τις νεράιδες και τα ξωτικά και εξασφάλιζαν την καλή τύχη γι’ αυτούς και το σπίτι τους (Nicholas Rogers «Samhain and the Celtic Origins of Halloween», Halloween: From Pagan Ritual to Party Night, Oxford University Press, 2002).

spooky biskotakia me meli kai astrafteri zaharispooky mpiskota me meli kai astrafteri zaxari

Κόλπα και κεράσματα

Trick-or-treat: Γιορτή αλά Απόκριες, όπου τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μασκαρεμένα με κοστούμια εμπνευσμένα από κάθε είδους υπερφυσικά στοιχεία (τέρατα, φαντάσματα, σκελετούς, μάγισσες, διάβολους, νεράιδες, ζόμπι, ξωτικά, όλα τα βαμπίρ και τους λυκανθρώπους, κ.ο.κ), παίζοντας εκ του ασφαλούς με την δήθεν αναστάτωση του εκάστοτε γείτονα-οικοδεσπότη, ο οποίος πρέπει να ενδώσει στο ‘κόλπο’ (trick) και να τους δώσει το ‘κέρασμα’ (treat) για να γλυτώσει τα παγανιστικά περαιτέρω. Όλα ένα παιχνίδι και, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, τα παιχνίδια είναι οι πιο σοβαρές δραστηριότητες και με τους πιο απαρέγκλιτους κανόνες.

Σε πλαίσιο τέτοιου παιχνιδιού και η συνταγή. Η ζύμη της αρωματισμένη με μέλι και ξύσμα λεμονιού είναι μια νοστιμότατη βάση για να ‘παίξει’ και αλλού, με αφορμή ειδική περίσταση αλλά και χωρίς κανέναν απολύτως λόγο – αρκετό θεωρείται να θέλει κάποιος να κάνει απλώς γευστικά μπισκοτάκια.

Τα επίκαιρα κοπτικά σχήματα δίνουν το στίγμα του Halloween, άριστα ωστόσο θα μπορούσαν να είναι αστεράκια ή τετράγωνα ή μισοφέγγαρα ή ό,τι άλλο σας αρέσει και ενισχύει το δικό σας κέφι στην κουζίνα.

Διασκεδαστική η προετοιμασία και το αποτέλεσμα: όλο το έργο έχει να κάνει με την ώρα που θα αφιερώσετε στο δημιουργικό σκέλος (το υπόλοιπο άλλωστε είναι μάλλον σύντομο). Και όσο προτίθεστε να το ευχαριστηθείτε τόσο το καλύτερο. Αν μπορείτε να έχετε μικρής ηλικίας εθελοντές βοηθούς (διάβαζε παιδιά), θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι πως τα αποτελέσματα θα είναι πέραν των προσδοκιών.

Trick-or-treat? spooky biscuits for halloweenΜερικά σημεία ως προς τα τεχνικά:

Θα χρειστείτε χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα 3 βασικά: μπλέ, κόκκινο, κίτρινο. Μ’ αυτά μπορείτε να βάψετε μόνον τη ζάχαρη για το πασπάλισμα ή τη ζύμη ή και τα δύο, όπως εν προκειμένω φαίνεται στις φωτογραφίες της συνταγής. Ο πρώτος τρόπος, να χρωματίσετε δηλαδή τη ζάχαρη, είναι ο πιό απλός και ο πλέον σύντομος όσον αφορά στην διαδικασία. Το μαύρο-μωβ χρώμα βγαίνει από την ανάμιξη ίσων μερών μπλε και κόκκινου, το πορτοκαλί από κόκκινο και κίτρινο, αντίστοιχα. Αυτές οι αναλογίες ισχύουν εν γένει στους κανόνες μίξης των χρωμάτων, συμβουλευτείτε όμως και τις οδηγίες των συγκεκριμένων που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί μερικές φορές οι χρωστικές δυνάμεις διαφοροποιούνται από κατασκευαστή σε κατασκευστή.

Έχετε πάντα επίσης στα κρατούμενα πως κάθε εγχείρημα που εμπεριέχει μικρή ή μεγαλύτερη δημιουργικότητα, γίνεται καταρχήν για την απόλαυση στην διάρκεια της ενασχόλησης. Άρα, επιχειρήστε το, αν η προετοιμασία αποτελεί για σάς παράγοντα ευχαρίστησης, ακόμη και αν κρατήσει κάπως περισσότερο (ανάλογα και με τον τρόπο που θα επιλέξετε) απ’ ό,τι συνήθως υπολογίζεται στις συνταγές. Βάλτε ένα ποτό και μουσική όσο θα πραγματώνετε τα μικρά σας masterpieces!

Eμείς πάντως, το διασκεδάσαμε φτιάχνοντας τα απαστράπτοντα spooky μπισκοτάκια με μέλι. Και μ΄αυτό ως γνώμονα σάς τα συστήνω, ειδικά αν πρόκειται να επιδοθείτε στην γλυπτική της κολοκύθας του τρόμου, οπότε για τον Jack-o-Lantern μπορείτε να δείτε  στο λινκ και το ανάλογο ποστ. 😉

Μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου (με τα 30 λεπτά της ζύμης στο ψυγείο), αν περιοριστείτε στη χρωματιστή ζάχαρη πάνω στα μπισκοτάκια με μέλι και δεν μπείτε σε ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Διαφορετικά, ο χρόνος μπορεί και να διπλασιαστεί κατά βούληση. Μπορείτε να αποφύγετε τα κοπτικά, δίνοντας ελεύθερα σχήμα στα μπισκότα με τα χέρια. Εύκολη και διασκεδαστική συνταγή.

Υλικά (για 24 κομμάτια μεγέθους 7-8 εκατ.)
3-4 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
4-5 σταγόνες από κάθε χρώμα ζαχαροπλαστικής: μπλε, κόκκινο, κίτρινο
και επιπλέον αν βάψετε και την ζύμη
———————————————
150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γραμ. καστανή ζάχαρη, μαλακή
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια
6 κ.σ. μέλι
2 κρόκους αβγών και 1 ασπράδι
350 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο για την επιφάνεια εργασίας

spooky μπισκοτάκια με μέλι και χρωματιστή ζάχαρη- halloween

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει κρεμώδες (1-2 λεπτά). Προσθέτετε διαδοχικά και πάντα ανακατεύοντας, πρώτα το αλάτι και το ξύσμα, μετά την καστανή ζάχαρη και το μέλι και τελευταίους τους κρόκους. Θα πρέπει εδώ να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Σ’ αυτό ρίχνετε λίγο-λίγο (1-2 κ.σ. τη φορά) το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Μαζέψτε την με τα χέρια σε στρογγυλή μπάλα και αν πρόκειται να την βάψετε, χωρίστε την στα δύο και προσθέστε σε κάθε μισό το ανάλογο μίγμα χρωμάτων (μπλε και κόκκινο για μοβ, κόκκινο και κίτρινο για πορτοκαλί).

Πλάστε την κάθε μισή ποσότητα ζύμης με τα χέρια, ώστε τα χρώματα να απορροφηθούν κατά το δυνατόν ομοιόμορφα. Μην σας ανησυχούν κάποιες μικρές ατέλειες, γιατί οι μισές θα χαθούν στο ψήσιμο και οι άλλες μισές μπορεί να κάνουν τα μπισκοτάκια ακόμη πιο spooky.
Tυλίξτε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
μπισκότα με μέλι χρωματιστά- halloween

Βάφετε τη ζάχαρη: Βάλτε σε μπολ την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και προσθέστε τα χρώματα. Μοιράστε την ποσότητα στα δύο, αν πρόκειται να βγάλετε ζάχαρη σε περισσότερα χρώματα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Κάνετε τα μπισκότα με μέλι: Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε με τον πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια φύλλο 6-7 χιλιοστών. Χρησιμοποιείστε τα κοπτικά για να βγάλετε τα μπισκότα σε σχήματα, αξιοποιώντας το εμβαδόν της ζύμης και μεταφέρετέ τα σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο.

Μαζέψτε τη ζύμη που περισσεύει κάθε φορά και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η ποσότητα. Κάντε τις μίνι λεπτομέρειες τώρα, αν θέλετε, βάζοντας γραμμές, τελείες, μάτια, φτερά, μαγιό στα φαντάσματα, πραγματοποιώντας όποια έμπνευση έχετε.
Αλείψτε τα μπισκοτάκια με πινέλο, ολόκληρα ή μερικώς, με το ασπράδι αβγού και προσθέστε τους την χρωματιστή ζάχαρη.

Ψήστε τα στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά. Αφαιρέστε τα απ’ τον φούρνο, αφήστε τα 2 λεπτά να κρυώσουν και τοποθετείστε σε σχάρα (να παίρνουν κι από κάτω αέρα) μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημείωση: Αν τα καταφέρετε και δεν φαγωθούν σε 24 ώρες, βάλτε τα μπισκοτάκια με μέλι σε κλειστό (αεροστεγές) σκεύος, όπου θα διατηρηθούν για 4-5 μέρες.

Print Friendly, PDF & Email
5

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

  • Jenna
    7 έτη ago

    Γειά σας! Θέλω επι τη ευκαιρία να πω συγχαρητήρια για όλες τις πεντανόστιμες γκουρμεδιές σας, και να σας ρωτήσω: οι ποσότητα που λέτε (24 μπισκότα των 7-8 εκ.) ισχύει; Γιατί έχω διαβάσει συνταγές και συνταγές που λένε ό,τι θέλουν και τελικά δεν ισχύει! Επίσης, να σας ρωτήσω που βρίσκεται αυτά τα cutters σε τόσο ωραία σχήματα δεν έχω ξαναβρεί! Ευχαριστώ πολύ!

Leave A Comment