spooky μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη

 
29/10/2012
 
μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη για τις απόκριες και το halloweenι
Μπισκοτάκια με μέλι και επικάλυψη χρωματιστής ζάχαρης για το Haloween και τις απόκριες

Το halloween δεν είναι ελληνική γιορτή. Ούτε τα ελληνικά μπισκοτάκια με μέλι (ή χωρίς) είθισται να έχουν σχήματα νεκροκεφαλής, κολοκύθας, φαντασμάτων, νυχτερίδας και μαύρης γάτας. Αλλά οι αλληλεπιδράσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον, ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι νόστιμο.

Στα καθ’ ημάς, το halloweem θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ένα mix ‘n match αποκριάς και παραμονής των Αγ. Πάντων (από το All-hallow-even και eve η παραμονή), που στο ορθόδοξο ημερολόγιο καταχωρείται στις 10 Iουνίου.

Όμως, προς δυσμάς, τοποθετείται στις 31 Οκτωβρίου. Τη μέρα που εμείς – λέει – γιορτάζουμε τον Απελλή ή Απέλλη, την Αμπλία, τον Αριστόβουλο και τον Νάρκισσο, την Στρατονίκη, τον Στρατή και τη Νίκη (άλλη Νίκη μάλλον από αυτή του Αγ. Νικολάου). Όλα αυτά τα διάβασα, καθότι με το θέμα των γιορτών έχω προκλητικά ελάχιστη σχέση, κι ευτυχώς οι φίλοι μου μ’ αγαπούν αρκετά για τα ελαττώματά μου, ώστε να μη με παρεξηγούν. Εννοείται πως ξεχνάω και την ημέρα του Αγ. Παντεσπάνι.

Συμφωνίες του Τζακ και ιστορίες του halloween

Γιορτή με χιούμορ και μυστικιστικές προεκτάσεις το halloween, και με το υπερφυσικό να πριμοδοτείται από τις ανθρωπόμορφες σουρεάλ ημιτρομαχτικές κολοκύθες-φαναράκια. Θυμίζουν τις φολκλόρ ιστορίες για τον ξύπνιο αγρότη Τζακ, που κατά τον ιρλανδικό μύθο (λέγεται και σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία) ξεγέλασε με ένα σταυρό την αυτή εξοχότητα τον διάβολο, καταλήγοντας σε αποκλειστική συμφωνία μαζί του. Έτσι, ο ίδιος (ο πονηρούλης και τεμπελάκος Τζακ) και αμαρτωλός ων γαρ, να επωφεληθεί την αποφυγή τού να καεί στην κόλαση και το πυρ το εξώτερο, για πάντα.
Δεν γλύτωσε όμως, και την αιώνια περιπλάνησή του στη γη, μέσα στα φλαμπέ πορτοκαλί φανάρια, εξ ου και Jack-o’-Lantern (=Jack of the Lantern).

To Samhain για τους Κέλτες σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού, της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Την αρχή του «άλλου, πιο σκοτεινού μισού» του έτους, όπου τελετές, θυσίες (μπορεί και ανθρώπινες), παιχνίδια μαντείας και άλλα παγανιστικά δρώμενα άνοιγαν την πόρτα στις ψυχές των νεκρών, τις νεράιδες, τα ζόμπι και τα πνεύματα, αμφιλεγόμενα ή μη, καλά ή κακά. Όλα περνούσαν το κατώφλι της παράδοσης, εκείνη τη μέρα είχαν ελευθέρας.

Απέναντι σ’ όλα αυτά και για να προφυλαχθούν οι άνθρωποι, πρώτιστα από τις γιγαντιαίες προλήψεις τους, μασκαρεύονταν (όπως γίνεται στις απόκριες). Φορώντας κοστούμια, οι μισοί γύρναγαν την πόλη και μάζευαν τροφή για τις γιορτές και τις θυσίες. Και οι άλλοι μισοί πρόσφεραν την τροφή, θεωρώντας πως έτσι εξευμένιζαν τα πνεύματα, τις νεράιδες και τα ξωτικά και εξασφάλιζαν την καλή τύχη γι’ αυτούς και το σπίτι τους. (Nicholas Rogers «Samhain and the Celtic Origins of Halloween», Halloween: From Pagan Ritual to Party Night, Oxford University Press, 2002).

μπισκότα με μέλι και επικάλυψη από αστραφτερή ζάχαρη

μπισκότα με μέλι και επικάλυψη από αστραφτερή ζάχαρη

Κόλπα και κεράσματα

Trick-or-treat: Γιορτή αλά Απόκριες, όπου τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μασκαρεμένα με κοστούμια εμπνευσμένα από κάθε είδους υπερφυσικά στοιχεία (τέρατα, φαντάσματα, σκελετούς, μάγισσες, διάβολους, νεράιδες, ζόμπι, ξωτικά, όλα τα βαμπίρ και τους λυκάνθρωπους, κ.ο.κ), παίζοντας εκ του ασφαλούς με την δήθεν αναστάτωση του εκάστοτε γείτονα-οικοδεσπότη, ο οποίος πρέπει να ενδώσει στο ‘κόλπο’ (trick) και να τους δώσει το ‘κέρασμα’ (treat) για να γλυτώσει τα παγανιστικά περαιτέρω. Όλα ένα παιχνίδι και, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, τα παιχνίδια είναι οι πιο σοβαρές δραστηριότητες, με τους πιο απαρέγκλιτους κανόνες.

Σε πλαίσιο τέτοιου παιχνιδιού και η συνταγή. Η ζύμη είναι αρωματισμένη με μέλι και ξύσμα λεμονιού. Είναι μια νοστιμότατη βάση για να ‘παίξει’ και αλλού, με αφορμή ειδική περίσταση. Αλλά και χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αρκετό θεωρείται να θέλει κάποιος να κάνει απλώς γευστικά μπισκοτάκια.

Τα επίκαιρα κοπτικά σχήματα δίνουν το στίγμα του Halloween. Ωστόσο, άριστα θα μπορούσαν να είναι αστεράκια, τετράγωνα, μισοφέγγαρα ή ό,τι άλλο σας αρέσει και ενισχύει το δικό σας κέφι στην κουζίνα.

Διασκεδαστική η προετοιμασία και το αποτέλεσμα. Όλο το έργο έχει να κάνει με την ώρα που θα αφιερώσετε στο δημιουργικό σκέλος. Το υπόλοιπο είναι μάλλον σύντομο. Και όσο προτίθεστε να το ευχαριστηθείτε τόσο το καλύτερο.

Αν έχετε μικρής ηλικίας εθελοντές βοηθούς  (παιδιά), θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι πως τα αποτελέσματα θα είναι πέραν των προσδοκιών.

Trick-or-treat? spooky μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη

Μερικά σημεία ως προς τα τεχνικά

Θα χρειαστείτε χρώματα ζαχαροπλαστικής, τα 3 βασικά: μπλε, κόκκινο, κίτρινο. Μ’ αυτά μπορείτε να βάψετε μόνον τη ζάχαρη για το πασπάλισμα ή τη ζύμη ή και τα δύο. Όπως, εν προκειμένω, φαίνεται στις φωτογραφίες της συνταγής.

Ο πρώτος τρόπος, είναι να χρωματίσετε τη ζάχαρη. Είναι ο πιο απλός και ο πλέον σύντομος όσον αφορά στη διαδικασία.

  • Το μαύρο-μωβ χρώμα βγαίνει από την ανάμιξη ίσων μερών μπλε και κόκκινου,
  • το πορτοκαλί από κόκκινο και κίτρινο, αντίστοιχα.

Αυτές οι αναλογίες ισχύουν εν γένει στους κανόνες μίξης των χρωμάτων. Συμβουλευτείτε όμως, και τις οδηγίες των συγκεκριμένων που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί μερικές φορές οι χρωστικές δυνάμεις διαφοροποιούνται από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Επίσης, έχετε πάντα στα κρατούμενα πως κάθε εγχείρημα που εμπεριέχει μικρή ή μεγαλύτερη δημιουργικότητα, γίνεται καταρχήν για την απόλαυση στη διάρκεια της ενασχόλησης. Άρα, επιχειρήστε το, αν η προετοιμασία αποτελεί για σάς παράγοντα ευχαρίστησης, ακόμη και αν κρατήσει κάπως περισσότερο (ανάλογα και με τον τρόπο που θα επιλέξετε) απ’ ό,τι συνήθως υπολογίζεται στις συνταγές. Βάλτε ένα ποτό και μουσική όσο θα πραγματώνετε τα μικρά σας masterpieces!

Εμείς πάντως, το διασκεδάσαμε φτιάχνοντας τα απαστράπτοντα spooky μπισκοτάκια με μέλι. Μ΄αυτό ως γνώμονα, σάς τα συστήνω. Αν δε πρόκειται να επιδοθείτε στην γλυπτική της κολοκύθας του τρόμου, κάνοντας τον Jack-o-Lantern, μπορείτε να δείτε τα σχετικά στο λινκ και το ανάλογο ποστ. 😉

Μπισκοτάκια με μέλι και αστραφτερή ζάχαρη

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου (με τα 30 λεπτά της ζύμης στο ψυγείο), αν περιοριστείτε στη χρωματιστή ζάχαρη πάνω στα μπισκοτάκια με μέλι και δεν μπείτε σε ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Διαφορετικά, ο χρόνος μπορεί και να διπλασιαστεί. Μπορείτε να αποφύγετε τα κοπτικά, δίνοντας ελεύθερα σχήμα στα μπισκότα με τα χέρια. Εύκολη και διασκεδαστική συνταγή.

Υλικά (για 24 κομμάτια μεγέθους 7-8 εκατ.)
3-4 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
4-5 σταγόνες από κάθε χρώμα ζαχαροπλαστικής: μπλε, κόκκινο, κίτρινο
και επιπλέον αν βάψετε και τη ζύμη
———————————————
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. καστανή ζάχαρη, μαλακή
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια
6 κ.σ. μέλι
2 κρόκους αυγών και 1 ασπράδι
350 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο για την επιφάνεια εργασίας

Ζύμη για μπισκότα με μέλι βήμα βημα

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει κρεμώδες (1-2 λεπτά). Προσθέτετε διαδοχικά (πάντα ανακατεύοντας), πρώτα το αλάτι και το ξύσμα, μετά την καστανή ζάχαρη και το μέλι και τελευταίους τους κρόκους. Θα πρέπει εδώ να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Σ’ αυτό ρίχνετε λίγο-λίγο (1-2 κ.σ. τη φορά) το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Μαζεύετε τη ζύμη με τα χέρια σε στρογγυλή μπάλα. Αν πρόκειται να την βάψετε, την χωρίζετε στα δύο και προσθέστε σε κάθε μισό το ανάλογο μίγμα χρωμάτων (μπλε και κόκκινο για μοβ, κόκκινο και κίτρινο για πορτοκαλί).

Πλάθετε την κάθε μισή ποσότητα ζύμης με τα χέρια, ώστε τα χρώματα να απορροφηθούν κατά το δυνατόν ομοιόμορφα. Μην σας ανησυχούν κάποιες μικρές ατέλειες, γιατί οι μισές θα χαθούν στο ψήσιμο και οι άλλες μισές θα κάνουν τα μπισκοτάκια ακόμη πιο spooky.
Τυλίγετε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ετοιμάζοντας τα μπισκότα με μέλι και χρωματιστή ζάχαρη

Βάφετε τη ζάχαρη:

Βάζετε σε μπολ την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και προσθέστε τα χρώματα. Μοιράζετε την ποσότητα στα δύο, αν πρόκειται να βγάλετε ζάχαρη σε περισσότερα χρώματα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Κάνετε τα μπισκότα με μέλι: Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγετε με τον πλάστη, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, φύλλο 6-7 χιλιοστών. Χρησιμοποιείτε τα κοπτικά για να βγάλετε τα μπισκότα σε σχήματα. Αξιοποιείτε το εμβαδόν της ζύμης και μεταφέρετε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.

Μαζεύετε τη ζύμη που περισσεύει κάθε φορά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η ποσότητα. Κάνετε τις μίνι λεπτομέρειες τώρα, αν θέλετε, βάζοντας γραμμές, τελείες, μάτια, φτερά, μαγιό στα φαντάσματα, πραγματοποιώντας όποια έμπνευση έχετε.
Αλείφετε τα μπισκοτάκια με πινέλο, ολόκληρα ή μερικώς, με το ασπράδι αυγού. Και προσθέτετε την χρωματιστή ζάχαρη.

Ψήσιμο: Ψήνετε τα στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά. Αφαιρείστε απ’ τον φούρνο, αφήνετε 2 λεπτά να κρυώσουν και τοποθετείτε σε σχάρα (να παίρνουν κι από κάτω αέρα) μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημείωση: Αν τα καταφέρετε και δεν φαγωθούν σε 24 ώρες, βάζετε τα μπισκοτάκια με μέλι σε κλειστό (αεροστεγές) σκεύος. Έτσι, θα διατηρηθούν για 4-5 μέρες.

Print Friendly, PDF & Email
6

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

  • Jenna
    8 έτη ago

    Γειά σας! Θέλω επι τη ευκαιρία να πω συγχαρητήρια για όλες τις πεντανόστιμες γκουρμεδιές σας, και να σας ρωτήσω: οι ποσότητα που λέτε (24 μπισκότα των 7-8 εκ.) ισχύει; Γιατί έχω διαβάσει συνταγές και συνταγές που λένε ό,τι θέλουν και τελικά δεν ισχύει! Επίσης, να σας ρωτήσω που βρίσκεται αυτά τα cutters σε τόσο ωραία σχήματα δεν έχω ξαναβρεί! Ευχαριστώ πολύ!

Leave A Comment