ταλιατέλες με θαλασσινά & οι μπούκλες της Λουκρητία Βοργία

 
15/04/2018
 
ταλιατέλες με θαλασσινά
Ταλιατέλες με θαλασσινά

[button color=»red» size=»small» link=»#syntagi» ]ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ[/button]

Φταίνε οι ξανθές ή καστανές ή ακόμη και κοκκινόξανθες μπούκλες της Λουκρητία Βοργία για την σύνδεσή της με τις ταλιατέλες (tagliatelle από το tagliare=κόβω), αφού ο μύθος θέλει το συγκεκριμένο ζυμαρικό να φτιάχνεται προς τιμήν της στη Μπολόνια, το 1487.

Κι αφού οι πειραγμένες ιστορίες πάνε κι έρχονται στην κουζίνα όπως οι ανάλογες συνταγές, καιρός είναι να προσθέσω με τη σειρά μου άλλη μια (εντελώς) ανέφικτη εκδοχή. Σύμφωνα μ’ αυτή την τελευταία, η αδιάντροπη, ευφυής και πολυμαθής Λουκρητία σνόμπαρε τον περίφημο συνδυασμό του φρέσκου ζυμαρικού με το άπαιχτο μπολονέζικο ραγού (σάλτσα μπολονέζε) που αρχικά της ετοίμασε η εξαιρετική κουζίνα του Ιωάννη ΙΙ Πόσο-σε-θέλω (όπως και το άσμα) άλλως Giovanni II Bentivoglio, της γνωστής δυναστείας, απαιτώντας να υπάρχει η γεύση του υδάτινου στοιχείου του Βολάνο στο πιάτο της, μιας και κατευθυνόταν για τον 3ο της γάμο στην Φεράρα. Έτσι, αποσύρθηκαν πάραυτα οι κορδέλες ζυμαρικών με το ραγού και στη θέση τους κατέφθασαν οι – επίσης περίφημες – ταλιατέλες με θαλασσινά.

seafood tagliatelle - the Borgia family
Πορτρέτα της Λουκρητία και μελών της οικογένειας Βοργία [αριστ. ο (μπαμπάς) Πάππας Άλεξ ΣΤ’, δεξιά ο (αδελφός) Καίσαρας] και το στέμμα του οίκου με τον κόκκινο ταύρο, σύμβολο της ποιμαντικής τους προέλευσης και του πολεμικού τους γένους.

Θρύλοι για ταλιατέλες με θαλασσινά στο μπλέντερ

Οι μύθοι τείνουν να προσκολλώνται στα θυελλώδη πρόσωπα ακόμη και μετά θάνατον. Λες κι ο συνωστισμός σε τέτοιες περιπτώσεις αποτάσσεται τον χαρακτήρα του σειρμού και αποκτάει νομπιλιτέ και γοητεία. Ή, οι παραμυθάδες κάθε εποχής έλκονται περισσότερο απ’ την παραδοξότητα όταν σκαρώνουν φανταστικές διηγήσεις και καρφί δεν τους καίγεται αν, για να παρασκευάσουν το ιδανικό μείγμα, χτυπάνε στο αφηγηματικό τους μπλέντερ τους πριν και μετά αιώνες.

Και για του λόγου το αληθές, η σχετική με την συνταγή π.P. (προ pandespani) ιστορία έχει ως εξής: Ο εικονογράφος Augusto Majani (1867-1959) από την Μπολόνια (σα να λέμε ο Αρκάς της εποχής), είχε την όψιμη έμπνευση το 1931, δηλαδή τέσσερις αιώνες (και κάτι ψιλά σε χρόνια) μετά το πέρασμα της πολυτάλαντης Λουκρητία Βοργία στον άλλο κόσμο, να συνδέσει στα χιουμοριστικά του σχέδια την αμοράλε προσωπικότητά της με τις ταλιατέλες.

Ανάμεσα σε 5 ντουντλ και δυο λεζάντες γεννήθηκε έτσι ο θρύλος ότι οι ταλιατέλες πρωτοφτιάχτηκαν για την αφεντιά της, με αφορμή την ξανθιά της κόμμωση, από κάποιον κύριο Zefirano, προσωπικό σεφ του Giovanni II Bentivoglio (ηγεμόνα της Μπολόνια, μέχρι που τον απέλασε ο πάπας Ιούλιος, πρώην καρδινάλιος επί Πάπα Aλεξ ΣΤ-μπαμπά Βοργία), όταν η Λουκρητία όδευε να νυμφευτεί τον δούκα της Φεράρα Αλφόνσο Ι ντ’ Έστε.

Σημειωτέον ότι το καημένο το κορίτσι είχε συν τοις άλλοις το κάρμα του με τους Αλφόνσους, γιατί αυτός ήταν ο δεύτερος που παντρευόταν, αφού ο ατυχής 1ος της Αλφόνσος Πρίγκηπας του Μπίσελιε δολοφονήθηκε απ’ το ζηλότυπο μπουμπούκι τον αδερφό της, Καίσαρα Βοργία.

Αν τώρα σκεφτείτε πως δεν τα είχαν όλα οι Βοργίες στο διαβόητο οίκο τους και τους έλλειπαν οι ταλιατέλες με θαλασσινά ή χωρίς, ε, δεν έχετε άδικο. 😉

Αρκάς, Λουκρητία Βοργία
Αρκάς, Λουκρητία

Tαλιατέλες, σκίτσα και έμμετρες συνταγές

Φαίνεται πάντως, πως όσο οι Βοργίες τόχουν να εμπνέουν τους εικονογράφους – μηδέ εξαιρουμένου του δικού μας Αρκά, – που δημιούργησε την περίφημη σειρά της Λουκρητία με τον Castrato (φωτό επάνω από το C is for comics) -, άλλο τόσο τόχουν αντίστοιχα οι ταλιατέλες να προκαλούν την επιφοίτηση στην καλλιτεχνική οικογένεια, περιλαμβανομένης της ποιητικής και βερισμού (verismo, μεταρομαντική ιταλική μουσική σχολή), αν δεχθούμε ως δείγμα το ποίημα-συνταγή του Olindo Guerrini, συγγραφέα και βιβλιόφιλου, όπου αναφέρονται:
«… In una sfoglia, ma non troppo fina,
Uguale, soda e, sul taglier pulito,
Fatene tagliatelle larghe un dito.
….»
Δηλαδή (σε ελεύθ. μτφρ.) «… σ’ ένα φύλλο, όχι λεπτό/ίσιο, καθαροκομμένο και σφιχτό/ κάντε ταλιατέλες σαν το δάχτυλο…»

ταλιατέλες με θαλασσινά

Tι είναι οι ταλιατέλες  – μετρημένες στο χιλιοστό

Οι ταλιατέλες είναι τυπικό επίπεδο ζυμαρικό με αβγά, της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας. Μάλιστα, πρότυπο του ζυμαρικού σε χρυσό έχει επισήμως κατατεθεί (το 1972) στο Βιοτεχνικό & Αγροτικό Εμπορικό επιμελητήριο της Μπολόνια από την Αδελφότητα του Τορτελίνι (Confraternita del tortellino) και την Ακαδημία της ιταλικής κουζίνας, μαζί με την ακριβή μπολονιέζικη συνταγή και τις διαστάσεις του: ήτοι, πλάτος πριν το βράσιμο στα 7 χιλ. και μετά το βράσιμο 8 χιλ., ενώ το πάχος του κυμαίνεται μεταξύ 0.06 και 0.08 χιλ.

Εκτός του ραγού μπολονιέζε με πρωτοκαθεδρία στην περιοχή της Emilia-Romagna, οι ταλιατέλες ταιριάζουν σε πολλές σάλτσες με κρέας και κιμά, ιδιαίτερα σε κυνήγι και σε συνταγές που η νοστιμιά χρειάζεται να ακολουθήσει μια επεκτατική πολιτική. Όπερ να απλωθεί σε ζυμαρικό με σχετική επιφάνεια και δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον τριμμένο τυρί.

ταλιατέλες με θαλασσινά

Ταλιατέλες με θαλασσινά: το μυστικό κρύβεται στη σάλτσα

Ο συνδυασμός ταλιατέλες με θαλασσινά ανήκει στις πλέον ελαφριές και φίνες μαγειρικές προσεγγίσεις. Κι εδώ βεβαίως, όλο το παιχνίδι γίνεται στη σάλτσα, ενισχυμένη σε γεύση από τα κεφάλια των ψαριών και των γαρίδων αλλά και τον ζωμό των μυδιών. Ωραιότερη βάση για να αποδώσει γευστικά δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό και τα ζυμαρικά βράζουν μέσα σ’ αυτή και ιδανικά βγαίνουν με την ειδική πιρούνα χωρίς να στραγγίξουν εντελώς, πριν μπουν στις γαρίδες με τη ντομάτα.

Προσοχή χρειάζεται στο χρόνο ώστε να παραμείνουν al dente οι ταλιατέλες, δεδομένου ότι σε όλα τα ζυμαρικά αβγού ο χρόνος είναι αισθητά μικρότερος (δείτε και τα ‘περί ζυμαρικών’). Κι «…αν περάσουν το σημείο βρασμού, είναι για να τα πετάς» όπως λέει και στο έμμετρο ποιηματάκι ο Olindo Guerrini («…se passa il punto di cottura/Diventan pappa molle, porcheria,/Insomma roba da buttarla via….»).

Επομένως, όσο γίνεται το κρίσιμο βράσιμο των ζυμαρικών, θυσιάστε αυτά τα 3 λεπτά περίπου και μείνετε δίπλα στην κατσαρόλα.

Νοστιμότατη συνταγή, με μεγάλη απήχηση και σε κοινό που δήλωσε ότι δεν τρώει ζυμαρικά με θαλασσινά σε οποιοδήποτε συνδυασμό – μεγάλες κουβέντες! Να την κάνετε σε πρώτη ευκαιρία κι αν δεν θέλετε να σπαζοκεφαλιάζετε για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, μπορείτε να τα παραγγείλετε απ’ το trataμέντο, το καταπληκτικό ιχθυοπωλείο που ροκάρει ;). Το ανακαλύψαμε πρόσφατα και περισσότερα θα γράψουμε σύντομα, μια και ενθουσιαστήκαμε με την ποιότητα και τους ανθρώπους.

Σας αρέσουν τα ζυμαρικά με θαλασσινά; Δείτε επίσης:

ταλιατέλες με θαλασσινά

Tαλιατέλες με θαλασσινά

Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου. Μπορείτε να κάνετε το ζωμό και τη σάλτσα νωρίτερα ή και την προηγουμένη. Διατηρείστε τα στο ψυγείο. Το μαγείρεμα των μυδιών και γαρίδων γίνεται την ίδια μέρα. Αν χρησιμοποιήσετε δυο ευρύχωρα σκεύη (υπολογίστε να χωράνε όλα τα υλικά) από την αρχή, θα έχετε τη λιγότερη στοίβα για πλύσιμο στην κουζίνα. Μέτριας δυσκολίας, σύνθετη συνταγή. Ακολουθείστε τα fool-proof βήματα.

ταλιατέλες με θαλασσινά - tagliatelle all uovo Barilla

Υλικά (για 4-6 άτομα)
3-4 κεφάλια μεσαίων ψαριών (π.χ. από τσιπούρα, λαβράκι, κέφαλο, φαγκρί κλπ)
700 γραμ. μύδια
500 γραμ. μεσαίες γαρίδες
1 πακέτο Tagliatelle all’Uovo Barilla (500 γραμ.)
1 φύλλο δάφνη
5 ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα 4
5 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
2-3 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

ταλιατέλες με θαλασσινά - καθάρισμα γαρίδας

Προετοιμάζετε τις γαρίδες: Τις καθαρίζετε αφαιρώντας κεφάλια και κελύφη, κόβοντάς τα κατά μήκος μέχρι την ουρά, με μαχαίρι ή ψαλίδι. Κρατάτε την ουρά. Καθαρίζετε και τις μαύρες γραμμές στη ράχη και στην κοιλιά (αν υπάρχουν). Κρατάτε τα σώματά τους σε μπολ χωριστά.

Βάζετε τα κεφάλια τους με τα κελύφη σε κατσαρόλα και τα βράζετε με τα κεφάλια των ψαριών, τη δάφνη, το κρεμμύδι και 1.2 λίτρα νερό για 30 λεπτά (με καπάκι, σε σιγανή φωτιά, αφού πρώτα πάρει να βράζει).

Τα στραγγίζετε όλα σε μπολ και τα πιέζετε να βγάλουν ό,τι ζουμί διαθέτουν. Κρατάτε το ζωμό σε κατσαρόλα (μεγαλούτσικη γιατί θα χρησιμοποιηθεί για να βράσουν οι ταλιατέλες) και πετάτε τα υπόλοιπα.

ταλιατέλες με θαλασσινά - με μύδια και γαρίδες

Ετοιμάζετε τα μύδια: Στο ίδιο κατσαρόλι ζεσταίνετε το κρασί μέχρι να βράζει (μέτρια φωτιά) και ρίχνετε τα μύδια. Σκεπάζετε και βράζετε για 3-4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα μύδια σε μπολ, ρίχνοντάς τους λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε το υγρό στην κατσαρόλα που περιέχει τον υπόλοιπο ζωμό, κρατώντας 1 φλυτζ. χωριστά.

Κάνετε τη σάλτσα: Στο ίδιο κατσαρόλι και σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό (να μην μαυρίσει). Προσθέτετε τις αποφλοιωμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Σιγομαγειρεύετε για 15-20 λεπτά, ώστε να σωθεί λίγο το ζουμί.

κάνοντας τη σάλτσα για ταλιατέλες με θαλασσινά

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Βράζετε τον ζωμό (που έχει συγκεντρωθεί στην κατσαρόλα), προσθέτοντας το επιπλέον νερό που χρειάζεται να υπάρχει για το βράσιμο των ζυμαρικών – τουλάχιστον 1 λίτρο ακόμη – και μόλις αρχίζει να βράζει, αλάτι. Ρίχνετε τις ταλιατέλες και τις βράζετε άκρως al dente, ήτοι 1-1.5 λεπτό λιγότερο από τον κανονικό χρόνο.

Ταλιατέλες με θαλασσινά – ολοκλήρωση: Στο μεταξύ, ρίχνετε τις καθαρισμένες γαρίδες στην έτοιμη σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Παίρνετε με την κουτάλα/πιρούνα τα μακαρόνια από τον ζωμό (ή τα σουρώνετε) και τα ρίχνετε στη σάλτσα με τις γαρίδες. Προσθέτετε τα μύδια και ανακατεύετε, ρίχνοντας το μισό από το φλυτζάνι ζωμού που είχατε κρατήσει – αν χρειαστεί επιπλέον υγρασία βάζετε απ’ το υπόλοιπο.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις ταλιατέλες με θαλασσινά σε πιατέλα (ζεστή ανάλογα και με την εποχή) και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.

Print Friendly, PDF & Email
25

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment