τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια

 
02/04/2013
 
τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια
Εντελώς «σοκολατένια» τάρτα με χαρουπάλευρο

Δίδυμη της τάρτας σοκολάτας, έντονα μελαψή σαν νάταν κι αυτή φτιαγμένη από καθαρόαιμο κακάο και εξίσου ικανή στα τερτίπια της γλύκας, αν και με διαφορετικό τρόπο. Η τάρτα με χαρουπάλευρο έρχεται από το περιθώριο της γαστρονομίας και την πουριτανή καρδιά των πόβερων υλικών, αυτά που ως τροφή αφορούσαν πρώτιστα στα ζώα, με εξαίρεση τις περιόδους γενικής πείνας στο όριο της λιμοκτονίας, όπως τα χρόνια της ελληνικής κατοχής, γνωστά μέχρι πρότινος σε μας μόνον από αναγνώσεις και διηγήσεις παλαιότερων, αλλά κατά πως φαίνεται διόλου απίθανο να αποκτήσουμε και το βίωμα, οσονούπω.

Χαρουπιά με καρπούς

Τα προσόντα του χαρουπιού

Το χαρουπάλευρο είναι προϊόν του καρπού της χαρουπιάς, επιστημονικά Ceratonia siliqua, ένα δένδρο αειθαλές και παντός καιρού, ανθεκτικότατο στις ακραίες συνθήκες κρύου και ζέστης που ευδοκιμεί ευρέως και αναρχοαυτόνομα στην Ελλάδα.  Ο καρπός έχει το μεγάλο προσόν ότι δεν περιέχει θεοβρομίνη, όπως το κακάο και η σοκολάτα (το κακάο την περιέχει σε ποσοστά 2%-10%). Η θεοβρομίνη (theobromine*) είναι πικρό αλκαλοειδές συστατικό, μια οργανική ουσία με βάση το άζωτο και χημική φόρμουλα C7H8N4O2, που χρησιμοποιείται σε ιατρική-φαρμακευτική ως αγγειοδιασταλτικό, κατά της υπέρτασης κ.ά.).

Οι σκούροι καφέ λοβοί του δένδρου είναι πλούσιοι σε σακχαρόζη, με περιεκτικότητα σχεδόν 40% αλλά και σε άλλα σάκχαρα. Έτσι, λογίζεται ως σημαντικό υποκατάστατο του κακάο, παρά την ελαφρώς διαφορετική γεύση του από τη σοκολάτα, είναι δε γλυκό ακόμη κι όταν το δοκιμάσει κανείς σκέτο.

Χαρουπάλευρο vs. σοκολάτα

Είναι εντυπωσιακό ότι σε σύγκριση με τη σοκολάτα έχει μόνο το ένα τρίτο των θερμίδων της και σχεδόν καθόλου λιπαρά (στη σοκολάτα το μισό είναι λίπος), είναι πλούσιο σε πηκτίνη, διόλου αλλεργιογόνο, περιέχει δε άφθονη πρωτεΐνη και καθόλου οξαλικό οξύ, συστατικό το οποίο παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Έτσι, το χαρουπάλευρο χρησιμοποιείται ευρέως στις υγιεινές τροφές αντί της σοκολάτας και λόγω του παρεμφερούς αρώματός του. Παλιότερα, μάλιστα, πίστευαν ότι οι καρποί της χαρουπιάς καθαρίζουν το λαιμό και τη φωνή, ως εκ τούτου το μάσημά τους αλά Πυθία μπορούσε να είναι ωφέλιμο στους τραγουδιστές, τους τροβαδούρους, ακόμη και σ’ αυτούς που από πρωινή χαρά τραγουδάνε στο μπάνιο :-).

τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια

Καράτια και ξυλοκέρατα

Ο καρπός της χαρουπιάς, το χαρούπι πήρε το όνομά του από το ‘κέρας’ (κεράτιον, κέρατο). Έχει βαφτίσει μάλιστα, τη μονάδα μέτρησης του βάρους των πολυτίμων λίθων και του χρυσού, το γνωστό μας καράτι, μια και το αρχαίο ζύγισμα γινόταν με τους σπόρους του.

Ιστορικά, το χαρούπι απαντάται για τουλάχιστον 4000 χρόνια. Υπήρχε στα δείπνα της Μεσοποταμίας (1700 π.Χ.) και στις συνταγές της Αιγύπτου και ήταν γνωστό τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και μετέπειτα στη Ρώμη. Ανάμεσα στις φιλικές τροφές των θρησκευτικών βίβλων, τα χαρούπια αναφέρονται πως τρέφουν – κατά το εβραϊκό Ταλμούδ – τον Ραβίνο Haninah, ενώ στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο είναι η τροφή των χοίρων, τα ξυλοκέρατα που έφαγε ο πλούσιος πλην σπάταλος νεαρός γόνος στην παροιμία του Ασώτου υιού.

Αλλά και ο στρατός του Μωάμεθ έφαγε χαρούπια (kharoub) και οι Άραβες μετέφεραν την καλλιέργειά τους στη βόρεια Αφρική και στην Ισπανία, μαζί με τα εσπεριδοειδή και τις ελιές. Οι Ισπανοί με τη σειρά τους, μετέφεραν τις χαρουπιές στο Μεξικό και στη Νότια Αμερική· και οι Βρετανοί τις πήγαν στη Νότια Αφρική, στην Ινδία και στην Αυστραλία, ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν τελευταίες και καταϊδρωμένες, μόλις το 1854. Μάλιστα, οι πρώτες φυτεύονται στην Καλιφόρνια, λόγω κλίματος – η χαρουπιά μεγαλώνει καλά οπουδήποτε καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, με προτίμηση στα ξηρά κλίματα (ως 30 εκατ. βροχής). Οι περισσότερες χαρουπιές είναι μονόοικες, έχουν δηλ. μαζί αρσενικά και θηλυκά άνθη.

Υγιεινό και πολυβιταμινούχο

Έχει ο καιρός γυρίσματα, κατά πως δείχνει η ιστορία, ή επί το έτι λαϊκότερον ‘απ’ τα αλώνια στα σαλόνια’. Το αουτσάιντερ χαρουπάλευρο φεύγει από το γευστικό γκέτο της φτώχειας και μπαίνει στη σύγχρονη κουζίνα απ’ το παράθυρο. Χτυπάει στο κέντρο της γλυκιάς γεύσης και της ανθρώπινης αδυναμίας.

Δηλώνει υγιεινό, ανέκαθεν πρωτεϊνούχο (9%), με βιταμίνες (Α, Β, B2, B3, D και Ε), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία, όλα αυτά δηλαδή τα χρήσιμα που το σύγχρονο διαιτολόγιο όψιμα επανεκτιμά. Γίνεται συστατικό ψωμιού, μπισκότων και γλυκών κι επανεμφανίζεται με τη φόρα του φαβορί της διπλανής συνταγής.

τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια

Μια τάρτα από χαρουπάλευρο όπως μια τάρτα σοκολάτας

Σ’ αυτή τη λογική και μέσα στο έτοιμο για όλα πνεύμα των φτωχών καιρών, κάναμε τη γλυκιά choco-wanna-be τάρτα με χαρουπάλευρο. Σαφώς, υποστηρίζοντας την γαστρονομική έξοδο του χαρουπιού απ’ την αφάνεια, όπως κάνουν άλλωστε και τα συμπαρομαρτούντα κουκουνάρια και αρωματικά.

Μπορείτε να της προσθέσετε σταφίδες και γαρίφαλο (αν θέλετε – θα το κάνω κι εγώ την επόμενη φορά-), να αντικαταστήσετε τα κουκουνάρια με αμύγδαλα (ασπρισμένα ολόκληρα ή φιλεταρισμένα) ή φιστίκια Αιγίνης ή άλλο συνδυασμό ανάλατων ξηρών καρπών που σας εμπνέει. Αντιμετωπίστε εν ολίγοις την τάρτα με χαρουπάλευρο όπως θα αντιμετωπίζατε μια τάρτα σοκολάτας.

Υ.Γ. 1. (*) Η θεοβρομίνη όπως και η καφεΐνη δεν είναι βλαβερά συστατικά τουλάχιστον σε μικρές ποσότητες (όπως στη σοκολάτα) και υπάρχει ολόκληρη επιχειρηματολογία για τα συν και τα πλην των τροφών, αλλά και των φαρμάκων που την περιέχουν.

2. Το χαρουπάλευρο κυκλοφορεί σε συσκευασίες 500 γραμ. (2,50-3 ευρώ) στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και στα ανάλογα του κέντρου της Αθήνας. Το δικό μου, που μου προμήθευσε ο φίλος μου ο Νάκης, είναι των Μύλων Πανταζή και αποδείχθηκε εξαιρετικό (Νakis thanks a lot -:) ). Μπορεί επίσης να παραγγελθεί διαδικτυακά.

Πρέπει οπωσδήποτε να αναμιχθεί με άλλο (τύπου κανονικό) αλεύρι, οπότε μην μπείτε στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσετε μόνο του. Φυλάξτε την ανοιγμένη συσκευασία στο ψυγείο (ακόμη και στην κατάψυξη) για να αποφύγετε τις μικρές πεταλούδες που το λατρεύουν.

Τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια

Προετοιμασία: 10 λεπτά και μισή ώρα το ψήσιμο. Αν αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο και το γάλα με αμυγδάλου ή σόγιας, η τάρτα θα βγει και νηστίσιμη – vegan. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 1 τάρτα διαμέτρου 23-25 εκατ.)
2/3 φλ. χαρουπάλευρο
1 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γραμ. βούτυρο λιωμένο + λίγο ακόμη για το άλειμμα της ταρτιέρας
4-5 κ.σ. ζάχαρη
250 ml (1 φλ.) γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
προαιρετικά: 1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ. αλάτι
ξύσμα και χυμός από ½ πορτοκάλι
100 γραμ. κουκουνάρια
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε το μείγμα της τάρτας: Σε μπολ ανακατεύετε με σύρμα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε πρώτα το γάλα και μετά τα δυο αλεύρια σταδιακά ανακατεύοντας και τα μισά κουκουνάρια. Θα έχετε μια σφιχτή ζύμη στο χρώμα της σοκολάτας.

Βουτυρώνετε το σκεύος για τάρτες, αδειάζετε το μείγμα, το ισιώνετε με σπάτουλα και ρίχνετε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα κουκουνάρια.

τάρτα με χαρουπάλευρο και κουκουνάρια

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.

Σερβίρισμα: Αφήνετε 3-5 λεπτά να κρυώσει και μεταφέρετε την τάρτα με χαρουπάλευρο σε σχάρα για να μην ιδρώσει η βάση της. Πασπαλίζετε με άχνη και κόβετε κατά βούληση σε τρίγωνα.

Updated 2019

———————

Print Friendly, PDF & Email
24

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

2 Σχόλια

 • vasso
  7 έτη ago

  το γάλα που μπαίνει στην συνταγή εδω;;

  • 7 έτη ago

   έχετε δίκιο… μπαίνει στο υγρό μείγμα πριν τα αλεύρια. Αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να μπει αυτή η ποσότητα αλευριού. Το προσθέτω και πάνω, στο κείμενο.
   Ευχαριστώ που το είδατε 🙂

  Leave A Comment