20/12/2010
 
ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνηθου: 3 σε 1
Κομψό ταρτάρ καπνιστού σολομού

Ηιδέα είναι πώς ένα εξαιρετικά απλό πιάτο μπορεί να είναι ενδιαφέρον γευστικά και εντυπωσιακό τατυτόχρονα. Πώς δηλαδή, με ελάχιστα υλικά, η γεύση επικεντρώνεται στα καθαρά χαρακτηριστικά τους, που συνδυασμένα αποδίδουν το μέγιστο. Καπνιστός σολομός, το γνωστό νόστιμο λιπαρό ψάρι απ’ τον Βορρά και άνηθος, ένα αρωματικό με έντονο άρωμα και σταράτη γεύση, με μάλλον ισχυρή άποψη. Αυτός είναι ο μαγικός συνδυασμός στη συνταγή για ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνηθου, που στην ουσία της έχει 3 υλικά και αλατοπίπερο.

Το μυστικό: Ο άνηθος κόβει τη λιπαρότητα του σολομού, τονίζει την χαρακτηριστική του γεύση, συνοδεύει με το άρωμα, την λανθάνουσα στυφότητα και την ελαφριά πικράδα τα ζουμερά κυβάκια του καπνιστού ψαριού, τα αναδεικνύει και βέβαια προσθέτει στο σύνολο ένα εκπληκτικό χρώμα. Αν δεν την έχετε κάνει ποτέ, προτείνω να την δοκιμάσετε (και θυμηθείτε, παρακαλώ, να μου πείτε εντυπώσεις – ευχαριστώ!).

ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνηθου: 3 σε 1

Ταρτάρ καπνιστού σολομού

Προετοιμασία: Mισή ώρα περίπου όλα μαζί. Μπορείτε να τα κάνετε σχεδόν όλα από την προηγουμένη (αλλά κάπως αργά) και να βάλετε μόνο την πράσινη σάλτσα την ίδια μέρα, ολοκληρώνοντας την σύνθεση και το γαρνίρισμα. Χρησιμοποιήστε μικρά μπολάκια διαμέτρου 5 εκατ. περίπου στρωμένα με διαφανή μεμβράνη πριν βάλετε τον σολομό, σκεπάστε τα και βάλτε τα στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δακτυλίδι (τσέρκι) σε ίδια διάμετρο και να κάνετε το κτήσιμο σχεδόν την τελευταία στιγμή. Με την λίγη επιμέλεια, που ασφαλώς απαιτείται, θα χρειαστούν περί τα 15 λεπτά.

Τέλος, μπορείτε να σερβίρετε το ταρτάρ καπνιστού σολομού σε βερίν, στη φωτογραφία το ποτήρι είναι για λικέρ (το ύψος του χωρίς το πόδι είναι 4 εκατ. και η διάμετρος 8.5 εκατ.), οπότε είτε ετοιμάζετε τα ποτήρια, χωρίς την μους άνιθου από την προηγουμένη και τα βάζετε (πάντα καλά σκεπασμένα) στο ψυγείο, αφήνοντας την επικάλυψη και το γαρνίρισμα για την τελευταία ώρα, είτε επίσης τα συνθέτετε ολόκληρα πριν το σερβίρισμα, οπότε θα χρειαστείτε περίπου ένα 10λεπτο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1

Υλικά (γιά 8 άτομα)
– 1 κιλό καπνιστό σολομό κομμένο σε χοντρούτσικες φέτες, που θα κοπούν σε μικρούτσια κυβάκια 0.3 εκατ.
– 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
– 4 μεγάλα ματσάκια άνηθο: τα 3 κομμένα (πατημένα θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε 2 γεμάτα φλυτζ.), το 1 ματσάκι πολύ ψιλοκομμένο, χωριστά
– χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– μερικά φύλλα άνηθου και κομματάκια σολομού για το γαρνίρισμα

συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1

Ετοιμάζετε τον σολομό: Τον βάζετε σε μπολ με το ένα ματσάκι του πολύ ψιλοκομμένου άνηθου και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν χρησιμοποιήσετε τσέρκι, τον σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και τον βάζετε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1

Αν χρησιμοποιήσετε μικρά μπολάκια, που το προτείνω, τα στρώνετε με διαφανή μεμβράνη, που να περισσεύει γύρω-γύρω και να ακουμπάει καλά στον πάτο και μοιράζετε σ’ αυτά τον σολομό, κρατώντας τα έξτρα κομματάκια για το γαρνίρισμα (40 συνολικά). Πιέζετε ελαφρά το πάνω μέρος με το πίσω από ένα κουταλάκι του γλυκού, ώστε να μην υπάρχουν κενά, τα σκεπάζετε διπλώνοντας την υπόλοιπη μεμβράνη και τα βάζετε όλα στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείτε.

Κάνετε την μους άνηθου: Kρατάτε μερικά φυλλαράκια για το γαρνίρισμα και βάζετε τον υπόλοιπο άνηθο στο μπλέντερ, στην υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και 1/4 φλυτζ. κρύο νερό. Ρίχνετε 1/2 κ.γ. αλάτι και πολτοποιείτε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται, στο αλάτι, αλλά μην το παρακάνετε. Την σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και την διατηρείτε κρύα, στο ψυγείο.
συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνηθου: 3 σε 1συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνηθου: 3 σε 1

Σερβίρισμα: α) Για την περίπτωση τσέρκι. Τοποθετείτε στο κέντρο του κάθε πιάτου το δακτυλίδι (τσέρκι) διαμέτρου 5 εκατ. και το γεμίζετε με το κρύο ταρτάρ καπνιστού σολομού, που το πιέζετε ελαφρά.

Αφαιρείτε το δακτυλίδι με προσοχή και προσθέτετε στο πάνω μέρος με το κουτάλι την πράσινη μους άνηθου ώστε να καλύπτει εντελώς την κορυφή. Ένα μικρό μαχαιράκι θα χρειαστεί για να την στρώσετε παντού ομοιόμορφα. Γαρνίρετε με μερικά φυλλαράκια άνηθου και κομματάκια σολομού ή σταγόνες από τη σάλτσα.
συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1συνταγή ταρτάρ καπνιστού σολομού με μους άνιθου: 3 σε 1

β) Για την περίπτωση μπολάκια. Ανοίγετε την διαφανή μεμβράνη και τα αναποδογυρίζετε το ταρτάρ καπνιστού σολομού (με ηρεμία και ένα τάτς προσοχής) στο κέντρο κάθε πιάτου. Γαρνίρετε όπως παραπάνω.

Print Friendly, PDF & Email
24

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

3 Σχόλια

    Leave A Comment