15/12/2016
 

τορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Τα τορτελίνι με κρέμα και σπεκ (speck) είναι η εκδοχή που τα κάνει πιο βατά στη γεύση των ουρανίσκων του κόσμου. Κλασικό πιάτο κι αυτό, που δεν θα ήταν άστοχο να ειπωθεί πως η παρουσία της κρέμας γεφυρώνει και την μεσογειακή απλότητα της ιταλικής κουζίνας με την γαλλική. Το είδος της πιο πλούσιας, λευκής σάλτσας που δημιουργείται, ο δυτικός κόσμος έχει πρωτίστως γνωρίσει από την τελευταία.

Ωστόσο, υπάρχει το τουίστ. Ενώ η ιταλογαλλική σύγκλιση τείνει να πραγματωθεί, κάνοντας την πορεία του πιάτου δεδομένη, το υπέροχο κοκκινο-μπορντό και πιο σφιχτό απ’ το προσούτο, σπεκ αναδιατάσσει τα πράγματα. Η ύπαρξή του επαναφέρει το παιχνίδι στις γεύσεις του ιταλικού ταμπλό. Πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα δεν γίνεται 😉

Σπεκ (speck) - το ιδανικό αλλαντικό για τα τορτελίνι με κρέμα
Σπεκ (speck) – το ιδανικό αλλαντικό για τα τορτελίνι με κρέμα

τορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Τι είναι το σπεκ (speck)

To speck, με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, είναι το πολύτιμο αλλαντικό του Alto Adige. Η περιοχή, γνωστή και ως Νότιο Τιρόλο (Sudtirol), βρίσκεται στο βόρειο, κοσμποπολίτικο (και μπρρρ… κρύο) κομμάτι της Ιταλίας, κοντά στην Αυστρία. Γίνεται από καθαρό χοιρινό κρέας, είναι ξηρό-στεγνό προϊόν πολύ αργής, σταδιακής ωρίμανσης (22 εβδομάδων) και διόλου αλμυρό. Είναι δε ελαφρά καπνιστό, σε ξύλα με χαμηλή περιεκτικότητα ρητίνης και σε χαμηλή θερμοκρασία (20 C), που επιτρέπει στον καπνό να διεισδύσει στο κρέας. Η αυστηρή διαδικασία που ακολουθείται στην παρασκευή του δίνει στο αλλαντικό μια γλύκα, βάθος και εκπληκτική ευγένεια γεύσης.

Αν δεν βρίσκετε σπεκ, χρησιμοποιήστε άλλο ελαφρώς καπνιστό αλλαντικό, που να μην είναι αλμυρό.

τορτελίνι με κρέμα και σπεκ

τορτελίνι με κρέμα και σπεκτορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Τορτελίνι με κρέμα και σπεκ (speck Alto Adige)

Προετοιμασία: 5 λεπτά. Κάντε την κρεμώδη σάλτσα όσο βράζουν τα τορτελίνι. Χρησιμοποιήστε κρέμα με χαμηλότερα λιπαρά, αν θέλετε να ζιπάρετε τις θερμίδες. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα – πρώτο πιάτο)
320 γραμ. Tortellini Emiliani Barilla ai Formaggi (με τυριά) ή Prosciutto e Formaggio (με προσούτο και τυρί)
νερό, λίγο αλάτι περί 2 κ.γ.
60 γραμ. σπεκ κομμένο σε λωρίδες ή μικρά τετράγωνα
200 γραμ./ml κρέμα γάλακτος, 5 λεπτά εκτός ψυγείου
60 γραμ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη

τορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Ετοιμάζετε τα τορτελίνι και τη σάλτσα: Ακολουθήστε τα βήματα της προηγούμενης συνταγής παραλείποντας το βούτυρο και το φασκόμηλο.
τορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Ζεστάνετε το σπεκ σε βαθύ τηγάνι (να χωράει και τα τορτελίνι), προσθέστε την κρέμα και αφήστε να φτάσει στο όριο του να βράζει -μην την βράσετε. Σε 1- 1½ λεπτό ρίξτε τα βρασμένα-σουρωμένα τορτελίνι και το παρμιτζιάνο. Ανακατέψτε και προσθέστε μια μικρή πρέζα πιπέρι -όχι περισσότερο. Μόνο για το άρωμα.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τάχιστα τα τορτελίνι με κρέμα και σπεκ σε ζεστά πιάτα και σερβίρετε αμέσως. Έξτρα πιπέρι (απ’ τον μύλο) προσθέτει ο καθείς στο πιάτο, κατά βούληση.

Print Friendly, PDF & Email
23

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

    Leave A Comment