τορτελίνι Τop-3: με κρέμα, με φασκόμηλο, σε ζωμό

 
13/12/2016
 
τορτελίνι σε ζωμό
τορτελίνι σε ζωμό

Τα σεβαλιέ ζυμαρικά ονόματι τορτελίνι περιέχονται στο γαστρονομικό τοπογραφικό της Emilia Romagna και πιθανότατα κατάγονται απ’ την Μπολόνια. Είναι μικρά κι ομορφοφτιαγμένα σαν τον θεϊκό αφαλό της Αφροδίτης, γεμιστά (κλασικά με αλλαντικά, αλλά και με τυριά, κρέας, ψάρι ή λαχανικά) και πολύ νόστιμα· παραμένουν δε, άκρως δημοφιλή στον τόπο τους και στον καλοφαγά κόσμο του πλανήτη.

 

η βαθιά ριζωμένη τορτελινομανία

στην κοιλάδα του Πάδου,

θα μπορούσε να αναδείξει το τορτελίνο

σε τοπικό έμβλημα

τορτελίνι με βούτυρο και φασκόμηλοτορτελίνι με βούτυρο και φασκόμηλοτορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Όποιος δεν έχει μασουλήσει ωμά τορτελίνια, ώσπου να ζεσταθεί το νερό ή ο ζωμός που θα βράσουν, μάλλον δεν έχει υπάρξει παιδί. Κι αν δεν έχει δοκιμάσει το εκτελεστικό τρίο, στις αυθεντικές του εκδοχές, του διαφεύγει ένα μέρος του ρεφρέν στον ύμνο της απλής μεσογειακής γεύσης, πέρα από ένα βασικό κομμάτι της ιταλικής κουζίνας.

Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τις 3 κλασικές συνταγές τους (στα λινκς):

 1. Τορτελίνι σε ζωμό και κρουτόν με παρμεζάνα
 2. Τορτελίνι με βούτυρο και φασκόμηλο ή με κρέμα ή/και τα δύο
 3. Τορτελίνι με κρέμα γάλακτος και σπεκ –επικουρικά το αλλαντικό (αλλά να το βάλετε)

Στόχος είναι να σας δελεάσουμε αρκετά, να σας βάλουμε στον πειρασμό και φυσικά, να ενδώσετε μαζί μας. Μην ανησυχείτε, εννοείται πως μετά χαράς θα βεβαιώσουμε ότι «μαζί τα φάγαμε» 😉

τορτελίνι με κρέμα και φασκόμηλοτορτελίνι με κρέμα και σπεκ

Απ’ την μαγειρική ανακύκλωση στην τορτελινομανία

H καταγωγή των τορτελινιών (άντε να τα κλίνουμε κιόλας, αφού γραμματικώς τα ελληνοποιήσαμε) παραμένει ασαφής. Υπάρχουν δύο σίγουρα κομμάτια στην ιστορία τους. α) Τα μικρά δαχτυλίδια των ζυμαρικών είναι πολύ παλιά έως αρχαία. β) Η βαθιά ριζωμένη τορτελινομανία στην κοιλάδα του Πάδου, θα μπορούσε να αναδείξει το τορτελίνο σε τοπικό έμβλημα.

Barilla - all pasta

Κατά τα λοιπά, τα σημερινά τορτελίνι έχουν τους μακρινούς προγόνους τους στην δημιουργική κουζίνα των φτωχών, που προσπαθούσαν με βάση τα ζυμαρικά να ανακυκλώσουν το κρέας κυρίως απ’ τα αποφάγια των πλουσίων και ευγενών. Έτσι ισχυρίζεται ο μύθος τουλάχιστον και δεν φαίνεται παράλογο.

Ανήκουν δε τα τορτελίνι στα διάσημα φαγητά (και πρώτες ύλες), που συνδέονται με θεούς και θεές, θρύλους και καυτές ιστορίες, με πρωταγωνιστή σε κάποιες τον πολύυυ σέξι …πλάστη. Φυσικά και σοβαρολογώ, επιφυλάσσομαι να σας τα περιγράψω όλα οσονούπω.

 

οι Μπολονιέζοι, όταν λένε τορτελίνι

εννοούν αποκλειστικά

όσα είναι γεμιστά με κρέας

τορτελίνι - κρουτόν με παρμεζάνατορτελίνι - Tortellini Emiliani Barillaτορτελίνι με κρέμα

Tortellini Emiliani

Η κλασική γέμιση των τορτελίνι Εμιλιάνι (Tortellini Emiliani), όπως αποκαλούνται λόγω τοπικής καταγωγής, περιέχει χοιρινό κρέας, προσούτο (prosciutto crudo), μορταδέλα της Μπολόνια, αυγό, παρμιτζιάνο ρετζιάνο και μοσχοκάρυδο. Η επίσημη συνταγή της κατατέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1974 στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μπολόνια από την Αδελφότητα των τορτελινιών –ναι, υπάρχει και τέτοια- και την μπολονέζικη αντιπροσωπεία της Ακαδημίας της ιταλικής κουζίνας.

Άλλα είδη γέμισης, όπως με τυριά ή με σπανάκι και ρικότα ή με κολοκύθα, συγκαταλέγονται επίσης στις αυθεντικές τοπικές γεύσεις της Εμίλια Ρομάνια. Ας σημειώσουμε ωστόσο, ότι οι Μπολονιέζοι, όταν λένε τορτελίνι εννοούν αποκλειστικά όσα είναι γεμιστά με κρέας, αφήνοντας τα τυριά στα μεγαλύτερα tortelli.

Στις 3 συνταγές που ακολουθούν χρησιμοποιήθηκαν τα Tortellini Emiliani Formaggi Barilla και Tortellini Emiliani Prosciutto e Formaggi Barilla και στις τρεις εκδοχές. Η πρόταση που γίνεται σε κάθε συνταγή δεν είναι δεσμευτική –μπορείτε να εναλλάξετε τα είδη, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Για την βετζετέριαν βερσιόν χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών.

τορτελίνι Βarilla

 

Save

Save

Save

 • Add to Phrasebook
  • No word lists for Greek -> English…
  • Create a new word list…
 • Copy
Print Friendly, PDF & Email
22

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας και για τις εκδηλώσεις μας

  Leave A Comment